Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Den ryska soppan tjocknar kring Trump

Illustration: Magnus Bard

DN 11/5 2017. Alltfler frågar sig vad Donald Trump egentligen försöker dölja. Granskningen av kopplingarna mellan Ryssland och Trumpkampanjen måste intensifieras.

Anklagelserna om rysk inblandning i Donald Trumps seger i presidentvalet fortsätter att hänga som ett tungt moln över Washington. Det senaste dygnets händelser gör molnet än mörkare. Inget tyder på att det kommer att blåsa bort i första taget.

Det politiska USA togs fullständigt på sängen av nyheten: Donald Trump sparkar FBI-chefen James Comey. Rubrikord som "chock" och "förbluffande" avlöste varandra. Paralleller drogs till president Richard Nixons mer eller mindre desperata agerande under den gryende Watergateskandalen. Samtidigt borde man väl inte förvånas alltför mycket; det enda riktigt förutsägbara med Donald Trump är hans oförutsägbarhet.

Åsikterna om James Comey går isär. En del ser honom som en modig, oberoende statstjänsteman, andra har varit djupt kritiska mot hans hantering av framför allt Hillary Clintons mejlaffär.

Enligt den officiella versionen är det just mejlhistorien som orsakat avskedandet. Det finns mycket att invända mot FBI:s och Comeys hantering av den – utredningen lades ner och återupptogs på ett synnerligen märkligt vis. Ändå låter det inte sannolikt att detta skulle motivera Trump att sparka FBI-chefen. Det finns andra förklaringar som ligger betydligt närmare till hands.

Dels ville ju Comey inte kännas vid Trumps påståenden om att han avlyssnats av Barack Obama. Dels, och desto viktigare, har vi hela den ryska soppan som alltmer klibbar fast vid presidenten och hans politiska omgivning.

Donald Trump tycks ta oerhört illa vid sig av misstankarna om att hans kampanj skulle ha haft mer eller mindre tunna trådar till Kreml och att valsegern skulle ha något med Vladimir Putin att göra. Sajten Politico hänvisar till anonyma källor som berättar att Trump ofta frågar sina medarbetare varför undersökningen om Ryssland aldrig tar slut, och att nyheter om den kan få presidenten att skrika åt tv:n.

Nu får James Comey sparken. Tajmningen är onekligen suspekt.

Trump fortsätter envist, framför allt genom ett intensivt twittrande, att avfärda alla anklagelser om Rysslandskopplingar som "fejknyheter". Och James Comey har lika envist drivit undersökningen vidare. Nu är det slut med det, för hans personliga del.

Det är fullt möjligt att Trump i och med avskedandet vill skicka en signal: den som blir för närgånget kritisk mot mig får ta konsekvenserna. En del bedömare går så långt som att tala om en medveten attack på det amerikanska rättssystemets oberoende.

Men det är ytterst tveksamt om presidenten med aldrig så yviga medel kan hindra den ryska skandalen från att svärta ner hans ledarskap. Indicierna är för många.

Det är bara tre månader sedan Trump gjorde sig av med en annan medarbetare, den nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Denne hade fört hemliga samtal med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak.

Strax därefter kom det fram att justitieminister Jeff Sessions hade träffat samme Kisljak två gånger under presidentkampanjen – utan att berätta om mötena trots att han fick frågor om det när han förhördes av senaten.

Misstankarna om jäv fick Sessions att ställa sig vid sidan av alla utredningar om den eventuella ryska inblandningen i valkampanjen – ändå skrev han nu ett brev till Trump med rekommendationen att James Comey skulle sparkas. Vilket alltså skedde. Det ser mycket illa ut.

Presidenten och hans administration fortsätter att förneka all koppling till Ryssland. Men FBI har vägrat att släppa undersökningarna – och nu får Comey sparken. Tajmningen är onekligen suspekt.

Nu måste granskningen av Trumpadministrationen och Kreml intensifieras. Efter avskedandet kom snabbt nya krav på att en oberoende institution eller en särskild åklagare ska ta över undersökningarna. Än så länge har republikanerna varit svala till en sådan lösning.

Men samtidigt är det allt fler som frågar sig vad Trump och hans omgivning egentligen försöker dölja. Det är en ytterst rimlig fråga. Även om Trump inte är Kremls marionett har amerikanska väljare rätt att få full insyn i hur det egentligen gick till när deras president blev vald. Nu kan denna insyn försvåras. Men farhågorna att något oegentligt skett har inte blivit svagare – tvärtom.

Hittills finns, och detta är värt att upprepa, inga bevis för att Trump och Kreml tillsammans fifflat ihop en valseger. Men den amerikanska demokratins trovärdighet kräver att alla misstankar om valmanipulation blir grundligt genomlysta.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.