Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Karantän för statens toppar

Den tid när ett uppdrag i statens tjänst ofta varade ett helt yrkesliv är lyckligtvis förbi. I dag är det mindre vattentäta skott mellan det offentliga och det privata. Politiker och högt uppsatta statliga tjänstemän kan byta yrkesbana, vilket är välkommet.

Ökad rörlighet fördjupar insikten om företagandets villkor inom politiken – och gör det politiska uppdraget mer begripligt i näringslivet.

Det finns dock risker med att statens högsta beslutsfattare byter sida. Flera olika typer av intressekonflikter och lojalitetskrockar kan uppstå när kontaktytorna mellan privat och offentlig sektor blir fler.

En generaldirektör som har tröttnat på sitt uppdrag och förhandlar om annat jobb kan frestas att ta hänsyn till sin kommande arbetsgivares intressen.

En statsekreterare som blivit lobbyist kan utnyttja sina kontakter i Rosenbad alltför gränslöst. Ett statsråd som blivit hög chef i ett företag kan använda känslig information från sin tid som beslutsfattare på ett sätt som påverkar konkurrensen.

Allt detta är väl kända och ofta diskuterade fenomen. Det är också förklaringen till att flertalet länder inom OECD har någon form av lagstiftning som reglerar övergången från offentlig maktutövning till privat.

Men trots att både OECD och Europarådets organ för korruptionsövervakning rekommenderar alla medlemsländer att införa ett regelverk har vårt land hittills valt att låta bli.

Sveriges inställning är ”vacklande och lite aningslös”, skriver Eva Lindström och Niklas Bruun i en intressant ESO-rapport som publicerades tidigare i år. Skribenterna anser att det behövs en lagstadgad möjlighet att utlösa en ettårig karantän för statsråd, statssekreterare, generaldirektörer och motsvarande.

Att låta de enskilda själva lösa alla lojalitets- och intressekonflikter som kan uppstå är inte rimligt. Därför var det beklämmande att lyssna på Per Bill (M), vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, i Ekot häromdagen.

Per Bill intervjuades med anledning av diskussionen som uppstått om Jonas Hjelms sidbyte 2005. Hjelm var försvarsminister Leni Björklunds statssekreterare och förberedde det kritiserade avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien innan han gick till ett toppjobb i Saab. Hans övergång från försvarsdepartementet till försvarsindustrin borde inte ha kunnat ske direkt – och det finns många fler exempel på alltför snabba sidbyten.

Men Per Bill anser inte att det behövs lagregler. Han upprepar de argument som Sverige brukar använda och hävdar att svenska lagar rörande mutor, sekretess och trolöshet mot huvudman räcker.

Dessutom är det för dyrt att betala för att ”de här människorna ska gå och göra ingenting”, förklarar Per Bill.

Men det handlar om en ytterst begränsad grupp: kanske fem statssekreterare och en handfull generaldirektörer om året, enligt den beräkning som ESO-rapportens författare gjort. Det har Sverige råd med.

Bakom motståndet mot en reglering verkar det också ligga en föreställning om att vårt land inte har några problem. Att Sverige inom detta område inte behöver samma typ av lagar som nästan alla andra.

Svenska politiker undervisar gärna utlandet om korruptionsbekämpning, men det är ingen inrikespolitisk fråga, konstaterar Lindström och Bruun med en träffande och vass formulering i sin rapport.

Det är pinsamt att det saknas reglering. Enbart misstanken om att politiker och tjänstemän som byter sida utnyttjar känslig information för eget intresse kan skada förtroendet för det offentliga. Det borde räcka för att Per Bill och andra i riksdagen ska tänka om.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.