Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Klistra upp affischerna

Inte vem som helst.
Inte vem som helst. Foto: Henrik Montgomery / TT

Skånetrafiken säger nej till vissa av Sverigedemokraternas kampanj­affischer. Budskap som ”Heja Sverige” och ”Förändring på riktigt” går bra, däremot inte ”Stoppa det ­organiserade tiggeriet”, ”Mindre invandring här, mer hjälp till flyktingar där” eller ”Hårdare straff för kriminella, mer stöd för brottsoffer”.

– Vi har bedömt att annonserna kan tolkas som rasistiska, ­sedlighetssårande eller svårförenliga med etiska värderingar som gäller i samhället, säger försäljningschefen Camilla Bunke.

Det här är bara en av otaliga variationer på temat där yttrandefrihet och likabehandlingsprincip krockar med antirasistiskt engagemang. Låt oss konstatera att frågan ingalunda är enkel, den om vad som får sägas, var det får sägas, vem som har skyldighet att tillhandahålla plattformen eller, tvärtom, har rätt att vägra upplåta utrymme.

Alla som rör sig i det offentliga rummet kan tvingas att se de annonser som ges utrymme, och förvägras att ta del av de budskap som Skånetrafiken sorterar bort. Vissa krav borde kunna ställas i valtider på neutralitet gentemot politiska partier.

SD är inte som andra. Å ena sidan har partiet en rasistisk nutidshistoria som gör att enskilda budskap inte helt kan frikopplas från sin kontext, å andra sidan är det ett riksdagsparti med demokratiskt mandat. Det är klokt att, som Skånetrafiken gör, bedöma annonserna var för sig och inte avvisa hela kampanjen med hänvisning till avsändaren. Men bedömningen är för snäv.

Det går att förstå Skånetrafikens nej till affischen ”Stoppa det organiserade tiggeriet”. När en mycket specifik och lättidentifierad grupp pekas ut som problematisk på en bussdekal finns det inget utrymme för motargument eller nyanserande diskussion. Budskapet kan inte definieras som hets mot folkgrupp, men kan upplevas som väldigt aggressivt i just den miljö där det rör sig många tiggare.

Det är värre att stoppskylten åker upp även för ”Mindre invandring här, mer hjälp till flyktingar där”. Låt vara att många starkt ogillar tanken på en sådan förändring av invandringspolitiken, men budskapet skjuter ändå inte mot en lika exakt utskuren måltavla.

Mest svårbegripligt är avslaget på ”Hårdare straff för kriminella, mer stöd till brottsoffer”. Det är helt vanlig populism, möjligen konservatism, men knappast rasistiskt, sedlighetssårande eller på kollisionskurs med ”etiska värderingar som gäller i samhället” – vilka de nu är.

Till tidningen ETC säger Camilla Bunke att de måste tänka på säkerheten för busschaufförerna: ”Vi har tidigare haft incidenter där det förekommit stenkastning på grund av budskap på bussarna.” Det är i så fall ett mycket allvarligt problem, inte bara för Skånetrafiken utan för hela samhället.

Yttrandefrihet är inte att i precis varje sammanhang ha rätt att synas och höras. Däremot är det en allvarlig inskränkning av yttrandefriheten om rädsla för våld blir avgörande i beslut om publicering och annonsering. Att stävja allt sådant beteende är en uppgift för polisen.

Samtidigt torde sådana som skulle låta sig provoceras av SD:s affischer, så till den grad att de kastar sten, knappast bry sig om exakt hur budskapet är formulerat. Att det är SD som är avsändaren räcker nog för den som anser sig ha rätt att i raseri förstöra egendom och skada andra människor. Kanske överdrivs risken med just vissa specifika annonser något.

Det storstockholmska kollektivtrafik­företaget SL har fattat ett annat beslut. De kommer att låta limma upp SD:s samtliga valaffischer. Där har principen om yttrandefrihet fått trumfa hänsyn till resenärernas känslor. Enskildheter kan diskuteras men i grunden är utgångspunkten riktig: att politiska partier ska få komma till tals på lika premisser. Och trots allt är det väljarna som ska fatta avgörandet om hur sammansättningen i Sveriges riksdag, landsting och kommuner ska se ut. De ska inte omyndigförklaras och undanhållas de budskap som partierna önskar profilera sig på.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.