Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Håll sköldarna uppe

I går morse möttes 800 elever på Vasa Real i Stockholm av hakkors. Nazist­symbolerna, tillsammans med grova antijudiska slagord, var klottrade på flera ställen på skolan, som har en valbar judisk profil. Även minst en annan skola solkades av hakkors.

”Det händer ju hela tiden mindre incidenter som kan kopplas till att vi är flera judar som går här. Men det tror jag har mer med hela samhälls­utvecklingen att göra, det är ju som att toleransen minskar, och det gäller inte bara oss judar, utan svarta och muslimer också”, säger en av skolans judiska elever till DN.

Den antijudiska vandaliseringen sker samma helg som ett våldsdåd, uppenbarligen med politiskt extrema förtecken, sker i Malmö. Efter en feministisk demonstration på kvinnodagen blir fyra personer skadade av knivhugg varav en, en känd vänsteraktivist, allvarligt. Tre personer är nu anhållna. Bland de inblandade finns medlemmar i Svenskarnas parti, som dock i ett pressmeddelande hävdar att de blivit angripna av vänsterextremister.

Att göra enkla poänger på det politiska våldet är riskabelt av flera skäl.

För det första kan man aldrig dra slutsatser av något som man inte vet vad det är. Innan det finns en skyldig och ett motiv kan man inte avkunna någon dom. Vi har sett ett otal gånger hur människor sprungit runt och pekat ut än den ene, än den andra människan, organisationen och ideologin som skyldig till våldsdåd. Inte sällan har verkligheten visat sig vara en annan.

För det andra tycks många vara obotligt frestade och ständigt beredda att använda tragiska händelser för att främja sin egen politiska agenda. Människor till vänster lägger en del av skulden för nazistiska våldsdåd på liberaler och demokratiska högerkrafter. Betraktare från höger använder vänsterextremt våld som argument mot den demokratiska vänstern.
Det är osmakligt, ovärdigt och ett hån mot offren att använda deras lidande för att göra egna, kortsiktiga vinster. Politiskt våld är i en demokrati alltid förkastligt. Skiljelinjen går inte mellan höger och vänster utan mellan de våldsbenägna och dem som vill förändra samhället med demokratiska medel.

Efter händelser som de i Malmö blir följden i regel också ryggmärgsreflexer av ilska mot polisen i allmänhet och Säpo i synnerhet. De får nu kritik för att de överskattar det islamistiska hotet och tonar ner det högerextrema.

Men i rättvisans namn måste sägas att Säpo i flera år har slagit fast att vit makt-miljön utgör ett stort hot. Om än inte mot det demokratiska systemet i stort så ”mot enskilda personer, ibland genom brott med hatmotiv”, som det står i rapporten ”Våldsbejakande extremism i Sverige” från januari.

Säpo varnar dessutom i rapporten uttryckligen för just Svenskarnas Parti, som ”bildats i syfte att använda den demokratiska vägen för att ta makten.”
Hotet bedöms öka detta valår. Den analysen delades av Helene Lööw, historiker och expert på extremism, som i måndagens ”P1-morgon” pekade på att det extrema våldet brukar gå i cykler.

Att Säpo och resten av det demokratiska samhället håller sköldarna uppe mot det nazistiska hotet är av högsta vikt oavsett vem eller vilka som ligger bakom dåden i Malmö och på Stockholmsskolorna. Attacken mot demonstrationen i Kärrtorp i vintras var en uppvisning i det vidrigaste våld. Uppgifter om att högerextrema aktivister sökt sig till Ukraina för att delta i vad de ser som någon sorts raskrig måste naturligtvis också tas på största allvar.

Svenska nazister har visat sig kapabla att mörda sina motståndare. Svenska vänsterextremister demonstrerar ständigt i både ord och handling sin dyrkan av ”antifascistiskt” våld – och vad som är fascistiskt i det sammanhanget definierar våldsverkarna mer än gärna själva.

Om något gott ska komma ur den senaste tidens händelser är det att det demokratiska samhället mobiliserar. Kanske håller detta på att ske. Stefan Löfven markerade på söndagskvällen genom att bjuda in övriga partier till blocköverskridande samtal, och flera andra företrädare har betonat situationens allvar.

Utmärkt. Det som förenar de demokratiska partierna är trots allt viktigare än det som skiljer dem åt.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.