Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Fler måste söderut

Ont om jobb i Ovanåker.
Ont om jobb i Ovanåker. Foto: Marc Femenia

DN 14/6 2016. Hela Sverige ska leva – men fler nyanlända måste söderut. Jobben och möjligheterna att etablera sig är fler i storstadsregionerna.

Ligger Danderyd och Ovanåker på samma planet? Det är inte utan att man undrar – och oroas – efter DN:s granskning av arbetslöshetstalen bland utrikes födda.

Siffrorna som rapporterades i måndagstidningen visar att arbetslösheten är 5,5 procent bland invandrare i Stockholmskommunen. På hälsingeorten är motsvarande siffra 58,7 procent. Att de är kommuner i samma land framstår som otroligt.

Kurvorna pekar mot ett alltmer delat Sverige i detta avseende. År 2011 fanns ingen kommun där utrikes föddas arbetslöshet var högre än 50 procent. I de senaste siffrorna hittas 12. Och då har höstens nyanlända ännu inte hunnit få uppehållstillstånd och skrivit in sig på Arbetsförmedlingen.

Delvis är mönstret en statistisk återspegling av de senaste årens ökade och ojämna asylinvandring. Få flyktingar får jobb under de första åren i Sverige. Många nyanlända i en kommun betyder därför högre arbetslöshet i gruppen utrikes födda, och eftersom mottagandet är ojämnt innebär det stora klyftor mellan orter.

Av DN:s siffror kan man därför inte dra slutsatsen att integrationen försämrats drastiskt på orter som Ovanåker eller Ockelbo. Eller att det är tio gånger lättare för invandrare att få jobb i Danderyd.

Men en viktig insikt som ofta tycks gå förlorad är att det finns avsevärda regionala skillnader i jobbchanser. Och att så många flyktingar nu hamnar i avfolkningsbygder med hög arbetslöshet är ett recept på integrationspolitisk katastrof.

Erfarenheten och forskningen har visat hur tungt ankomstorten väger för etableringen. Fram till mitten av 1980-talet hamnade många flyktingar på platser där arbetsmarknaden var stark, det vill säga i storstäderna och på universitetsorter.

Sanningen är att de flesta "enkla jobb", om det blir några, kommer att skapas i storstadsregionerna.

När politiken ändrade kurs och fler asylinvandrare hamnade i landsorten visade det sig att utanförskap och höga sjuktal kunde överföras till nyanlända. Steget in i jobb och utbildning blev längre. Fler blev bidragsberoende, inkomsterna lägre resten av livet.

Trots att städerna i regel fungerar som motorer för etableringen har flyktingmottagandet under många år varit störst i avfolkningsbygder. Orsakerna och politiken bakom har varierat och resultatet förskräckt.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) när en förhoppning om att regeringens nya anvisningslag, som trädde i kraft den 1 mars, ska lösa problemen med det skeva mottagandet.

Det är ett nödvändigt led i att rätta till felen. Att alla kommuner måste vara beredda att ta emot är en viktig princip. Men lagen i sig ger inte regeringen något trollspö för förbättrad integration. Möjligheterna till eget boende, ebo, finns kvar och förstärker tendensen till snedfördelning mellan kommunerna.

Ett tungt ansvar faller samtidigt på alliansen och inte minst Moderaterna. Arbetslinjen gällde ju i åtta år. Att flyktingar skickades till arbetslöshet var ett stort brott mot den idén. Vad gör partierna åt det nu?

Det är ett fattigdomsbevis att Moderaternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor Elisabeth Svantesson inte ger några konkreta svar i måndagens intervju med DN. Fraser om att M har underskattat problemet förbättrar inte fördelningen.

Moderata åtgärder som stimulerar tjänstesektorn kommer inte heller att lyfta de gamla bruksorterna. Sanningen är att de flesta ”enkla jobb”, om det blir några, kommer att skapas i storstadsregionerna.

Regeringens makt att kommunplacera flyktingar kommer aldrig att vara absolut. Politiken begränsas av brist på skolor och bostäder. En viss frihet för individen att välja kommer också alltid leda till utfall som partierna inte har tänkt sig. Men svensk integrationspolitik kan inte bortse från geografins betydelse.

Ylva Johansson har tidigare sagt att fler nya svenskar måste arbetspendla. I vissa regioner, som exempelvis Gävleborg, finns emellertid för få arbetsplatser att åka till. Att placera flyktingar på orter med låg sysselsättning bland infödda och skyhög arbetslöshet bland utrikes födda är vansinne.

Bostadspolitiken är av stor vikt. Fler måste få en chans att etablera sig i Stockholm och Göteborg, som tar emot färre än det nationella genomsnittet.

Den gamla Arbetsmarknadsstyrelsens (AMS) namn brukade dystert utläsas ”Alla Måste Söderut”. Det fanns en sanning i mottot, och det gäller särskilt inom integrationspolitiken.

DN Ledare. 13 juni 2016
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.