Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Jobbet utför inte sig självt

DN 21/2 2016. ”Framgång är möjlig, det gäller bara att lyckas”. Detta cirkelresonemang får inte gälla som sanning i integrationspolitiken.

Det var år 2010 som integrationsminister Nyamko Sabunis etableringsreform flyttade ansvaret för integrationen från kommunerna till Arbetsförmedlingen. Tanken var helt riktig: Jobb är vägen in i det svenska samhället.

Av Arbetsförmedlingens senaste prognos, som presenterades i fredags, framgår att 60 procent av de inskrivna nästa år kommer att vara utrikesfödda. Som en följd av att antalet deltagare inom etableringsuppdraget stadigt ökar genomgår myndigheten en förvandling. På några få år har den kommit att bli ett Integrationsverk. Uppgiften har aldrig varit så angelägen som nu.

Generaldirektören Mikael Sjöbergs framträdande på fredagens DN Debatt var därför nedslående. Inte bara för att hans resonemang var banalt. Framgång är möjlig – om vi lyckas, funderade Sjöberg. Goddag yxskaft.

Hans ärende var nedslående också därför att det bara tycks vara andra som behöver ta sig i kragen. Mikael Sjöberg lanserar fyra punkter för bättring på integrationsområdet. Här gäller det att snabba på asylhandläggningen, fixa fram fler bostäder och satsa på komvux, slår generaldirektören fast. Regeringen måste sjösätta reformer på arbetsmarknaden. Oklart vilka, dock.

Visst ställs ibland orättvisa krav på Arbetsförmedlingen. Andra politikområden, till exempel bostadsförsörjningen, är naturligtvis helt avgörande. Sjöbergs synpunkter ligger också i linje med vad till exempel Riksrevisionen kom fram till efter en inventering av integrationspolitiken förra året.

Men en gnutta självkritik hade varit på sin plats. Överlag har Arbetsförmedlingen blivit sämre på att utföra sina mest grundläggande uppgifter. Just förmedlingen av arbeten går allt trögare. Sedan 2007 har även effekterna av arbetsmarknadsutbildning klingat av.

 

På några få år har Arbetsförmedlingen blivit Integrationsverket.

 

Enligt myndighetens egna utvärderingar gör kurserna varken till eller från för chanserna att få ett jobb. Det är något att begrunda när regeringen nu hoppas att utbildning ska överbrygga arbetslöshetsgapet mellan inrikes- och utrikesfödda.

Alliansens lansering av diverse nya verktyg för att underlätta integrationen har generellt gett skral utdelning. Arbetsförmedlingen har inte lyckats kartlägga särskilt många nyanländas utbildning och kompetens. Få har tagit del av de olika aktiva insatserna.

Instegsjobben, en anställningsform som skulle skynda på nya svenskars inträde på arbetsmarknaden, blev ingen succé. Även tanken att alla genom Arbetsförmedlingen skulle få en privat ”etableringslots” kapsejsade. Det blev ett eldorado för skojare. Förra året stoppades lotstrafiken. Vad som ersätter Alliansens modell är fortfarande oklart.

Politiker bär ansvaret för bakslagen. Men alla dessa problem med genomförandet borde också stämma till eftertanke hos Arbetsförmedlingen. När generaldirektören nu äskar pengar för att klara de kommande åren borde han kosta på sig ett större mått av ödmjukhet.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johannson (S) har dragit paralleller till ungdomsarbetslösheten. Den viker nu, av sig själv. Nya siffror visade på fredagen att läget på arbetsmarknaden fortsätter att förbättras. Det viktiga är inte insatserna utan resultatet, hävdar ministern, ”det löser sig”.

Men att konjunkturen lyfter ungdomarna medan arbetslösheten bland nyanlända samtidigt biter sig fast är ett illavarslande tecken. Regeringen och Arbetsförmedlingen underskattar uppgiften som ligger framför dem.

DN Ledare. 21 februari 2016
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.