Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Falsksång i Baku

I kväll tar Loreen plats på scen i Eurovision song contest. Att döma av den första semifinalen, som genomfördes i tisdags, är sig det mesta likt från tidigare upplagor: tävlingen präglas av glitter och glamour.

Men det finns en viktig skillnad gentemot tidigare tillfällen. För första gången genomförs Eurovision song contest i ett land som inte ens med mycket välvilja kan beskrivas som något annat än en diktatur.

Azerbajdzjan har sedan Sovjetunionens fall – med undantag av en kort period i 90-talets början – styrts av familjen Aliyev. Fadern Heidar, som redan under Sovjettiden hade mycket inflytande, kuppade sig till makten 1993. Han lämnade över till sonen Ilham Aliyev för nio år sedan.

Landet styrs närmast som ett familjeföretag. Klanens tentakler sträcker sig från politiken in i Azerbajdzjans näringsliv och medieinstitutioner. Och den har profiterat stort på, bland annat, landets stora oljekällor.

Dessutom är det politiska förtrycket omfattande. Det hålls inga meningsfulla val, oppositionella trakasseras och journalister som granskar makten hotas och utsätts för våld.

Kontrasten mellan den glittriga sångtävlingen och regimens förtryck är stark och obehaglig.

Det har funnits förhoppningar om att Eurovision skulle leda till ökad öppenhet. De har kommit på skam.

I internationella medier har det sannolikt skrivits mer om Azerbajdzjan under det senaste året än under de föregående fem tillsammans. Kunskapen i väst om den förtryckande regimen i Baku har onekligen växt.

Men ingenting tyder på att det har haft någon effekt i Azerbajdzjan. Snarare finns det orsak att tro att evenemanget bidragit till ytterligare övergrepp då det finns rapporter om att människor hårdfört tvingats från sina hem för att ge plats för den arena där tävlingen genomförs.

Dessutom skänker evenemanget oundvikligen regimen ett mått av internationell glans.

Därför är det mycket olyckligt att Eurovision song contest arrangeras i Azerbajdzjan.

Det betyder inte att bojkott hade varit ett bra alternativ. En sådan hade sannolikt gjort mer skada än nytta. En bojkott hade gett regimen möjlighet att spela på nationalistiska känslor och måla upp en bild av en fientlig omvärld.

Av liknande skäl hade det sannolikt heller inte varit en bra idé att ta ifrån Azerbajdzjan arrangemanget. Dessutom är reglerna för Eurovision song contest tydliga: vinnande land får arrangera kommande års tävling. Om ett land tillåtits att delta blir det märkligt att sedan särbehandla det.

Däremot bör frågan ställas varför Azerbajdzjan över huvud taget får vara med i Eurovision song contest.

Tävlingen organiseras av European broadcasting union (EBU). Dess medlemmar består företrädesvis av europeiska public servicemedier och till de anslutna hör bland andra SVT och Sveriges Radio. Enligt sin hemsida arbetar EBU för att ”främja public service värderingar”.

Det vore inte konstigt om en sådan organisation hade medlemskapskriterier som innebär att statligt kontrollerade medier i icke-demokratier inte kan vara med.

Faktum är att det är mycket märkligt att medieorganisationer som SVT och brittiska BBC ska ha ett samarbete kring public service-relaterade frågor med statsmedier i länder som Azerbajdzjan och Vitryssland.

Och utan det samarbetet vore såväl Azerbajdzjans medverkan i som arrangemang av den europeiska schlagerfestivalen en icke-fråga.

Nu är Eurovision song contest i Azerbajdzjan ett faktum. Men det borde bli en väckarklocka för EBU och dess medlemmar.

Det är nödvändigt med en diskussion om vilka medlemskriterier EBU ska ha och om statliga medier i icke-demokratier ska kunna vara anslutna.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.