Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Fler män i förskolan

Få brottsliga handlingar är så föraktade av samhället som sexuella övergrepp på barn. När brotten dessutom utförs av någon i barnets närhet, någon som vunnit hans eller hennes förtroende och sedan missbrukat denna tillit på det vidrigaste sätt, tillkommer ytterligare en dimension av avsky.

Nu har en 21-årig man i Högsby åtalats på 26 punkter för sexbrott mot 13 barn. Det handlar bland annat om grov våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp och sexuellt ofredande.

Han åtalas också för grovt barnpornografibrott eftersom han filmat många av övergreppen och spridit filmerna. På hans dator och telefon hittades 599 bilder och 216 filmer av barn som utsattes för sexbrott. Fler än 300 av dessa bedöms som ”särskilt hänsynslöst/grovt övergreppsmaterial”.

Övergreppen pågick enligt åtalet i mer än två månader. De skedde på en förskola där 21-åringen var anställd som praktikant. Han är alltså just en sådan vuxen som barnen lär sig att lita på och ha förtroende för.

Det första brottet begicks på mannens första arbetsdag, den 27 januari. På sin sista dag på förskolan, den 3 april, begick han enligt åtalet flera brott, bland annat en grov våldtäkt som utfördes på en toalett på förskolan. Den gången var offret fyra år – det yngsta barnet som ska ha utsatts hade inte fyllt två.

Praktikanten i Högsby är inte den förste förskolepedofilen. Reaktionerna brukar bli desamma: rop på hårdare tag, strängare kontroller och, tyvärr, tendenser till kollektivt misstänklig­görande av de få män som arbetar inom barnomsorgen. Denna gång är det en kolumnist på Aftonbladet, Kerstin Weigl, som går längst. ”Med vilken rätt pushar vi för fler män på dagis?”, är rubriken på hennes text (11/6).

”Jämställdhetsminister Maria Arnholm vill se en nationell strategi för att få fler män till förskolan. Är det viktigt? För första gången umgås jag med tvivel”, skriver Weigl.

Ja, är det viktigt att försöka få en jämn könsfördelning i olika samhällssektorer? Det brukar vi tycka. Just i barn­omsorgen är vägen dit ovanligt lång; bara tre procent av personalen på kommunala förskolor är män, enligt TT. Andelen har dessutom varit tämligen oförändrad de senaste 40 (!) åren.

En anledning sägs vara den dåliga lönen – en annan just att män inom yrket tenderar att pekas ut, misstänkliggöras och ifrågasättas varje gång en pedofil åker fast. Exakt detta som nu sker, under ledning av Aftonbladet.

Men: Om vi nu ska beskylla hela kollektivet män och hålla dem borta från barnen – varför då kämpa för fler pappamånader i föräldraförsäkringen? Om pappan närmast per definition är farlig, varför inte se till att mamman alltid får hela ledigheten?

Den 1 april 2008 utökades arbets­givarnas skyldighet att göra register­kontroll på alla som anställs eller praktiserar inom förskola, skola och annan barnomsorg. Och antalet registerutdrag bara ökar: Mellan 2003 och 2011 steg det från 41 000 till 177 000.

Problemet är att detta ganska stora ingrepp i vår personliga integritet inte skyddar våra barn från pedofiler. Vi vet redan att de allra flesta övergrepp sker inom familjen. Förövare söker sig också gärna till verksamheter där de har stor chans att komma i kontakt med barn och unga: idrottsrörelsen, kyrkor och föreningar.

Och en del, som 21-åringen i Högsby, söker sig till förskolan. Han var inte tidigare straffad och hade därför inte fastnat i en kontroll. Samma sak gäller flera av de tidigare dömda ”dagispedofilerna”.

”Jag skriver i affekt”, slår Kerstin Weigl fast som en brasklapp i Aftonbladet­artikeln om en mansbefriad förskola. Och det kan man göra. Men texten måste också ha korrekturlästs och redigerats i affekt, för publicerad blev den bevisligen.

I en intervju med TT säger Mats Olsson, lärarutbildare på Malmö högskola: ”Det blir väldigt konstigt om man utgår från att män är i stort sett skyldiga tills de bevisat motsatsen.” Han menar att utbildade förskollärare är ovanliga förövare – Högsbymannen var en outbildad praktikant.

Och naturligtvis är detta vägen att gå: utbildning, professionalism, öppenhet och vanlig vaksamhet. Den pedofilskräck som sprids i samband med avskyvärda brott som de i Högsby är inte befogad. Förskolan behöver fler män.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.