Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Destruktiva reaktioner

Varför satte ett gäng unga van­daler eld på bilar och slog sönder fönster i Husby centrum?

Ingen av dem som deltog i upploppet i Stockholmsförorten under söndagsnatten har förklarat varför de anser sig ha rätt att förstöra andra människors egendom. Men företrädare för Megafonen, en organisation som bedriver ungdomsverksamhet i flera förorter, hävdar att det var en begriplig reaktion på polisens dödsskjutning av en 69-årig man förra veckan.

”Vi förstår att folk reagerar på det sättet” förklarar Megafonens före­trädare, och på sammanslutningens hemsida finns ett mångordigt försvar: ”Det här är det enda sättet att uttrycka frustration när andra demokratiska vägar är stängda.”

Sådana uttalanden avslöjar en organisation som befinner sig långt ut på vänsterkanten. En sammanslutning som förfäktar våld visar samtidigt att den företräder en mycket liten mino­ritet. Aktivister som hävdar att det är rätt att sätta eld på andras bilar har ingen kontakt med den verklighet som de säger sig vilja företräda.

Att polisen tillkallades och grep in för att stoppa skadegörelsen var därför nödvändigt. Men flera vittnen hävdar att insatsen spårade ur och att polisen använde rasistiska uttryck och tillmälen.

En av kommunen anställd med­borgarvärd fanns på plats under natten. Han berättar för TT om de glåpord som polisen öste över honom. ”Vi fick höra allt: luffare, pajas, apor, negrer. De frågade om vi inte hade hundar i vårt hemland, för vissa av kollegorna blev rädda för deras enorma hundar”.

Det är bedrövligt om polisen har använt sådant språkbruk. Har ordningsmakten ingenting lärt och ingenting förstått? Poliser som talar nedsättande om andra människor förstör inte enbart sitt eget rykte, utan hela kårens.

I förlängningen handlar det om demokratins grundvalar. Polisens uppdrag är att försvara det demo­kratiska samhället mot angrepp av olika slag. Då kan de inte själva ägna sig åt att bespotta medborgarna. Här krävs utredning och en tydlig reaktion från polisledningen.

Också när det gäller dödsskjutningen i Husby förra måndagen finns det frågor som kräver svar. Polisen hävdar att den 69-årige mannen hotade dem med en machete, att de befann sig i en nödvärnsituation och därför tvingades skjuta.

Men snäva restriktioner omger polisens rätt att använda vapen. Polislagens regler är tydliga: Skottlossning i ett område där det bor många människor ska undvikas i det längsta. Skjutvapen får bara användas som en yttersta utväg och först ska ett varningsskott avlossas. Om polisen trots allt behöver använda vapen ska skotten i första hand riktas mot benen.

De knapphändiga uppgifterna från skotten i Husby tyder på att polisen bröt mot flera av dessa riktlinjer. Händelsen har redan anmälts till riksenheten för polismål i Malmö.

Organisationen Megafonen hävdar dock att medborgarna inte kan ha förtroende för den utredningen eftersom riksenheten inte är ett självständigt och oberoende organ. Det är en grovt överdriven kritik.

Rent principiellt är det förvisso problematiskt att poliser utreder polisers brott, men det är samtidigt svårt att komma ur detta dilemma. Även en helt självständig organisation måste förlita sig på polisers arbete.

Riksenheten för polismål är dess­utom en separat del av Åklagarmyndigheten och i flera fall har dess utredningar fått konsekvenser. Åtal väcktes till exempel mot den polisman som sköt rakt in i ett gym på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Han dömdes till 80 dagsböter för framkallande av fara för annan.

Organisationen Megafonen sprider dimridåer när dess företrädare hävdar att det inte blir någon utredning av dödsskjutningen i Husby: En sådan är redan på gång.

Men polisledningen måste ta itu med den destruktiva interna kultur som tydligen finns och som gör att ordningsmaktens representanter vräker ur sig rasistiska invektiv.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.