Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Förarlös farkost

Nej, sitt vanliga, behärskade jag har Fredrik Reinfeldt inte varit sedan valrörelsen gick in i sitt slutskede. Beskedet på valnatten att han snart avgår som partiledare var helt oväntat. Det kom rentav som en chock, sa den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin till DN i helgen.

Inte heller manövrarna under slutspurten liknade moderatledarens disciplinerade stil. Under sitt sommartal vädjade Reinfeldt till det svenska folket att ”öppna sina hjärtan” för människor i nöd och låta öppenhet råda när krig rasar i Syrien och Irak. Det var ett hastigt retoriskt kast, förhållandevis kort inpå valdagen. Fjärran från de nitiskt planerade förflyttningar som annars har präglat nya Moderaterna.

När moderatledaren vid ett senare tillfälle, under SVT:s partiledar- utfrågning, fick visa en bild som skulle gestalta hans politik föll valet på ett myller av lyftkranar. Fredrik Reinfeldt talade om storstaden som samhälls- ideal och om ”smältdeglar”. Borta var de återkommande berättelserna från hans besök på arbetsplatser i småorter. Statsministern kom en aning oväntat ut ur garderoben som kosmopolit.

I båda fallen skymtade personlig passion. Orden tycks delvis ha fallit utanför manus. Fredrik Reinfeldt hyser en omvittnad avsky mot Sverigedemokraternas idéer och fasar för tanken att Jimmie Åkessons krav om stängda gränser och ett utträde ur EU ska tillmötesgås. Han är född och uppvuxen i Stockholmsområdet, hans karriär började i stadshuset – har han verkligen trivts på turné ute på landsbygden? Snarare tycks han ha brottats med den del av sitt projekt som har handlat om att göra Moderaterna till ett inkluderande parti för väljare i hela landet.

Bägge frågor – det sverigedemokratiska dilemmat och Moderaternas storstadsprägel – måste nu Reinfeldts efterträdare hantera.

Mot Anna Kinberg Batra, Reinfeldts vikarie i riksdagen och en av de heta kandidaterna till posten, talar att hon tidigt i sin politiska bana fick stämpeln som dryg 08. Efter en intervju i Rapport för 16 år sedan blev orden ”stockholmare är smartare än lantisar” bevingade. De riskerar att cirkla över Moderaterna om hon blir partiledare.

I Blekinge län gick Moderaterna från ett stöd på 27 till drygt 19 procent i riksdagsvalet, medan Sverige- demokraterna fördubblade sitt och så gott som kom ikapp M. Sett från det perspektivet har Moderaterna inte råd att göra fel val.

Samtidigt är Kinberg Batra favorit i helgens mätning från DN/Ipsos. Bland de förhållandevis få M-väljare som har ett namn att föreslå är Kinberg Batra mest populär. Under tiden som gruppledare i riksdagen har hon visat sig vara en stridbar figur.

Inte minst när hon ställs bredvid motkandidaterna framstår Kinberg Batra som färgstark och debattlysten. Catharina Elmsäter-Svärd, nummer två på listan enligt M-väljarna, är i flera avseenden hennes motsats. Några fejder i ungdomsförbundet eller snedsprång tidigt i karriären har inte märkt henne. ”Det är gott humör och gummistövlar i leran, men jag har inte sett någon tendens till idédebatt”, säger en partikollega till DN (27/8).

Snarare än bemärkt visionär är Elmsäter-Svärd nya Moderaternas motsvarighet till Stefan Löfven. Av det rätta virket och med en fin meritlista; särskilt i landstings- och kommunpolitiken har det visats att hon kan få saker uträttade. Säkert har hon större förmåga än Kinberg Batra att bli en samlande gestalt. Men i vilken riktning hon vill föra sitt parti är okänt.

Svensk politik mår inte bra av ett konturlöst moderat ledarskap. Ännu sämre är det maktvakuum som väntar under perioden fram till dess att partiet har hittat en efterträdare till Fredrik Reinfeldt.

Till innehållet behövs Reinfeldts och Moderaternas nya insikter om hur städerna ska fungera bättre, samtidigt som partiet måste stärka förmågan att formulera en politik för Sverige utanför Stockholm. I det avseendet är valet till partiledarposten ett dilemma. Men det blir inte lättare av att det skjuts upp. I går bestämdes datumet för extrastämma till den 7 mars – så länge borde inte Moderaterna vänta.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.