Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

En väckarklocka för S

Vem vill inte ha en redig skattereform? Alla, utom just partierna i  riksdagen, är ense om att det svenska skattesystemet behöver ses över i sin helhet. Sedan i går har också LO en egen önskelista i denna genre.

När fackets sju punkter presenterades på gårdagens DN Debatt lät det ungefär som det brukar när det skisseras finanspolitiska drömscenarier. Snirkliga undantag behöver rensas ut, ineffektiva avdrag måste slopas och den håliga schweizerosten ska förvandlas till, ja, vadå? LO är förebildligt tydligt med sitt syfte. Skatterna ska höjas.

Det var knappt ett år sedan LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson ville låna 70 miljarder kronor för att sätta fart på ekonomin och pressa ned arbetslösheten. Det förslaget hamnade på direkt kollisionskurs med S-ledningens planer. Sedan höstbudgeten lades i fjol har sparnit, inte stimulanser, varit Socialdemokraternas ledmotiv.

Stefan Löfven och partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson behövde inte alls LO:s hjälp med att hitta behjärtansvärda miljardutgifter. Och säkert gjorde de en korrekt taktisk bedömning när de lade stimulanspropåerna i papperskorgen och i stället gick in med full styrka i den nya svångremsretoriken. Men denna gång trycker LO på en öm punkt.

För samtidigt som Socialdemokraternas vaga åtstramningslinje har tagit form vid sidan av tidigare löften om att inte chockhöja skatterna, fortsätter reformambitionerna att svälla. Och runt hörnet väntar kritiska hinder för den politiker som ser framför sig flotta satsningar efter höstens val.

Järnvägen, som tidigare socialdemokratiska regeringar inte riktigt har sett sig ha råd att sköta, ska S nu rusta upp på bred front. Alla kommunala välfärdsåtaganden, även de som förr klarat sig utan statliga förstärkningar, ska få ett lyft. Sjukförsäkringen ska återställas och a-kassans ersättningsnivåer höjas. Senast i torsdags introducerade Stefan Löfven 400 nya miljoner som ska läggas på lärarnas kompetensutveckling.

Överallt finns problem – och alla problem ska vi lösa genom att spendera mer pengar än regeringen, resonerar Socialdemokraterna.

Vid det här laget ska en höjd restaurangmoms och de andra skattehöjningarna som låg på kontot i höstens skuggbudget räcka till mycket. Hälften av plusposterna har dessutom försvunnit i och med att S nu säger sig kunna leva med det femte jobbskatteavdraget.

Samtidigt varnar Konjunkturinstitutet för att det kommer att krävas skattehöjningar och besparingar motsvarande 56 miljarder kronor under nästa mandatperiod, enbart för att nå statens överskottsmål. Med tanke på väntade demografiska påfrestningar räknar myndigheten med att det behövs ytterligare 57 miljarder i kassaförstärkning för att upprätthålla den nuvarande nivån av offentlig service. Och det är i ett scenario fritt från generösa S-satsningar.

Kostnaderna för sjukförsäkringen, som under flera år bromsades av regeringens regler, har det senaste året dessutom börjat klättra uppåt igen. Prognoserna har flera gånger fått justeras upp, och ingen har några betryggande svar på när kurvan kan komma att plana ut.

I alla tänkbara scenarier kommer nästa regering att få vända på slantarna. Även om fackets nya förslag är långsiktiga tycks LO ha nått den insikten innan S-ledningen ens hunnit börja reflektera över hur deras ekvation ska gå ihop. Förväntas väljarna gissa?

De flesta av LO-ekonomernas förslag är i praktiken dock omöjliga i den kommande valrörelsen. Arvsskatten, som facket vill återintroducera, slopade ju Socialdemokraterna själva för bara ett decennium sedan. Att avskaffa ränteavdraget är på kort sikt ett hopplöst projekt, både ekonomiskt och politiskt. Fastighetsskatten tycks alla partier betrakta som pestsmittad. Utan internationella överenskommelser är bolags- och kapitalskatterna heller ingen idé att peta i, om man inte har en dödsföraktande syn på tillväxt.

Kvar blir punkt ett på fackets lista: Höj skatterna. Och genom uteslutningsmetoden blir medelinkomsttagarna måltavlan. Sådan är logiken i årets valrörelse. Socialdemokraterna har nått punkten där det måste erkännas.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.