Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Gör upp med genikulten

Foto: Magnus Bard

DN 19/2 2016. Att gå till botten med Macchiariniskandalen måste innebära en genomlysning av tendenserna till toppstyrning och genikult inom akademin.

Vad utmärker ett framgångsrikt forskningsuniversitet? I december 2013 gick en sammanslutning av europeiska toppuniversitet ihop med lärosäten i USA, Australien och Kina för att slå fast tio viktiga kännetecken.

Den första punkten i det så kallade Hefeiuttalandet går att sammanfatta ungefär så här: Sakkunnig, oberoende och kollegial (peer) kontroll. Lojalitet till idén om transparens och meritokrati.

Det låter lika ädelt som abstrakt, men att förstå den konkreta innebörden och värdet av principerna är inte särskilt svårt när de verkligen försummas.

Efter haveriet i samband med KI-kirurgen Paolo Macchiarinis dödliga experiment på människor måste ansvariga inom vården och akademin ställas till svars. Det måste bli regeringen som städar upp.

Mycket av fakta ligger redan på bordet, men ansvarig minister Helene Hellmark Knutsson (S) behöver se till att alla frågor efter skandalen får fullständiga svar och att övertrampen aldrig upprepas. Hittills har hon frånsvurit sig ansvar.

Även om man samtidigt ska vara försiktig med att dra snabba slutsatser om systemfel på Karolinska och andra lärosäten, motiverar Macchiariniaffären också en besiktning av svensk forskningspolitik i stort.

Nobelpristagaren Arvid Carlsson och hans kollegor Elias Eriksson och Kristoffer Hellstrand ställer flera brännande frågor på torsdagens DN Debatt. Kritiken mot Lars Leijonborg är inte ny, flera av reformerna under hans tid som utbildningsminister och högskoleminister möttes av mothugg.

Arvid Carlsson och de två andra professorerna går särskilt till angrepp mot Alliansens och Leijonborgs miljardsatsning på ”Strategiska forskningsområden”. Det nya systemet har enligt trion lett till att den normala kollegiala granskningen av olika forskningsprojekt sätts ur spel. Personer utan sakkunskap har godtyckligt delat ut stora medel.

Tävlan om de strategiska pengapåsarna har samtidigt radikalt höjt insatserna i olika forskningsprogram – till exempel stamcellsforskningen på Karolinska institutet. Det har gått en osund prestige i dessa megaprojekt, hävdar artikelförfattarna. En traditionell, mer professionell process hade lett till andra satsningar.

En ytterligare faktor är rektorns makt, som stärktes i samband med Alliansens så kallade autonomireform. Det nya systemet lanserades under parollen ”Befria forskarna från politikens bojor”. Men många av Sveriges professorer vittnar om att de har fått en ny, ännu grymmare husbonde.

Sakkunniga har samtidigt fått mindre inflytande vid rekryteringar. Härom året visade också en uppsats från Uppsala universitet att den kollegiala styrningen och den akademiska friheten har urholkats vid de flesta av landets lärosäten, som ett resultat av reformerna.

 

Skandalen motiverar också en besiktning av svensk forskningspolitik i stort.

 

En del av förklaringen till att KI:s ledning först tillät och sedan mörklade misslyckandet med Macchiarinis plaststrupar kan tillskrivas dåligt omdöme. Men ett system som så starkt präglas av idén om ”excellens”, som är hierarkiskt styrt och där lärosäten uppmuntras att spegla sig i enskilda forskares stjärnglans gör sig sårbart.

Det är också tydligt att principen om sakkunnig, oberoende och kollegial kontroll inte har fungerat i samband med och efter operationerna. En belgisk forskare som varnade tidigt ignorerades, likaså de visselblåsande läkarna på Karolinska och den utomstående granskaren Bengt Gerdin.

Lars Leijonborg, som nu är styrelseordförande för KI, har kanske en dubbel skuld. Hans idéer om högskolestyrning har bidragit till att göra rektorn enväldig, sannolikt också till att odla en genikult inom universitetsvärlden.

Nobelpris låter sig inte kommenderas fram. Framgångsrika forskare hämtar inte inspiration ur en gudomlig källa av genialitet. Genombrott alstras på platser där duktiga akademiker fostras, gnetar, misslyckas, kritiskt granskar varandras resultat och – ibland – gör viktiga upptäckter. Det är ett oglamoröst system.

Att gå till botten med Macchiariniskandalen borde innebära en genomlysning av tendenserna till toppstyrning och genikult inom akademin. Det är ytterligare skäl för regeringen, och de borgerliga partierna i riksdagen, att ta tjuren vid hornen. De borde börja med att tillsätta en haverikommission.

Läs mer. Ledare
Mer om kirurg-skandalen

”Leijonborgs reformer banade väg för katastrofen”
Ytliga miljardsatsningar. Den olyckliga tävlan om megaanslag som utbildningsministern Leijonborg införde med sin forskningspolitik har medverkat till den katastrof som KI-ordföranden Leijonborg nu har att hantera. Det skriver Nobelpristagaren Arvid Carlsson och professorerna Elias Eriksson och Kristoffer Hellstrand.

”Överprövningen av min granskning var ytlig och slarvig”
Sakkunniggranskning. Min slutsats var att Paolo Macchiarini fuskat i sin forskning. KI:s rektor, hans rådgivare och dekanen för forskning friade honom i augusti 2015. De vill nu inte medge att det var fel att fria då utan hänvisar i stället till nya uppgifter, skriver Bengt Gerdin.

Maria Gunther: Nu gäller det att se till att detta inte händer igen
I en stor organisation som Karolinska institutet kommer det alltid att finnas personer som ljuger, slarvar, fuskar och gör fel. Det som är avgörande är hur organisationen hanterar det.

Kritiken blev för hård: KI:s rektor slutar
Karolinska institutets rektor Anders Hamsten ställer sin plats till förfogande. Rösterna som krävde hans avsked blev till sist för starka. I en artikel på DN–debatt på lördagen skriver han om sitt beslut och är ytterst självkritisk när det gäller sin egen hantering av Macchiarini-affären.

Stjärnkirurgen – från fakta till fusk
Han charmade alla – sen rasade allt. Tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset fick strupar i plast inopererade av Paolo Macchiarini. Två dog. I dag utreds stjärnkirurgen för grovt vållande till annans död. 

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.