Judarna är åter måltavlor - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Judarna är åter måltavlor

I efterspelet till terrorn i Paris har 5.000 franska poliser och soldater kallats in för att försvara judiska skolor.

Med andra ord: islamistiska extremisters ilska över teckningar och andra oförrätter får dem att se judiska barn som legitima mål. Tydligare än så är det svårt att skildra den utsatthet som många av Europas judar känner i dag.

Ett av förra veckans dåd har en glasklar antisemitisk kontext. När Amedy Coulibaly tog gisslan för att få terrorbröderna Kouachi fria valde han att slå till mot en judisk kosherbutik. I ett telefonsamtal med en fransk tv-station ska han uttryckligen ha berättat varför: han såg helt enkelt judarna som lämplig måltavla.

Händelsen är en perverterat logisk följd av den antisemitism som är en framträdande del av jihadisternas världsbild. Inte minst i Frankrike lever judar under konstant hot från muslimska extremister.

Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, skrev i lördags en bloggpost där organisationen gick igenom ”den antisemitiska dimensionen” av terrorn i Paris. Det är fasansfull läsning. I en årlig rapport från den franska judiska organisationen SPCJ framgår att 40 procent av det rasistiska våldet i landet riktas mot judar. En grupp som motsvarar en procent av befolkningen.

Förutom de många mindre brott som ständigt begås mot judar av muslimska extremister finns också några som sticker ut i exceptionell vidrighet.

I mars 2012 öppnade en franskalgerier vid namn Muhammad Merah eld vid en judisk skola i staden Toulouse. En rabbin dödas när han förgäves försöker skydda sina söner, fyra och fem år gamla. Merah skjuter också en sjuårig flicka i huvudet innan han lämnar skolan. Det visar sig att han dagarna innan mördat tre franska soldater.

Som förklaring till massakern vid den judiska skolan anförde Merah att ”judarna har dödat våra bröder och systrar i Palestina”. Genom sin blotta etnicitet och religion gjordes alltså tre judiska barn medskyldiga till staten Israels krigföring.

Detta resonemang tycks rinna i själva jihadismens blodomlopp. Det dyker upp i allt från motiv till attacker mot synagogor till absurda konspirationsteorier på nätet. ”Judarna” inte bara dödar oskyldiga palestinier, ”de” styr i praktiken USA och hela västvärlden, inte minst banker och medier, ”de” hatar islam. Varje attack mot en jude, vilken jude som helst, blir legitim i kampen mot världsjudendomen.

På något sätt lyckas jihadisternas flod av anklagelser om att judar har sig själv att skylla på grund av Israels aktioner fortleva som en liten rännil i många andra kommentarer till attacker mot judar. När Aftonbladets Åsa Linderborg 9/1 ger sin tolkning av islamistisk terror finns Israels ”folkmord” på palestinier med. Däremot inte en förklaring till varför de parisiska judarna i kosherbutiken ska betala ett pris för detta ”folkmord”.

När BBC rapporterar om den stora manifestationen för yttrandefrihet i Paris berättar en judisk kvinna om sin otrygghet i landet. På detta svarar reportern: ”Men många kritiker av Israels politik skulle anse att palestinierna också lider något enormt i judiska händer”. Judiska händer?

Reportern bad senare om ursäkt, men incidenten visar hur extremisternas bisarra tankefigurer lyckats tränga sig långt in i det västerländska kollektiva medvetandet.

Naturligtvis är det inte bara religiösa fanatiker som hotar Frankrikes, och Europas, judar. Extremister av alla sorter – höger, vänster eller jihadister – har några få framträdande likheter. En är deras förkärlek för att attackera judar.

EU-organet FRA (European union agency for fundamental rights) redovisade år 2013 statistik över antisemitiska hatbrott. De som oftast fällde ”negativa yttranden om judar” var vänsterextremister. När frågan gällde fysiskt våld och hot var det däremot oftast extrema muslimer som låg bakom.

Och just i Frankrike har högerextrema Nationella fronten länge riktat sitt hat mot den judiska befolkningen, i både retorik och politik, även om man på senare tid flirtat med judiska väljare för att få stöd i sin kamp mot ”islamisering”.

Jihadisternas syn på europeiska judar som medskyldiga till Gazakriget tycks finna genklang i vänsterextrema kretsar. Konspirationsteorierna om världsjudendomens infiltration är modersmål för de högerextrema.

Ingredienserna bildar en dödlig giftblandning som år 2015 får judar över hela Europa att frukta för sin säkerhet. Även i Sverige. Det är stor skam.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.