Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Inte heller Venezuela

Köar för bröd i Caracas.
Köar för bröd i Caracas. Foto: Juan Barreto/AFP

DN 19/3 2017. Svensk vänster menar att det är bristen på äkta socialism som fått Venezuela att rämna. Men kanske är det snarare tvärtom.

Fyra bagare i Venezuela fängslades häromdagen efter att ha gjort kakor. De hade nämligen brutit mot lagen som säger att bara en tiondel av mjölet får användas till bakverk och andra sötsaker. Bagerierna har nu exproprierats och alltså övergått i statlig ägo, meddelade de venezuelanska myndigheterna på Twitter. Tack och adjö.

Det är lätt att skratta åt det absurda i den här sortens nyheter. Men skrattet fastnar i halsen när man betänker att det är verkliga människor det handlar om. Att de många åren av socialistiskt vanstyre gjort mjöl till en bristvara, vilket innebär att det knappt går att få tag på bröd.

Ekonomin lider av sådan hyperinflation att myndigheterna nyligen beslöt att trycka upp nya sedlar i större valörer, så att folk slipper kånka runt på stora påsar med pengar så snart de ska utföra ens de enklaste ärenden.

Det är inte bara mjöl till bröd det är ont om. Efter att Venezuela strypt den fria marknaden och gjort det omöjligt för privata företag att gå med vinst råder även stor brist på andra livsmedel, och på mediciner. Tvål och toapapper är också svårt att få tag på.

73 procent av invånarna lever i fattigdom. Så miserabel är tillvaron för vanligt folk som försöker hanka sig fram så gott det går. De hungrande som protesterar går det ännu mer illa.

Det här är inte den första socialistiska stat som lyckligt omhuldats av vänstern. 

Godtyckliga arresteringar, misshandel, grov tortyr och till och med mord på oppositionella hör till vanligheterna, och nyligen fängslades chefredaktören för en tidning som avslöjat en liten del av den enorma statliga korruptionen. Privat egendom kan oförhappandes konfiskeras av staten: lägenheter, hus, mark, företag, fabriker.

Detta är ett land som tongivande personer inom vänstern – Kajsa Ekis Ekman, Åsa Linderborg, Ali Esbati med flera – länge framhöll som ett föredöme. Det är förstås så att alla kan begå misstag ibland, och det är lätt att vara efterklok.

Men de allvarliga demokratiska problemen var uppenbara redan från början. Hugo Chávez kom till makten genom att bland annat koppla ett starkt grepp om medierna och förfölja meningsmotståndare.

Kanske tänkte de socialistiska drömmarna att dessa knäckta ägg åtminstone snart skulle ge upphov till en välsmakande och fluffig omelett, ett enda stort och härligt "vi"? Kanske trodde de inte att nyheterna var sanna? I Sydsvenskan påstod företrädare för Vänsterpartiet häromåret att "allt politiskt våld i Venezuela har iscensatts av den politiska högern".

Det här är inte den första socialistiska styrda stat som lyckligt omhuldats av vänstern. DDR. Sovjet. Kina. Kuba. Alla hade de stora beundrare i Sverige, ingen av dem blev något jämlikhetens paradis på jorden. Det blev det inte heller denna gång. Inte heller i Venezuela. Det stod snart allt tydligare.

Numera tiger de flesta av Venezuelas tidigare vänner. Den enda lilla ledtråd som finns till hur de tänker är skribenten Kajsa Ekis Ekmans krönika i ETC i fjol. Hon talade då om landets sammanbrott som "en klassisk kapitalistisk kris", det vill säga: de rika och korrupta har tagit över.

En tanke som inte verkar ha slagit den venezuelanska regimens svenska anhängare är att det kanske inte är bristen på äkta socialism som får allt att gå åt helvete, utan tvärtom: att problemet är inbyggt i själva socialismen.

För socialism är inte folkstyre, det finns inget vi. Socialism är en stark stat, och en stark stat förvandlas blott alltför lätt till ett vapen i händerna på de mindre nogräknade, redan starka. Det illustrerar exemplet Venezuela med all tydlighet.

DN Ledare. 19 mars 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.