Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Hopp och förtvivlan

På lördagen tycktes en sorgblandad glädje råda bland aktivisterna i Kiev. Specialstyrkornas prickskyttar hade till slut retirerat från hustaken, och en känsla av lättnad lade sig över de kvarter som dagarna innan var skådeplats för en brutal offensiv mot demonstranterna. På kvällen äntrade den tidigare fängslade oppositionspolitikern Julia Tymosjenko podiet på Majdan som en hjälte. Landets blodbesudlade ledare Viktor Janukovytj, vars maktbas vittrade sönder i slutet av förra veckan, sågs inte till.

Utanför staden hölls öppet hus i det övergivna presidentpalatset. De bilder som kablades ut av den guldbelagda grannlåten i residenset ses redan som en symbol för Janukovytjs styre. Han ledde en roffarregim, oberörd av det ukrainska folkets kval och anspråk på ett anständigt samhälle. Att han är ute ur leken öppnar nya möjligheter för landet.

Men Ukrainas demokratiska krafter har smittats av en närbesläktad segeryra förr. Och efter den orangefärgade revolutionen för snart nio år sedan spelade ledarna, inte minst Julia Tymosjenko själv, bort landets chanser. I stället för fördjupad demokrati uppstod nya former av korruption och politisk misskötsel. Läget som det nu ter sig innebär likartade risker. I vissa avseenden är insatserna högre.

Samtidigt som EU:s utrikeschef Catherine Ashton på måndagen anlände till Kiev för att diskutera ekonomiskt stöd åt landet meddelade den nya interrimsregeringen att Janukovytj är efterlyst för massmord. Det hörde inte till den överenskommelse mellan parterna som förhandlades fram på fredagen.

De senaste tre månadernas protester har väckt nytt liv inte bara i demokratiska strömningar utan också östlig separatism, nationalism och konflikter mellan landets olika delar. Risken är att de tillfälliga ledarna underblåser revanschism. Nya konflikter hotar att blossa upp och förflytta Ukraina in i en spiral av förbittring och splittring.

I förra veckans uppgörelse ingick sex punkter. Bland annat skulle det bringas klarhet i den senaste tidens våldsamheter, en ny grundlag installeras och en övergångsregering tillsättas till dess att nyval kan hållas. Att valdatumet nu har spikats till den 25 maj väcker frågor om ambitionerna. Hinner parlamentet sätta nya ramar för landets styre före valet? Demokratiska reformer har slarvats bort förr.

Parallellt med de inhemska hindren för stabilitet och varaktiga reformer består det underliggande storpolitiska bråket om Ukrainas framtid. Upprinnelsen till vinterns politiska kris var en kollision mellan två projekt: Putins eurasiska tullunion och EU:s östliga partnerskap. De är tekniskt sett oförenliga med varandra; Ukraina kan inte stå under två handelsparaplyer samtidigt. Som idéer om hur samhällen ska styras är projekten också varandras motsatser.

Moskva, som har hållit låg profil under OS-arrangemangen i Sotji, reagerade i går med hotfulla uttalanden. ”Ni har rätt att gå er egen väg. Men då kommer vi att tvingas höja import­tullarna”, varnade finansminister Aleksej Uljukajev.

Ukrainas ekonomi står i praktiken redan på ruinens brant. Janukovytj nådde innan de senaste månadernas händelser kistbotten. Inom de närmaste två åren behöver landet över motsvarande 200 miljarder kronor i  ekonomiskt stöd.

Putin begriper att en finansiell härdsmälta väntar Ukraina om Moskva tar till de ekonomiska vapen som finns till hands. Å ena sidan kommer Ryssland inte låta grannlandet tvärt vända sig västerut och bli beroende av EU. Å andra sidan ligger det inte heller i  Rysslands intresse att framkalla en katastrof. Moskvas nästa drag är svårt att förutse.

I en kommentar under måndagen kallade Ukrainakännaren Anders Åslund situationen för ett av de mest akuta säkerhetspolitiska hot världen står inför just nu. Utan tvekan är det ett oroväckande läge. Putin visade under förra veckans blodbad i Kiev hur långt han är beredd att gå. Ukrainas tillfälliga ledare har än så länge inte visat sig mogna att axla det ansvar som situationen kräver.

Högst på EU:s lista behöver stå att undvika att konflikten trappas upp av Rysslands aggressioner. Ukraina förtjänar en ny chans att bli fritt från korruption och ekonomiskt vanstyre.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.