Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

En ny europeisk vardag

En begränsad stad.
En begränsad stad. Foto: Daniel Leal-Oliivas/AFP

DN 5/6 2017. Offren för dådet i Manchester ligger fortfarande på sjukhus när Storbritannien nu drabbas av det tredje terrordådet på kort tid.

 

Kl. 22.08 brittisk tid på lördagskvällen kom larmet till polisen. En vit skåpbil körde i hög fart över bron London Bridge i centrala London och mejade ner ett stort antal personer. På andra sidan bron hoppade tre män ur bilen beväpnade med knivar och högg ner människor vid närbelägna nöjesområdet Borough Market. Åtta minuter efter att larmet kom sköts de ihjäl av polis.

I skrivande stund har sju personer bekräftats döda och 47 skadade. För ett stort antal av dem uppges tillståndet vara allvarligt och dödssiffran väntas stiga. De avlidnas identitet har inte offentliggjorts, men två fransmän, två australiensare och en nyzeeländare finns bland de skadade.

Sveriges Radios Thomas Nordegren som var på plats kort efter dådet berättar för Ekot att det var en varm sommarkväll och tiotusentals människor fanns i området där både Shakespeares teater The Globe och pariserhjulet London Eye ligger. På Borough market säljs biodynamiskt odlade grönsaker på dagarna, om kvällarna fylls av det av pop up-restauranger. I lördags spelades viktiga fotbollsmatcher som många hade följt på pubarna och restaurangerna i området och vid tidpunkten för dådet var supportrar på väg för att fira segern eller dränka sina sorger.

Ännu en gång slog terrorn till mitt i vår vardag. Den vardag de hatar.

Londons borgmästare Sadiq Khan konstaterade efter dådet att terroristerna vill hindra londonborna från att umgås och roa sig en lördagskväll, och rösta på torsdag. "Men vi kommer inte att låta dem kuva London eller dess invånare”.

Precis som efter attacken på Drottninggatan tog människor hand om varandra och erbjöd skjuts hem, polisinsatsen är redan hyllad.

Efter ett möte med krisgruppen bekräftade premiärminister Theresa May i ett tal på 10 Downing Street på söndagsförmiddagen att Labour och Tories har blåst av sina kampanjaktiviteter, men att de kommer att återupptas på måndagen med full styrka. ”Valet kommer att genomföras som planerat på torsdag”.

Krissituationer brukar generellt sett gynna den sittande regeringen och premiärminister May har fokuserat sin kampanj på att porträttera sig själv som en stark ledare för en svår tid. Jeremy Corbyn å sin sida har i uttalandet visat förståelse för både IRA och Hamas och hans vilja att sätta hårt mot hårt har ifrågasatts.

Dådet i Manchester för två veckor sedan verkar dock inte ha gett någon effekt på opinionssiffrorna. Mays försprång har minskat och anledningen bedöms vara ett illa genomtänkt förslag om finansieringen av äldrevården.

Inte heller i Frankrike fick terrordådet på Champs-Élysées, då en polisman sköts ihjäl och flera skadades av en ensam islamist, någon avgörande betydelse för presidentvalet tre dagar senare.

Kanske har terrordåd helt enkelt gått från nationella kriser, till europeisk vardag.

Kanske har terrordåd helt enkelt gått från nationella kriser, till europeisk vardag.

Men det är en vardag vi har fått nog av. Theresa May satte i sitt tal ord på det många av oss känner: ”Nu räcker det”. Vi kan inte acceptera att oskyldiga människor gång på gång utsätts för urskillningslöst våld i sitt vardagsliv.

Men samtidigt, vad ska vi göra? Terroristerna lyckades på bara några minuter döda minst sju människor och skada över 40 med hjälp av en bil och knivar.  Det är en terrorism som är svår att stoppa.

Samtidigt finns det ingen annan väg framåt än att fortsätta försöka. Storbritanniens anti-terrorverksamhet bedöms vara den bästa i världen och den uppges undanröja ett stort antal terroristattacker varje år. På mindre än åtta minuter från första larmet var terroristerna döda. Utan en välförberedd polis hade omfattningen av katastrofen blivit ofantligt mycket större.

I natt släcks Eiffeltornet ned för att hedra offren för attacken i London. Precis som det gjorde efter dåden i Kabul, Bagdad, Manchester och Stockholm. Terrordåd är inte längre en attack mot ett land, terrorn är ett angrepp mot alla oss som vill leva i fria samhällen. Vi måste bekämpa den, och aldrig låta den kuva oss.

Keep calm and carry on.

 

Vad tycker du? Diskutera på DN Ledares Facebooksida.

Följ DN Ledare på Twitter.

DN Ledare. 5 juni 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.