Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Kamp på flera plan

DN 27/3 2016. Det finns inte ett svar på hur jihadismen ska bekämpas. Men bekämpas måste den. Helst med både hjärta och hjärna.

Polisen i Belgien, Frankrike och Tyskland tycks ha arbetat intensivt under påskhelgen. En rad personer misstänkta för kopplingar till terrordåden i Bryssel och Paris har gripits. En man med en ryggsäck sköts i benet vid en spårvagnshållplats. Med hjälp av en robot kunde polisen senare ta hand om ryggsäcken (DN 26/3).

Det förefaller, enligt mediernas utsända, finnas en stor tillfredsställelse över att polisen nu agerar kraftfullt. Inget konstigt i det. Efter några dygn i kaos, skräck och förtvivlan finns givetvis en längtan efter att ordningen ska återställas. Att allt ska bli som det en gång var.

En ung belgare säger till DN:s utsända: ”Det som sker nu är något utöver det vanliga. Men vi står samlande mot terroristerna och säger: Vi kommer inte att låta oss skrämmas.”

Men skrämmande är det. Och hur ofta mantrat om att vi inte ska låta oss påverkas än upprepas, så har vi redan – och kommer även fortsättningsvis – att bli just påverkade. Mer, ju tätare och närmare dåden uppträder.

Attacken mot Bryssel var den fjärde stora i Europa under bara lite mer än ett års tid. Danmark drabbades i februari 2015. Samma år utsattes Frankrike för flera samordnade attentat vid två olika tillfällen. Parisarna hann knappt hämta sig från attentatet mot satirtidningen Charlie Hedbo i januari 2015 innan jihadisterna drämde till igen i november.

Vid det andra terrordådet mot Paris cirkulerade uppgifter om att någon eller flera av gärningsmännen utnyttjat flyktingkatastrofen och rest in i Frankrike inbäddade i den stora massan av flyktingar. Svaret från de politiska krafter i Europa som har som huvudfråga att sätta stopp för invandringen blev att gränserna skulle stängas. Men de främlingsfientliga partiernas lösning påminner om mannen som letade efter sina borttappade nycklar under gatlyktan – inte för att han tappade dem där, utan för att det var där det var ljust. Det stora flertalet av de terrorister som härjat i Europa har varit hemmahörande i unionen.

De främlingsfientliga partiernas lösning påminner om mannen som letade efter sina borttappade nycklar under gatlyktan.

I veckan varnade Statsminister Stefan Löfven (S) för de främlingsfientligas förenklade svar. Han poängterade värdet av att skilja på IS-krigare och människor som flyr för sina liv.

Visst. Men det måste också finnas en insikt om att det i ett stort flöde av människor som söker sig till Europa för att undgå att dödas också finns individer som sympatiserar med terrororganisationen.

Lösningen kan inte vara att stänga gränserna. Konsekvenserna för dem som därmed skulle tvingas tillbaka till bödlarna skulle vara omänskligt och oanständigt högt. Däremot måste Sverige fortsätta sitt arbete med att skaffa sig bättre kontroll över vilka som släpps in i landet.

I kampen mot jihadismen måste man kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Och man måste vara lika kyligt analytisk som IS-rörelsen själv är (se Nathan Shachars artikel i lördagens DN).

Alltså måste man både se värdet av att förhindra att terroristerna reser in i Europa och av att förhindra radikalisering av personer som redan bor här. Utanför Europa måste kampen mot IS föras med militära medel. Men lika dödfött vore att försöka omvända unga i utanförskapsområden med hot och våld.

DN Ledare.10 april 2016

 

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.