Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Hjälp de unga, bygg för de äldre

Foto: Maja Eriksson

DN 23/4 2017. SM i bostadscurling pågår för fullt, året om, och engagerar alla generationer. Det är en destruktiv ny nationalsport vi har fått.

En tredjedel av alla unga i åldrarna 21 till 25 år bor numera hos sina föräldrar, rapporterade DN i lördagstidningen. Fattas bara.

Med stigande bostadspriser, skärpta krav för att få lån och allt längre bostadsköer håller det svenska vuxenblivandet på att förändrats. Det har baksidor. En ung människa blir förstås ofri när bostadsbristen binder henne vid föräldrahemmet. Möjligheterna är större än någonsin, i teorin. Men i praktiken har det samtidigt blivit ett riskabelt projekt att ta ett jobb eller söka utbildning i en ny stad.

Fler har också fått bekanta sig med de olika momenten i den nya sporten bostadscurling: borgen, medlån och "förskott på arvet". Det är en sjuk bostadsmarknad som inte kan tillgodose behoven ens hos dem som har en lön. Förväntningarna på bekvämlighet har säkert höjts. Men pendlingsavstånden är också längre och trångboddheten större jämfört med tidigare generationer.

I den färska rapporten "Bygg mer för fler!", som Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) presenterades i veckan, ringas också problemen med bostadsbristen in.  Fastighetsprofessorerna Thomas Kalbro och Hans Lind har försökt beskriva hur nyproduktionen kan förändras. Nu vänder den sig bara till dem med högst inkomster.

En del av rapportförfattarnas idéer borde prövas. Kommunerna borde till exempel mer aktivt påverka utformningen av nya områden. Blandningen borde vara större. Dels mellan hyresrätter och bostadsrätter, dels mellan låga hyror och höga hyror.

Men det har alltid varit svårt att lösa svagare gruppers problem genom stor nyproduktion. Miljonprogrammen hade ambitionen, men hyrorna uppfattades ändå som svindlande höga. Det ledde till att lägenheter stod tomma. Notan blev tung för skattebetalarna.

Rörligheten på bostadsmarknaden är viktigare. HSB:s ordförande Anders Lago nämner för DN bland annat att attraktiva seniorboenden borde prioriteras. Det vore snillrikt. I stället för att den äldre generationen curlar den yngre borde bostadsbeståndet generationsväxlas. Varje såld villa ger upphov till en lång flyttkedja vars sista länk kan vara ett ungt par som får flytta in i en liten lägenhet.

De nya amorteringskraven kan ha minskat denna rotation. Reavinstskatten är fortfarande en avskräckande faktor. Hyresregleringen låser också in människor där de bor.

Det behöver byggas mer i städerna. Men om det inte är snurr på bostadsmarknaden drabbas de unga mest.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.