Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

EU får inte lamslås av Kinaskräck

DN 14/9. Kinaskräck, globaliseringsångest, Brexitfrossa och så Trumpfaktorn – starka krafter hotar Europas frihandel. EU måste stå pall.

Säg mig, varför kan inte Tyskland bara skriva ett frihandelsavtal med USA? Det har rapporterats att Donald Trump ställde frågan tio gånger till Angela Merkel när de två möttes i Vita huset i våras.

Kanslern fick upprepa för presidenten: Att Tyskland är medlem i EU, och att unionen har en inre marknad. Att handelspolitiken därför är gemensam. Men att EU samtidigt gärna slute avtal med andra, även USA.

En god sak med presidentens okunskap är att han har påmint Europa om en av dessa stora triumfer. Snart sagt hela kontinenten har accepterat idén om rivna nationsgränser sinsemellan. Därtill har Bryssel, trots protektionistiska böjelser, verkat som en kraft för mer av ekonomisk öppenhet i världen.

Vi fortsätter på denna väg, slog EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker fast i sitt årliga tal till parlamentet på onsdagen: "Ja, Europa håller öppet för handel."

Budskapet bär syn för sägen. Nya förhandlingar med Australien och Nya Zeeland ligger i startgroparna. Ett avtal med Japan är praktiskt taget klart. Snart finns också uppgörelser med Mexiko och en grupp sydamerikanska länder. Paradoxalt nog är Trumpfaktorn en del av trenden.

Få vågade väl tro att Geelys köp av Volvo skulle sluta särskilt väl.

Till skillnad från USA ger sig EU inte in i förhandlingar för att sätta sina allianser på prov. Baktanken är stärkta politiska band. Resultatet betraktas dessutom inte som ett ekonomiskt nollsummespel. Ömsesidiga vinster, i form av utveckling och nya välbetalda jobb, hör till motiven bakom alla dessa avtal.

Men det finns också motsatta undertoner i EU:s planer för de kommande åren. "Vi måste få vad vi ger", sa Juncker i sitt tal. "Vi är inte naiva frihandelsvurmare."

Udden är framför allt riktad mot Kina. EU-kommissionen har flera omstridda motåtgärder på lut. Det handlar dels om mer slagkraftiga skyddstullar, dels om att stoppa kinesiska investeringar som sägs hota strategiska intressen i Europa.

Det finns befogade klagomål att rikta mot kommunistpartiet i Peking. "Kina först", är filosofin. Ömsesidigheten i förbindelserna är långtifrån total. Europeiska företag som öppnar verksamhet i landet faller offer för teknologisk utpressning. När statliga kinesiska affärsintressen i sin tur kliver in i känsliga branscher inom EU uppstår ibland verkliga säkerhetsproblem.

Kinaskräcken är ändå överdriven. Få vågade väl till exempel tro att Geelys köp av Volvo skulle sluta särskilt väl. Men att ägandet övergick från amerikanska till kinesiska händer blev ett rent lyckokast. Billtillverkaren har fått en renässans. Den ligger i framkant med ny fordonsteknik, delvis tack vare länken till marknaden i öst.

Den kinesiska industrialismen bygger i många fall på att uppnå stora volymer och höga marknadsandelar. Effekten kan bli vad som ibland kallas dumpning. Tillverkare i Europa löper risken att drabbas av sjunkande priser. Men EU:s svar måste inte vara stegrade skyddstullar. Särskilt inte när motåtgärderna tänjer på de internationella reglerna.

Den svenska regeringen bjuder motstånd mot protektionisterna i EU, och bland annat kommissionens förslag om en stoppkloss mot investeringar. Det är en oupphörlig dragkamp, där britternas utträde riskerar att tippa balansen.

Blicken måste fästas på välståndet för det stora flertalet. Den får inte fixeras vid kortsiktiga obalanser och särintressen. Folkrätten ska styra frihandeln, inte den starkes rätt. Europa ska vara öppet.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.