Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Lagom solidariskt av LO

Other: Magnus Bard

DN 7/3 2017. LO mjukar upp sin styvnackade hållning till integrationen på arbetsmarknaden. Tankeskiftet borde välkomnas av partier och arbetsgivare.

För ett år sedan rasade Therese Guovelin, då förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, mot en "helt absurd" idé. Att förhandla fram speciella löneavtal med sikte på att öppna arbetsmarknaden för nyanlända vore enligt henne vansinne. När debatten om enkla jobb var som giftigast gick andra inom LO ännu längre. Fackets kritiker brännmärktes som rasideologer och apartheidförespråkare.

Det var samma Therese Guovelin som, tillsammans med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, på måndagen presenterade ett nytt fackligt förslag. "Utbildningsjobb" kallar de sin modell. Och i mycket liknar den faktiskt de anställningsformer som bland andra allianspartierna tidigare har torgfört – och klandrats å det grövsta för.

Något har alltså hänt på LO-borgen. Karl-Petter Thorwaldsson försökte få utspelet till en smärre revolution. "Det här vänder upp och ned på hur vi ser på dem som är på väg in på arbetsmarknaden", sa han på måndagen.

Det är visserligen en överdrift. Men en facklig dogm har i alla fall ruckats när LO nu medger att trösklarna – och ingångslönerna – stänger människor ute. Facket är villigt att sänka dem tillfälligt.

Vad är då ett "utbildningsjobb"? LO:s variant går ut på att vissa utan fotfäste på arbetsmarknaden – företrädesvis nyanlända men inte bara de – under en period ska kunna ta ett jobb med lägre lön än vad kollektivavtalen dikterar. Vid sidan av plikterna i ett heltidsarbete måste utbildningsjobbaren dock delta i utbildning.

Så långt är tanken inte särskilt radikal. Vad som skiljer upplägget från andra lärlingslösningar är att arbetsgivaren slipper jaga handledare och ordna kurser. Att det i stället är den enskilde som ska ansvara för att fortbilda sig exempelvis på komvux är viktigt. Fler arbetsgivare kommer att nappa på ett sådant erbjudande. I utbyte får individen "ett generöst studiestöd", föreslår LO.

Detaljerna är dimhöljda, få siffror nämndes på måndagen. Men som första bud i en förhandling mellan fack, regering och arbetsgivare får utspelet ses som ett genombrott. LO räknar med att ungefär 50 000 människor som nu är inskrivna på arbetsförmedlingen skulle kunna dra nytta av deras förslag. Det vore inte fel.

Andra tankeförbud ligger naturligtvis fast. Idén med LO:s utbildningsjobb är att insatsen ska riktas till ett slags mellanskikt av arbetslösa. De som har lägst kvalifikationer kommer aldrig att kunna konkurrera på svensk arbetsmarknad, slog Thorwaldsson fast på måndagens presskonferens. Att försöka stimulera fram fler "enkla jobb" är inte aktuellt.

Det är synd. Ekonomerna i SNS konjunkturråd visade nyligen att det skulle kunna finnas omkring 100 000 fler arbetstillfällen av det okvalificerade slaget på svensk arbetsmarknad. För att nå dit behöver man faktiskt inte åka tidsmaskin till Fattigsverige. Det räcker att försöka efterlikna modern dansk ekonomi.

Så långt är LO inte villigt att sträcka sig. Den gamla läran om solidarisk lönepolitik ligger fast, även om tillfälliga undantag nu alltså kan tillåtas eftersom lönegolven hindrar människors livschanser på ett alltför dramatiskt vis.

Fler måste få möjlighet att skaffa en egen försörjning. Visst krävs utbildning. Men framför allt behövs jobb. Arbetsgivarna borde se LO:s utbildningsjobb som en konstruktiv gest inför förhandlingar om en bättre fungerande integration.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.