Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Kinberg Batra bär ansvaret för den hårda retoriken

Står bakom partiets nya strategi.
Står bakom partiets nya strategi. Other: Roger Turesson

DN 19/11 2016. Hur återskapar man sig själv? Fredrik Reinfeldts svar var Nya Moderaterna. Med allianskonstellationen, arbetslinjen och en ny förpackning lyckades han locka Socialdemokraternas väljare, ta över och behålla makten. I dag är analysen en annan.

Det är inte längre främst S-sympatisörer som partiet tar sikte på, det är väljare som har lockats av Jimmie Åkesson (SD).

När Reinfeldt anammade trianguleringsidén var den redan väl beprövad, både Bill Clinton och Tony Blair hade under 90-talet nått framgång genom att neutralisera motståndares sakfrågor. När Anna Kinberg Batra nu har valt en ny strategi är det desto osäkrare vilken förebilden är. Vilka etablerade partier har lyckats genom att röra sig mot ett parti som Sverigedemokraterna?

Förändringen är tudelad. Dels syns den i politikens innehåll – hård migrationspolitisk, fokus på kriminalitet och säkerhet. Dels har man bytt idé om hur man vill nå ut. Det var den senare delen som Delmon Haffo, i egenskap av digital kommunikatör, anställdes för att vara en del av.

Hur mycket har egentligen Moderaterna lärt sig av den senaste tidens händelser?

Han har på kort tid gjort sig ett namn. En allt större del av Moderaternas närvaro i sociala medier handlar om att gå hårt åt meningsmotståndare, medvetet missförstå och misstänkliggöra, prioritera hån framför diskussion, kamma hem digitala applåder.

Med detta följer också en ny vokabulär. De traditionella måltavlorna i moderat politik har varit bidrag och skatter. Men med sikte på SD-väljarna har även det förändrats. I veckan gick partisekreteraren Tomas Tobé till angrepp mot de som ägnar sig åt ”godhetssignalering”, som han uttryckte det i Expressen (16/11), de som försöker framstå som goda. Därmed ingår nu även Moderaterna i den skara som arbetar för att göra godhet till ett skällsord.

Att angripa godhetsanspråk är ett välbekant grepp bland dem som ser politisk korrekthet som ett invektiv. Begreppet har blivit en symbol för Moderaternas resa från Reinfeldt – som blev själva symbolen för politisk korrekthet – till dagens moderater som arbetar hårt för att ta avstånd från allt som kan kopplas till det. Inklusive Reinfeldt.

M hann knappt komma hem från studieresan i den amerikanska valrörelsen innan kommunikations- och analyschefen Per Nilsson visade att man inspirerats: ”When they go low, we kick them in the balls”. Och så blev det. Hans anställda lyssnade. Under torsdagen spreds klippet där Delmon Haffo kallar statsrådet Annika Strandhäll för en hora, och omgivningen på partikansliet kiknar av skratt.

Kinberg Batra kommenterade på fredagen: ”Jag försöker själv leva som jag lär och inte utsätta mina politiska motståndare för påhopp eller utseendekommentarer eller annat som tyvärr förekommer i det offentliga rummet.” Tyvärr? Hårdare ton och påhopp är ju en uttalad strategi från hennes eget partikansli.

Utan ansvar, ingen bättring. Hur mycket har egentligen Moderaterna lärt sig av den senaste tidens händelser? Hur mycket ansvar tar ledningen, och hur mycket skyller man på en enskild anställd?

Delmon Haffo är ansvarig för sina ord, men partiledningen är ansvarig för den strategi som ligger bakom den sluggermentalitet som har uppmuntrats en längre tid. Och som Haffo är långt ifrån ensam om.

Responsen på kritik mot moderaters smutskastning och hårda ton har den senaste tiden varit unison: ”Men dooom då”. Sakkunniga, kommunikatörer och politiska talespersoner har svept offerkoftan kring sig och frågat varför inte kritiker tittar på andras hårda ord i stället. Till och med efter torsdagens avslöjande fortsatte klagosången. Moderater beskrev sig rentav som utsatta för ”spinn”.

För att vara ett parti som bygger sin politik på idén om individuellt ansvar är partiets företrädare påtagligt ointresserade av att själva ta ansvar. Om varje övertramp motiveras med att andra också har gjort övertramp, hur ska då utvecklingen brytas?

Per Nilsson får inte fortsätta som kommunikationschef, meddelade Tomas Tobé på fredagen. Däremot behåller han jobbet som analyschef, och det inträffade beskrevs som en enskild händelse.

Partisekreteraren efterlyste en nystart. Då räcker det inte att låtsas som om problemet är isolerat till en enskild person. M fick ett bra tillfälle att stoppa den destruktiva trenden, men tog inte chansen.

DN Ledare.19 november 2016

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.