Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Försvara den fria rörligheten

Ylva Johansson (S).
Ylva Johansson (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

DN 19/2 2017. Regeringen och SD river upp lex Laval och säger sig skapa ”ordning och reda” på svensk arbetsmarknad. Räkna med en längre bostadskö.

Varför toppar Sverige EU:s liga för höga byggkostnader? De färska siffrorna från statistikbyrån Eurostat, som DN berättade om i veckan, är iögonfallande. Till och med norrmännen bygger billigare hus. Om man dristar sig till att jämföra med Nederländerna är skillnaden stor: I Sverige är notan för ett nybygge 50 procent högre.

Förklaringarna är flera. Svensk planprocess gör att ärenden dras i långbänk. Tid är pengar, liksom den höga standard som staten och kommunen kräver. Ytterligare faktorer som experterna nämner för DN är brist på yrkesfolk.

Petter Jurdell, utvecklingschef på allmännyttans branschorgan, pekar också på den bristande konkurrensen. Utländska byggare är ”oroade för de handelshinder som finns och de har svårt att hitta information om hur byggmarknaden fungerar här”, säger han. Sverige är en svårforcerad marknad. Hindren drabbar alla som behöver någonstans att bo.

När arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) besökte en byggarbetsplats på fredagen var det emellertid inte för att tala om bostadsbristen. Det var för att gräva ännu djupare vallgravar. För det blir följden när lex Laval nu rivs upp.

Inget företag i EU drömmer om att bli nästa Laval. 

 

 

 

Fallet är en surdeg. Det var medlemmar i Byggnads som ropade ”åk hem!” och fick det lettiska bolaget att gå omkull med sin blockad 2004. Ärendet drogs till EU:s domstol, som smällde fackförbundet och svenska politiker på fingrarna. Vad saken gäller är utstationering av personal. Det förekommer överallt, men mest frekvent i byggsektorn.

För att uppfylla principen om fri rörlighet skrev alliansregeringen lex Laval. Strax därefter krävde LO att den skulle skrotas, och S hörsammade facket.

Nu finns en färdig proposition, som visserligen inte innebär en återgång till den tidigare ordningen men likväl ger facket större makt att pressa utländska företag. Ylva Johansson konstaterade på fredagen att lagrådet, som precis har granskat de nya bestämmelserna, inte slår fast att förslaget är uppenbart olagligt. Räcker det?

Nej. Lagrådet konstaterar att poängen med den nya lagen är oklar. Vad var problemet med alliansens lex Laval? Oklart. Ledde den till lönedumpning? Knappast. Vad alla i stället tycks eniga om är att regeringens nya modell ökar risken för konflikter. Inget företag i EU drömmer om att bli nästa Laval. Mer krångel och fler blockader kommer att avskräcka – vilket väl är det verkliga motivet.

Den fria rörligheten lever farligt. På europeisk nivå har den blivit spottkopp. Att regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna nu inskränker den är en sorglig syn. Räkna med att bostadskön växer.

DN Ledare. 19 februari 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.