Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Det olydiga valet

Valnattens stora vinnare blev Piratpartiet. Moderaterna och Socialdemokraterna står still. De stora partierna kan inte fortsätta behandla EU-valet som en restpost.

När medborgare i 27 länder ska utse 736 EU-parlamentariker tar rösträkningen tid. Men redan under söndagskvällen var tendenserna tydliga.

I den svenska delen av valet skedde betydande förändringar i partilandskapet. Det nya Piratpartiet tog sig in i parlamentet med stora steg, framhjälpt av unga män som vill legalisera fildelning och värna integriteten.

Moderaterna och Socialdemokraterna gjorde återigen dåligt ifrån sig jämfört med vad de brukar prestera i riksdagsvalen. Det spelade ingen roll att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) flirtade med den EU-kritiska opinionen eller att Mona Sahlin placerade EU-motståndaren Marita Ulvskog som förstanamn på S-listan.

Slutsatsen för de två stora partierna borde vara given: det är ingen framgångsrik strategi att vara otydlig och dölja sina verkliga avsikter.

Precis som i tidigare EU-val bestämde sig många väljare i stället för att stödja något av de mindre partierna. När det är dags att utse representanter till Europaparlamentet känner sig svenskarna mindre bundna av sitt traditionella röstbeteende. Man ger gärna ett tjuvnyp till etablissemanget och är olydig, vilket drabbar Moderaterna och Socialdemokraterna särskilt hårt.

Men båda dessa partier har också sig själva att skylla. Varken M eller S har satsat helhjärtat på EU-frågorna, de har inte placerat sina mest kända eller populära politiker på listorna. Till Bryssel har man i stället exporterat politiker som varit obekväma på hemmaplan och som partiledningarna velat bli av med.

Piratpartiets framryckning kom mitt i den värsta ekonomiska krisen på 70 år. Kopplingen till finansoron är obefintlig, framgången handlar om helt andra frågor än jobben och ekonomin. Piraterna seglar in på förra sommarens upprörda FRA-debatt om personlig integritet samt domen kring fildelningssajten Pirate Bay.

De etablerade partierna reagerade alldeles för sent på människors oro för statens intrång i den personliga integriteten. Inte heller lyckades de förklara hur en modern upphovsrätt kan kombineras med fildelning på internet.

En glädjande bieffekt av Piratpartiets kampanj är att den minskade Sverigedemokraternas möjligheter att ta ett EU-mandat. Sveriges televisions vallokalsundersökning visar att piraterna framför allt hämtat sitt stöd från yngre män med lågt förtroende för politiker – en grupp som är överrepresenterad bland Sverigedemokraternas sympatisörer.

Runt om i Europa har främlingsfientliga partier haft framgångar i EU-valet, som en följd av den ekonomiska krisen. Men tack vare piratsuccén är Sverige inte lika tydligt en del av trenden.

Det är också hoppingivande att de EU-vänliga krafterna i Sverige gått stärkta ur valet. Folkpartiet och Miljöpartiet har gjort ett mycket bra val, samtidigt som EU-skeptikerna Junilistan åker ur och Vänsterpartiet backar kraftigt.

Vad betyder söndagskvällens resultat för svensk politik? Inte mycket måste nog svaret bli, piraternas framgångar till trots.

EU-valen har aldrig tjänat som någon god mätare inför riksdagsvalen. Det mycket låga valdeltagandet – drygt 40 procent - visar att många väljare inte tar Europaparlamentet på allvar, trots att dess makt växer.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.