Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Krig är inte svaret

Bomberna kan inte ge Israel långsiktig säkerhet.
Bomberna kan inte ge Israel långsiktig säkerhet. Foto: Hatem Moussa

För dem som hoppats att veckoslutets korta eldupphör skulle leda till ett mer varaktigt tillstånd var måndagen en besvikelse. Likaså för dem som trott att eid al-fitr, Ramadans avslutning, skulle ge Gazas hårt prövade civila befolkning en respit från bomber och död. Under eftermiddagen och natten till tisdagen trappade Israel på nytt upp sin offensiv som sedan fortsatte under gårdagen.

Samtidigt förklarade den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu att kriget ska fortgå tills Hamas är oskadliggjort. Det innebär att missiler och avfyrningsramper, samt de tunnlar som leder från Gaza till Israel, ska förstöras innan soldaterna dras tillbaka.

Det är inte svårt att förstå Israels agerande och Netanyahus kompromisslöshet. Det var bortförandet och morden på tre israeliska pojkar i juni som var krigets utlösande faktor och som åter­igen placerade konflikten i omvärldens fokus. Men under hela våren genomförde Hamas stadigt fler och fler missilangrepp mot Israel. Till det kan läggas de ständiga hot om kidnappningar och terrorhandlingar på israelisk mark som Hamas underjordiska tunnlar skapar.

Osäkerheten och otryggheten har länge gjort det svårt för en del av Israels befolkning att leva ett vanligt liv.

Dessutom har redan två Gazakrig utkämpats. Och båda gångerna har eldupphör förr eller senare följts av en återgång till status quo: regelbundna attacker mot israeliska städer. Det är inte konstigt att Netanyahu en gång för alla vill att militären slutför jobbet för att ge landets befolkning säkerhet.

Problemet är att det nog inte går. Det finns ingen militär lösning på konflikten mellan palestinier och israeler. I alla fall inte till ett pris som någon människa rimligen kan vara villig att betala.

Under de tre veckor som det nuvarande kriget har pågått har fler än 1.000 palestinier dödats. De flesta är civila och många är barn. Samtidigt förvärras hela tiden situationen i Gaza: Det finns inte mat, vatten och mediciner till alla som behöver det. När markoffensiven når in i Gazas kärna lär dödstalen stiga än snabbare.

Till det är Hamas huvudskyldigt. Terroristorganisationen är inte bara, genom attackerna på Israel, orsaken till krigsutbrottet. Genom att systematiskt använda Gazas befolkning som mänskliga sköldar bidrar Hamas till att driva upp antalet civila dödsoffer.

Hamas placerar missilramper och andra militära redskap bland vanligt folk. Och när israelerna förvarnar palestinierna att ett anfall är på väg uppmanar Hamas människorna att stanna. Agerandet är vidrigt. Och därför är Hamas inte i första hand Gazabornas representanter, utan deras gisslantagare.

Men det fråntar inte Israel skyldigheten att besinna sig. Att Gaza styrs av en terroristorganisation innebär inte att tusentals civila ska betala priset för det. Och lidandet i Gaza urholkar ytterligare den redan lilla men ack så nödvändiga tillit som krävs för att en långsiktig fred någonsin ska nås.

Utsikterna för ett snabbt slut på kriget är dessvärre mycket små. Egypten, som tidigare har spelat rollen som medlare, har sedan kuppen förra året som förde militären tillbaka till makten förlorat palestiniernas förtroende. Hamas har nära band till Muslimska brödraskapet och därför har Egyptens president al-Sisi egentligen inget emot en fortsatt israelisk offensiv. Kairos förslag på vapenvila häromveckan avfärdades också kategoriskt av Hamas.

Dessutom är förhållandet mellan USA och Israel ansträngt. Den amerikanska utrikesministern John Kerry brände viktigt förtroendekapital i samband med de misslyckade fredssamtalen tidigare i år. Och när Washington efter att det egyptiska initiativet misslyckats försökte involvera Qatar – en av Hamas beskyddare – slog israelerna bakut.

Kombinationen av att det är kongressval i höst och att president Obamas politiska ställning är svag gör det särskilt svårt att sätta tryck på Netanyahu.

Det innebär att kriget i Gaza riskerar att fortgå och antalet döda att stiga. Och att möjligheterna till en varaktig fred – och att Israel ska få den säkerhet landet har rätt till – minskar ytterligare. För vad svaret är på frågan om hur den tvåstatslösning ska nås, som är konfliktens enda rimliga lösning, vet vi ej. Men krig är det inte.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.