Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Hyckleri på alla nivåer

Ett överdrivet fokus på vad EU är leder lätt fel i Europaparlamentsvalet. Men kanske kan valen till riksdag och kommuner ändå låna vissa drag från denna debatt?

Kognitionsforskare har hävdat att människor behöver öva i 10.000 timmar för att till fullo behärska en syssla, vilken som helst. Oavsett om saken rör schack eller kirurgi.

Om det också gäller politiken lär varken partier, medier eller väljare någonsin bli fullfjädrade i grenen allmänna val. De hålls för sällan, valögonblicket är alldeles för kort.

Men efter att svenskarna för fjärde gången lagt sina röster på kandidaterna till Europaparlamentsvalet konstaterades det att man åtminstone hade kommit över en tröskel i den inlärningskurva som medlemskapet innebär. EU-valet 2009 handlade mindre om ett suddigt ”ja” eller ”nej”. Äntligen bröt sig debatten loss från folkomröstningsfrågan, och sakfrågor som miljö och personlig integritet fick större utrymme. Fler betydelsefulla skiljelinjer blev synliga för väljarna.

I DN (1/3) varnar statsvetarna Linda Berg och Andreas Johansson Heinö för att årets valrörelse blir en backlash i det avseendet.

Jämfört med för fem år sedan är jordmånen betydligt mer gynnsam för missnöjespartier på ytterkanterna. Tendensen är inte alls lika stark i Sverige, men stämningsläget influerar likväl politikerna. Ifall man gillar eller ogillar EU blir åter en viktig fråga; Folkpartiets EU-valmanifest bär överskriften ”Ja till Europa!”.

Det kan lätt leda fel. Om EU-kandidaterna bestämmer sig för att bedriva kampanjer som vädjar till väljarnas magkänsla kring Europasamarbetet riskerar det att överskugga de politiska motsättningar som i praktiken styr EU-politiken.

Haken är också att diskussionen om vad EU egentligen är och ska vara ofta blir hycklande. ”Beslut ska fattas i EU när det ger ett mervärde”, lyder till exempel den dubbeltydigt formulerade varianten av subsidiaritetsprincipen i Socialdemokraternas EU-valplattform. Mervärde för vem? Regeln blir lätt en gummiprincip som bara används när en fråga riskerar att gå emot det egna intresset.

S går till val på att driva igenom en europeisk 90-dagarsgaranti för sysselsättning, men vill att Bryssel håller tassarna borta i alla andra arbetsmarknadspolitiska frågor. Miljöpartiet skriver på första sidan i sitt valmanifest att EU behöver decentraliseras. Några stycken senare har man inga invändningar mot en ny EU-skatt, om bara pengarna går till gröna ändamål. Centern har liknande tendenser. Det som sägs till väljarna på hemmaplan överensstämmer inte alltid heller med hållningen i partigrupperna i Europaparlamentet.

Men att det förs en diskussion om vad som är EU:s rätta roll är inte alls fel. Och den maktdelningsdebatt som så ofta dominerar i EU-valen saknas nästan helt i valen till riksdag, landsting och kommuner. Att saker både ska diskuteras och bestämmas på rätt nivå gäller ju också här. Partiledarna ägnar mycket tid åt att tala om vård, skola och omsorg, trots att frågorna sköts uteslutande av landsting och kommuner. Det leder också fel. Politiska nivåer flyter ihop och valdebatten blir i stället en sakfrågesoppa.

Ingen valrörelse kommer någonsin att bli perfekt. Men partierna, medierna och väljarna kan se till att årets alla val handlar mer om rätt frågor.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.