Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Hotet mot demokratin

En svensk kommunpolitiker uppger sig ha blivit misshandlad av skinnskallar. Vänsterextremister står bakom en rad attacker mot Sverigedemokrater. Hoten mot de folkvalda måste tas på större allvar.

En vardag som präglas av trakasserier och rädsla. Det är verkligheten för många av de politiker som är aktiva, inte på Balkan eller i Colombia, utan i det trygga, civiliserade Sverige.

Varje vecka anmäls ett hot mot en svensk politiker, enligt Säkerhetspolisens rapport ”Hot mot förtroendevalda” från förra våren. Toleransen mot trakasserierna är oacceptabel för en demokrati, där folkrepresentationen utgör själva grundstenen. Allt för få medier är intresserade av att granska de grupperingar som står bakom flera av hoten. Ändå inträffar incidenter förfärande ofta. I helgen misshandlades en kommunfullmäktigeledamot i Haninge utanför Stockholm, enligt egen uppgift av tre skinnskallar. På grund av en liknande attack mot honom dagen innan tycks han ha fog för sina misstankar att de är nazister. De nazistiska grupperna i Sverige använder sig av direkta våldsaktioner såväl som uthängningar på internet och andra förföljelsemetoder i syfte att tysta sina meningsmotståndare.

Men det är inte bara extremhögern som gjort politiker till sin måltavla. Främlingsfientliga Sverigedemokraterna har vid flera tillfällen utsatts för våld från vänsterextremister. Partirepresentanter attackerades med stenar vid ett möte på Norrmalmstorg i Stockholm förra månaden. I samband med Internationella kvinnodagen tidigare i mars gjorde extremistkvinnor från Antifascistisk Aktion (AFA) och Revolutionära Fronten gemensam sak och vandaliserade Kristdemokraternas partikansli i Gamla stan.

Tegelstenar kastades mot fönsterrutor och hatbudskap sprejades på fasaden. Under samma månad har Revolutionära Fronten också hunnit med att skicka en kula till Anders Borg, dock inte avsedd för finansministern själv utan för att ”rensa ut” direktörer. I det medföljande brevet står enligt gruppens hemsida: ”Bonussystem kostar hundratals miljoner – kula i nacken bara några kronor”.

Integrationsminister Nyamko Sabuni har tagit ett steg i rätt riktning i och med beställningen av två rapporter, som granskar hoten mot demokratin. Rapporter-
na – varav den första presenterades i januari – analyserar hotbilden från islamistiska extremister, de vänsterautonoma samt vit makt-miljön.

Det kommer alltid att finnas enskilda individer som på grund av till exempel en fixering eller känsla av att ha blivit oförrättad utgör ett hot mot enskilda politiker. Men genom att utarbeta strategier för att förhindra att ungdomar dras till extrema miljöer, tar man åtminstone itu med de extremistiska aktörerna.

Vi måste också få bukt med den straffrihet som tycks råda. Det ska kosta att attackera demokratins företrädare. Enligt uppgifter från TV4:s Politikerbloggen inledde Säkerhetspolisen 21 förundersökningar om allvarliga brott mot politiker under 2008. Endast ett av fallen ledde till åtal. Samtidigt har skyddet för privatpersoner i Sverige minskat radikalt.

På grund av möjligheterna att snabbt och enkelt kartlägga individer och deras familjer över internet tvingas allt fler skaffa skyddad identitet. Valet står inte sällan mellan detta och att lämna sitt uppdrag.

Om svenska medborgare börjar tveka inför att engagera sig politiskt på grund av risken att utsättas för trakasserier, hamnar vi in en situation där våldsverkarna i praktiken inskränkt den svenska demokratin.

DN

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.