Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Fåfäng dröm om Trumpsk logik

Foto: Steve Marcus/Las Vegas Sun/AP

DN 15/9 2017. Sett till Donald Trumps biografi skulle uppgörelser med Demokraterna inte vara förvånande. Fram tills han blev republikansk presidentkandidat hade han tillhört alla möjliga läger vid olika tillfällen, även om han i valrörelsen var lika hätsk mot båda partiernas etablissemang.

Förra veckan kom Trump överens med Demokraterna om att höja taket för statsskulden, så att USA slapp gå i konkurs. Republikanerna i kongressen tappade hakan, för de hade ett helt annat upplägg. Det struntade presidenten i, eftersom han ville utverka snabbt stöd för mångmiljardbistånd till orkanen Harveys offer.

På morgonen hade Trump ändrat sig, kanske. Det finns ingen uppgörelse, twittrade han, samtidigt som han hyllade tanken att låta Dreamers stanna.

Natten till torsdagen tillkännagav de demokratiska ledarna i kongressen en ny deal, nu om att stoppa deportering av så kallade Dreamers. Det handlar om de uppåt 800 000 människor som var under 16 år när deras föräldrar tog med dem illegalt in i landet. I utbyte skulle Trump få ett förstärkt skydd av gränsen mot Mexiko, däremot enligt Demokraterna inget murbygge.

På morgonen hade Trump ändrat sig, kanske. Det finns ingen uppgörelse, twittrade han, samtidigt som han hyllade tanken att låta Dreamers stanna. Konservativa nationalister, en central del av presidentens bas, har alltid hävdat att de både stjäl amerikanska jobb och lever på bidrag. Breitbart, den sparkade chefsstrategen Stephen Bannons plattform, kallade Trump för Amnesti-Don. Andra fanatiker stämde in. Vita husets besked suddades till.

Grunden för Dreamers är en presidentorder utfärdad av Barack Obama 2012. För två veckor sedan förklarade Trump att den skulle upphävas, och gav kongressen sex månader att skapa ny lagstiftning. Kritiken mot presidenten blev massiv. Det verkar omänskligt att kasta ut hundratusentals unga som inte kan rå för att de befinner sig i USA. Dessutom jobbar eller studerar de allra flesta. Näringslivet vädjade för dem.

Naturligt vore att kongressen, den lagstiftande makten, reglerar saken och inte att en författningsmässigt tvivelaktig Obamaorder gäller i evighet. Men invandringsreformer har länge haft uppförsbacke i kongressen, även när kompromisser vunnit stöd i båda partierna. Trumps sicksackande är bara en spegling av denna verklighet.

Om presidenten och Demokraterna får ihop en deal vet ingen vad den är värd. Republikanerna har majoritet i kongressens båda kamrar, och partihögern kommer inte att sitta tyst i bänkarna. Dreamers skulle hamna på bordet först i vår, under uppfarten till mellanårsvalet i november. Många ledamöter riskerar utmaningar i republikanska primärval, där aktivister på högerkanten dominerar. De har utgjort Trumps trognaste fans, men är ofta hängivna motståndare till Dreamers och invandring i allmänhet.

Att Trump flörtar med Demokraterna är i alla fall uppenbart. I detta ryms såväl förnuft som motsägelser. Riskerna med att inte höja skuldtaket var ohyggliga för hela världsekonomin, men presidenten har hittills inte visat någon vidare förståelse för sådana elementära samband. Att skicka ut Dreamers vore i sanning besynnerligt, men under valkampanjen var det ett av Trumps löften.

Agerandet kan vara ett sätt att bestraffa Republikanerna. På snart åtta månader har Trump inte fått något av vikt uträttat. Parollen att skrota och ersätta sjukförsäkringsreformen Obamacare gick in i en ogenomtränglig vägg i form av intern republikansk splittring. Partiet har hela makten i Washington, men flyglar som drar åt alla håll.

Att gulla med Demokraterna kanske är lösningen? Nästa stora mål för både Trump och Republikanerna är en skattereform. Alla vill de sänka skatter för välbärgade och företag, men faran för växande hål i den federala budgeten vållar bittra konflikter i partiet. Presidenten skulle säkert ta hjälp för att äntligen ro hem en riktig seger. Men precis som Demokraterna inte är roade av murar mot Mexiko, är de inte intresserade av att sänka rikas skatter.

Trump är sin egen ideologi. Någon strategi har han knappast, och detaljerna i politiska förslag bekymrar honom aldrig. Fort ska det gå. Utfallet har ingen betydelse.

Demokraterna torde också misstänka att det inte går att lita på Trump. Han kan ändra sig i morgon. Han har skrutit med sin oberäknelighet på världsarenan, fienden kan inte gissa hans nästa drag. Men i grunden krävs tålmodigt arbete och diplomati både i inrikes- och utrikespolitik. Och både alllierade och motståndare behöver veta vad som gäller.

En eventuell vapenvila mellan Trump och Demokraterna kommer inte att hålla.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.