Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Indien behöver mer demokrati

Protester till stöd för studentledaren Kumar.
Protester till stöd för studentledaren Kumar. Foto: Tsering Topgyal

DN 4 mars 2016. Den indiske premiärministern Narendra Modis ovilja att tala klarspråk och ta tag i brotten mot mänskliga rättigheter är mycket oroväckande.

Den muslimske lantbrukaren Mohammad Akhlaq, 50, vaknade av att en mobb anföll hans hus. Han slets ur sängen och slogs till döds med tegelstenar: ”de slog honom tills stenarna krossades i deras händer”, skriver Washington Post.

Mördarna var hinduer. Brottet för vilket Akhlaq fick plikta med livet var att han påstods ha ätit kött från en av de kor som hinduismen håller för heliga.

I Indien bor en sjättedel av jordens befolkning, cirka 1,3 miljarder människor. Av dem är cirka 80 procent hinduer, 14 procent muslimer och 2,3 procent kristna. Att hålla ihop grupperna, och säkerställa religiös tolerans, är en av regeringens viktigaste uppgifter. Mycket pekar på att den sköter detta jobb allt sämre.

På onsdagen öste Internationella valutafonden, IMF, beröm över Indien och dess ekonomi. Tillväxten för budgetåret 2016-17 beräknas till 7,5 procent. Kanske kan landet vara ett av de draglok som den internationella ekonomin så väl behöver.

Indien hemsöks av stor ojämlikhet, inte minst regionalt med stor fattigdom i norr. Men det finns många goda nyheter. Spädbarnsdödligheten har minskat kraftigt och utbildningsnivån ökat. Medelklassen blir större och människor föder färre barn. Läskunnigheten ökar, korruptionen minskar – om än från förfärande höga nivåer.

När Stefan Löfven nyligen besökte landet var det med en av de största svenska näringslivsdelegationerna någonsin. Bland annat hoppas Saab på att kunna sälja Gripen till landets flygvapen.

Men den budget som premiärminister Narendra Modi och hans finansminister lade fram i veckan blev ingen klang- och jubelföreställning. Den överskuggades av flera svarta moln.

En student vid universitetet i Hyderabad tog nyligen sitt liv. I självmordsbrevet beskrev han den diskriminering den utsätts för som föds som dalit, den grupp som står lägst i landets märkliga kastsystem. Ett annat universitet, i Delhi, skakades av gripandet av studentledaren Kanhaiya Kumar. Han anklagades för uppvigling mot de styrande. På torsdagen släpptes han mot borgen, och hävdar dels att polisen använt falska bevis, dels att han misshandlats under sin häktestid.

 

Indiska kyrkor bränns ned. Konvertiter jagas och misshandlas. Härom året skedde ett fullskaligt upplopp mot muslimer.

 

Kumars sympatisörer var snabba med att tolka hans gripande som ytterligare ett försök av regeringen att slå till mot yttrandefrihet och oliktänkande.

De båda händelserna är besvärliga för Narendra Modi, en man som redan är kontroversiell på sin premiärministerpost för det hinduiska nationalistpartiet BJP. På en del sätt påminner han en aning om Donald Trump. Tidningen Economist beskriver en fåfäng man som hela tiden presenterar sig som outsider, som känner sig förföljd av medier och som hellre tiger än tar avstånd från osund nationalism eller utmanar sina mer hårdföra sympatisörer.

Och sådana har han gott om. Den växande hindunationalismen utgör ett allvarligt hot mot alla minoritetsgrupper, främst muslimerna och de kristna. Mordet på Mohammad Akhlaq är bara ett exempel på religiöst våld i världens största demokrati. När Indien fungerar som bäst är det ett modellsamhälle för religiös tolerans. Samma kvarter i en storstad kan rymma en moské, en liten Mariastaty och ett hindusiskt gatualtare. Men det är bara myntets ena sida.

Kyrkor bränns ned. Konvertiter jagas och misshandlas. Härom året skedde ett upplopp mot muslimer tio mil norr om Delhi. ”Hinduiska extremister kan attackera religiösa minoriteter utan risk för straff”, konstaterar den kristna hjälporganisationen Open doors.

Just detta, att polisen och rättssystemet visar sig märkligt ointresserade av att få stopp på religiöst och nationalistiskt våld, är det kanske mest oroande. Oavsett hur stark ekonomi Narendra Modi administrerar får han aldrig ignorera de mänskliga rättigheterna.

När Stefan Löfven besökte landet tog han upp mänskliga rättigheter med Modi. Det finns mycket goda skäl, inte bara för Löfven, att ständigt fortsätta den dialogen. Och anledning för västerländska turister att fundera på vilka etiska krav de vill ställa när de väljer sitt nästa resmål.

Kastsystemets verkningar är avskyvärda. Hatet mot kvinnor är ännu utbrett, vilket manifesterades i den vedervärdiga gruppvåldtäkten i Delhi år 2012 som blev en ung kvinnas död. Sexhandel och annan trafficking är fortfarande vanligt, liksom barnarbete trots att detta nu är förbjudet.

Med andra ord: Premiärminister Modi har mycket att stå i. Hans ovilja att tala klarspråk och ta tag i problemen är mycket oroväckande.

DN Ledare. 4 mars 2016
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.