Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Den ryska homofobin dödar

Sätt stopp!
Sätt stopp! Foto: Alexei Druzhinin/AP

DN 15/5 2017. Det går inte att lita på att attackerna på homosexuella i Tjetjenien utreds. Omvärldens press på Moskva måste öka.

Det är ytterst alarmerande uppgifter som under våren kommit från den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Först var det den oberoende tidningen Novaja Gazeta som slog larm om att fler än 100 homo- och bisexuella män har gripits, internerats i koncentrationsläger, dödats och torterats av myndigheterna.

Det ska ha börjat med en ansökan om att få anordna gayparader i städer i närheten av delrepubliken, något som tjetjenska myndigheter såg som en "krigsförklaring". Som svar inleddes massgripanden genomförda av specialstyrkor. Homosexuella eller människor som misstänktes vara det utsattes för husrannsakningar och tortyr för att de skulle avslöja andra med samma läggning. En del av de gripna släpptes med omfattande skador av den grova misshandel de utsatts för.

Den ryska ledningen är ansvarig för vad som sker i de olika delrepublikerna och skyldig att försvara sin befolknings rättigheter.

Flera oberoende uppgifter till människorättsorganisationen Human Rights Watch kunde bekräfta Novaja Gazetas information. Givetvis avfärdades den dock direkt av tjetjenska myndigheter. En bortförklaring fick stor spridning på grund av dess grymma cynism: "Om det fanns sådana människor i Tjetjenien skulle rättsapparaten inte behöva ha något med dem att göra eftersom deras släktingar skulle skicka dem någonstans varifrån man inte kommer tillbaka". Orden kom från presstalesmannen för Ramzan Kadyrov, Tjetjeniens auktoritäre och brutale president.

Att vara homosexuell i Tjetjenien är förvisso förenat med den största fara. Homofobin är utbredd och har bland annat tagit sig uttryck i flera hedersmord på gaypersoner. En strikt tolkning av islam präglar stora delar av samhället och fördömer homosexuell kärlek som en svår synd. Att vara öppen med sin läggning har länge varit omöjligt.

Som följd av avslöjandena har Novaja Gazeta utsatts för hårda påtryckningar. Amnesty betecknar situationen för tidningens journalister som "allvarlig fara", bland annat har tjetjenska politiska och muslimska auktoriteter ropat efter hämnd på budbärarna.

I början av maj markerade Sverige skarpt mot Ryssland i frågan. Bland annat kallades ryske ambassadören till UD samtidigt som utrikesminister Margot Wallström och flera europeiska kolleger sände ett brev till landets utrikesminister Sergej Lavrov. Det var inte en dag för tidigt. Ska man komma åt de lokala skräckdespoterna i Tjetjenien måste man gå via husbonden i Kreml.

Naturligtvis är Vladimir Putin och hans administration fullt medvetna om vad som sker i Tjetjenien. Den ryska ledningen är ytterst ansvarig för vad som sker i de olika delrepublikerna och skyldig att försvara sin befolknings rättigheter och fysiska säkerhet. Men att ryssarna skulle ta våldet mot homosexuella på allvar har hittills varit att hoppas på för mycket. En talesperson för utrikesdepartementet avfärdade omedelbart omvärldens förfärade reaktioner på situationen som en "informationskampanj" och en "show".

Kreml signalerade också att de drabbade skulle framföra eventuella klagomål via officiella kanaler. Det är en absurd rekommendation, med tanke på att tjetjenska myndigheter har en tradition att uppsöka och hårt straffa den som vågar klaga för högljutt på fel saker.

Hittills finns få tecken på att Putin skulle ta sin hand från Kadyrov. Även om Moskva nu försäkrar att uppgifterna ska utredas finns mycket som tyder på att Kreml helst ser att de faller i glömska så snabbt som möjligt.

Det kommer ständigt nya indikationer på hur den ryska regimen ser på dem som protesterar mot homohatet i Tjetjenien.

I torsdags greps fem aktivister i Moskva sedan de försökt överlämna namnunderskrifter till den ryska åklagarmyndigheten med krav på att uppgifterna från Tjetjenien utreds på allvar. Underskrifterna ska därmed inte ha kunnat överlämnas. I ett brev till den israeliska tidningen Haaretz i veckan kallade en rysk diplomat berättelserna från Tjetjenien för "en global propagandakampanj mot Ryssland".

Putinregimen har sina högljudda anhängare i väst, en samling som försvarar allt Kreml företar sig och skyller upprustning och aggressioner på väst. När det handlar om den ökande repressionen i Ryssland, och i synnerhet det hårdnande klimatet mot minoriteter som de homosexuella, är de tystare. Det är tragiskt. Nu måste pressen på Moskva snarare öka. Omvärlden får inte släppa blicken från Tjetjenien, från de lokala förtryckarna och deras uppbackare i Moskva som gör förtrycket möjligt.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.