Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Den polska demokratin står under attack

Stora demonstrationer har hållits i Warszawa i protest mot lagförslaget.
Stora demonstrationer har hållits i Warszawa i protest mot lagförslaget. Foto: Wojtek Radwanski/TT

DN 23/7 2017. De senaste veckorna har den polska demokratin fått ta emot många hårda slag. EU och grannländerna måste hjälpas åt att skydda den.

Denna artikel har uppdaterats och tillfogats en fotnot.

”Polen har gett sig ut på en resa i tid och rum”, sa EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på torsdagen. ”Bakåt och österut.”

Det polska parlamentets underhus Sejmen hade då precis röstat igenom det tredje lagförslaget i ett paket som sammantaget sätter det polska rättssystemet under direkt politisk kontroll. Det enda som återstod för att förslaget skulle bli verklighet var ett godkännande från senaten och presidenten. Nu för tiden är det att betrakta som en ren formalitet. Det styrande partiet Lag och rättvisa, PIS, sitter sedan valen 2015 på presidentposten och har egen majoritet i parlamentets båda kammare. Det har partiledaren Jaroslaw Kaczynski utnyttjat för att snabbt driva igenom långtgående reformer i en illavarslande riktning. 

EU-kommissionen har varnat Polens regering för att dess angrepp mot domstolarna utgör ett ”hot mot rättsstaten”. Kaczynski, som styr landet fastän han inte sitter i regeringen, har svarat med att EU inte ska lägga sig i landets inre angelägenheter. Och i stället för att hejda sin ödeläggelse av den polska demokratin har han tryckt gasen i botten.

I stället för att hejda sin ödeläggelse av den polska demokratin har han tryckt gasen i botten.

Nyligen godkändes två nya lagar som fördjupat krisen för rättsväsandet. Den första vidgar parlamentets utnämningsmakt över domstolarna. Den andra ger justitieministern makten att utse och avsätta domare i lägre instanser.

Med den tredje lagen vill regeringen tvinga alla domare i Högsta domstolen som inte är utsedda av presidenten att gå i pension. Även deras ersättare är tänkta att utses av justitieministern.

Redan hotet om att den tredje lagen skulle kunna komma att godkännas fick EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans, ansvarig för skyddet av rättsstaten, att säga att de nu är ”mycket nära” att aktivera artikel 7. Den brukar beskrivas som ”en institutionell atombomb” och kan i förlängningen leda till att Polen blir av med sin rösträtt i rådet. Artikeln har aldrig tidigare använts, och kräver total enighet för att aktiveras i sin helhet.

Även om Ungerns regering lovat att sätta stopp för det måste processen nu startas som en markering mot de senaste veckornas urartning.

Kommissionen har länge försökt att få Polen att sluta montera ner sin demokrati, och nu måste medlemsländerna kavla upp ärmarna. Fler bör ställa sig bakom tanken att strypa EU:s bidrag till Polen.

Avfarterna från vägen mot en illiberal demokrati stängs dock av en efter en. Protesterna mot lagförslagen har kallats ”en kupp”. Sådan retorik har ingen plats i ett modernt EU-land. Vinter är på väg för den unga polska demokratin.

DN Ledare. 23 juli 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Förtydligande 2017-07-24 14:17
Artikeln har uppdaterats och redigerats på grund av alltför stora likheter med en redogörelse i internationell press.
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.