Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Inget bistånd till homohets

Livstids fängelse för homosexuella aktiviteter. Livstid för att leva i ett enkönat äktenskap. Livstid för ”försök att begå homosexualitet”.

Ugandas antigaylag är barbarisk. Dokumentet undertecknades i måndags av presidenten Yoweri Museveni som samtidigt passade på att demonstrera sina djupa insikter i sexualitetens innersta väsen. ”Ingen studie har visat att man kan vara homosexuell av naturen”, sa han enligt nyhetsbyrån AFP.

Uttalandet går i linje med vad samme president tidigare sagt om hbtq-personer. Han har kallat homosexuella för ”onormala” människor som dock ”kan räddas”. Kvinnor blir lesbiska på grund av ”sexuell svält” när de misslyckas med att hitta en man – och homosexualitet är en företeelse som strider mot traditionella afrikanska värderingar.

Just den senare åsikten är intressant. Museveni ger uttryck för en inte ovanlig syn. Han menar att homosexualitet skulle vara något som är särskilt förknippat med västerlandet, med en sorts dekadens som utmärker de liberala demokratierna.

En studie från det ansedda institutet Pew, refererad i Washington Post, visade i somras att Afrika söder om Sahara är den region där homohatet frodas som starkast. Av 54 länder på hela kontinenten hade 38 kriminaliserat varje annan läggning än den heterosexuella.

I Nigeria svarade bara 1 procent av de tillfrågade att samhället bör acceptera homosexualitet, och siffran låg under 10 procent i nästan hela regionen. Mest negativ var befolkningen i muslimska länder, men två kristna nationer hade samma unkna åsikter: Ghana och Uganda.

”Det kan vara så att västerländska samhällen, genom slumpmässig fortplantning, har skapat många onormala människor”, har president Museveni snillespekulerat tidigare. När så väst reagerar på homohatet i Uganda genom att hota med indraget bistånd kommer en liknande formulering från presidenten: Det är ”social imperialism” att lägga sig i vad ugandierna gör.

Men mänskliga rättigheter är universella. En hbtq-person har samma rätt att leva ut sin kärlek i Kampala som i Kalmar. Det finns ingen som helst anledning att ställa lägre krav på en Museveni än på en Vladimir Putin, som blivit så rättmätigt kritiserad för den tilltagande ryska intoleransen.

I synen på sexuella minoriteter finns likheter mellan Uganda och Ryssland. I samma takt som antigaylagar har gjort det juridiska klimatet hårdare har flera avskyvärda övergrepp skett mot hbtq-personer i samhället. RFSL skriver om upptrappade trakasserier, hot och gripanden i Uganda. Och i stort sett samtidigt som lagen skrevs under av Museveni skrek dagstidningen Red Pepper ut från sin förstasida: ”Avslöjade! Namnen på Ugandas 200 ledande homosexuella”.

Publiceringen blir ännu mer osmaklig med tanke på att gayaktivisten David Kato mördades år 2011 sedan hans namn och bild figurerat i ett ugandiskt magasin tillsammans med uppmaningar till lynchning.

Finansminister Anders Borg är för närvarande på besök i Uganda. Som första programpunkt valde han att träffa gayaktivister. ”Sverige har ett bistånd som mycket handlar om att stödja organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter”, säger han till Ekot, och både uttalandet och mötet är starka och naturliga markeringar.

Det är även biståndsminister Hillevi Engströms avisering om att biståndet till Uganda faktiskt kan komma att läggas om. Då skulle Sverige gå samma väg som bland annat Danmark, som omedelbart lovade att dra in det ekonomiska stödet till den ugandiska staten. Inställningen är högst rimlig.

Yoweri Museveni har enligt tidningen The Independent anklagat ”arroganta och oförsiktiga grupper i väst” för att försöka rekrytera Ugandas unga till homosexualitet. ”Vi har länge varit besvikna över västs uppförande. Om de bara kunde lämna oss i fred”.

Och nog borde homohetsare som Museveni i möjligaste mån lämnas i fred av svenska biståndsorgan. Ett ugandiskt parlament kan stifta vilka lagar det vill. Men de som vill bygga fängelser där hbtq-personer spärras in på livstid kan göra det utan svenska pengar.

Rimligare är i så fall att helt koncent­rera biståndet till ugandiska organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, inklusive rätten att älska vem man vill.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.