Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Farväl till solidariteten

Åsa Romson gråter över skärpta asylregler.
Åsa Romson gråter över skärpta asylregler. Foto: Erik Simander

Höstens flyktingkris har tvingat många att ompröva sina ståndpunkter, men för Socialdemokraterna har U-svängen gått märkligt smärtfritt.

Höstens flyktingkris har inneburit en stor påfrestning på det svenska samhället, och det som tidigare var självklart har i mångas ögon förvandlats till utopier.

Ledarskribenter, debattörer och politiska partier har alla på olika sätt fått ångra tidigare uttalanden och ställningstaganden.

Hårdast har det varit för Miljöpartiet. Det lovade före valet att det aldrig skulle ”sitta i ett samarbete som syftar till att invandringen ska minska till Sverige.” Nu har partiet drivit igenom Europas strängaste asylregler och ett språkrör har både gråtit i tv och sedan talat ut i pressen om hur svårt det varit att byta politik. Gräsrötterna protesterar och identitetskrisen är ett faktum.

Socialdemokraterna har också gjort en u-sväng, men partiet låtsas som ingenting.

Solidaritet har alltid varit arbetarrörelsens honnörsord och när dåvarande migrationsministern Tobias Billström (M) år 2013 pratade om att vi måste diskutera invandringens volymer var kritiken massiv. Alliansen anklagades för att springa Sverigedemokraternas ärenden och fiska i grumliga vatten. Statistik som visade att Sverigedemokraterna oftast röstade med Alliansen i riksdagen var en källa till ständig kritik.

Ett drygt år efter valet är situationen den motsatta. Sverigedemokraterna röstar oftare med den rödgröna regeringen än med Alliansen. På bloggen Politologerna skriver statsvetaren Anders Sundell om Sverigedemokraterna att ”Även om de inte så ofta avgör omröstningar, så har de troligen ett indirekt inflytande som grindvakter. Det verkar helt klart som att både den nuvarande och den förra regeringen har tagit hänsyn till hur Sverigedemokraterna förväntas rösta när de valt frågor att lägga fram.”

Men från Socialdemokraterna är det tyst.

På deras hemsida står att ”Vi socialdemokrater står upp för rätten att söka asyl som en av de grundläggande mänskliga rättigheterna.”

Hur det kan vara förenligt med att upprätta id-kontroller vilka har som syfte att hindra flyktingar utan identifikationshandlingar att söka asyl i Sverige är ett mysterium.

Motsättningen är uppenbar, men inte för finansminister Magdalena Andersson som för några dagar sedan stolt berättade att regeringen nu ”har lämnat Reinfeldts migrationspolitik och … gjort vad som krävs för att minska antalet människor som söker asyl i Sverige.”

 

Socialdemokraterna har också gjort en u-sväng, men partiet låtsas som ingenting.

 

För borgerliga sympatisörer fanns mycket att oroa sig över vid regeringsskiftet 2014, men att bytet från höger- till vänsterregering skulle komma att innebära en skärpning av migrationspolitiken var det nog få som förutsåg.

Många ser emellertid den förändrade politiken som nödvändig och i vissa fall välkommen. Infrastrukturministern Anna Johansson gladdes åt att det totala kaoset uteblev när id-kontrollerna infördes.

Men i Öresundsregionen kokar det. Öresundsrevolutionen som samlar protester mot id-kontrollerna har över 20.000 gilla-markeringar på Facebook. ”Jag skulle önska att de som befinner sig i andra delar av landet och inte påverkas av förseningarna, och som uppenbarligen inte har förstått vad det innebär att Öresund är en region, inte två länder, vore mer ödmjuka i sina åsikter” skriver en pendlare.

Även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har uttryckt sin oro över gränskontrollerna och menar att de kommer leda till allvarliga ekonomiska konsekvenser.

På onsdagen ryckte så den socialdemokratiske inrikesministern Anders Ygeman ut i Morgonekot och kritiserade gränskontrollerna. Ygeman menar att de ”hotar samarbetet i Europa, skadar den ekonomiska utvecklingen … och gör det svårare för människor att ta sig till jobbet – frågan är hur länge man kan låta det här pågå?”

Att det är han själv som tillsammans med regeringen fattat beslutet att införa gränskontroller nämns inte med ett ord.

Att förändrade förutsättningar kräver en förändrad politik är i sig inget konstigt. Men att ett parti som satt solidariteten främst på ett halvår både hinner göra en kovändning och glömma sin egen tidigare ståndpunkt är egendomligt.

Socialdemokraterna uppträder som om den gamla sanningen alltjämt gällde: Politiken förgår, men partiet består.

Läs mer. Ledare
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.