Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Låt asyl betyda skydd

Utsatt grupp. Kristen konvertit från Iran.
Utsatt grupp. Kristen konvertit från Iran. Foto: Markus Schreiber

DN 15/2 2016. Allt fler rapporter kommer om hot mot kristna flyktingar på asylboenden. Det är nu tid att regeringen utreder situationen för dem och andra minoriteter snabbt och grundligt – och att nolltolerans införs.

Så kommer rapporter om ytterligare ett drama med dödlig utgång på ett flyktingboende, denna gång utanför Söderhamn.

Vi vet ännu för lite om vad som hänt. Men klart är att trångboddhet, ovisshet om framtiden och traumatiska minnen skapar starka spänningar. Det är förmodligen omöjligt att skapa ett samhälle, och ett flyktingmottagande, där vi är garderade mot liknande tragedier. Det enda vi kan göra är att försöka.

Ett led i detta är att få stopp på det sekteristiska hatet som följer med vissa flyktingar från krigen och konflikterna i  deras hemländer.

De senaste månaderna har vi sett flera exempel där flyktingar säger sig ha hotats och utsatts för våld bara för att de är kristna:

En man i 25-årsåldern dömdes för att ha hotat att skära halsen av en kristen medboende – och även ha hotat dennes muslimske rumskompis, för att han bor med en kristen.

I Småland kände sig en kristen familj tvungen att lämna sitt asylboende. Andra flyktingar hade krävt att de skulle sluta bära kors om halsen och hålla sig borta från gemensamma utrymmen när muslimer var där.

En pakistansk man och hans hustru konverterade till kristendomen från islam. Grannarna på deras asylboende i Västsverige störde sig på att kvinnan bar byxor och inte slöja. Till slut sprayade någon på väggen en uppmaning att döda mannen.

En kristen kvinna från Irak, också konvertit, berättar om hur hon kallas ”hora” och ”avfälling” av andra på boendet. De säger att hon och hennes familj ska skickas tillbaka till Irak och dödas där.

Exemplen kommer alla från svenska dagstidningar. Det finns många fler.

Nyligen berättade journalisten och aktivisten Nuri Kino om sina planer att starta ett asylboende enbart för kristna flyktingar. I SvD skriver han:

”Uppenbarligen brister vi nu stort i att kunna skydda dem i de befintliga boendena. Vi kan inte leva kvar i en romantisk bild av en harmonisk mosaik av religioner och etniciteter på våra asylboenden, den tiden är förbi.”

Hårda ord. Men klart är att många flyktingar känner sig hotade – inte bara kristna, utan även till exempel shiiter, ateister och inte minst hbtq-personer.

Så har också Migrationsverket nu börjat diskutera med RFSL om särskilda hbtq-boenden. Det är tragiskt att det ska behövas, men betydligt värre om människor inte känner sig säkra på de asylhem som finns.

En sak är säker. Problemet kommer inte att lösa sig självt. Utan RFSL:s engagemang är det tveksamt om Migrationsverket gjort något. Samma sak gäller andra hotade minoriteter – här har Svenska kyrkan och andra kristna samfund en viktig roll att spela.

Samtidigt finns ett stort dilemma i  problemformuleringen ”kristna hotas av muslimer på asylboenden”. Den passar mycket väl in i den islamfientliga agendan. Historier om aggressiva muslimska flyktingar florerar på hatsajterna. Rykten får vingar, sanningen beläggs med fotboja.

 

Vi är vanligtvis snabba att fördöma attacker mot minoriteter, men vad gäller utsatta kristna flyktingar är det tyst.

 

Kanske är det den risken som får svenska tidningar och debattörer att tala så tyst om hoten på asylboenden. Vi är vanligtvis snabba att uppmärksamma och fördöma attacker mot minoriteter, men vad gäller utsatta kristna flyktingar är det förvånansvärt tyst. Det är egentligen bara den kristna tidningen Dagen som regelbundet och med stora bokstäver skriver i ämnet.

I veckan debatterades dock problemet i riksdagen. Det var Désirée Pethrus (KD) som hade ställt en interpellation till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Hon har tidigare tagit upp ämnet i en skriftlig fråga till samma minister.

”Varje vecka får jag mejl och telefonsamtal om vad som händer ute på våra asylboenden gentemot kristna personer”, sa Pethrus i kammaren.

I sina svar har Johansson återkommit till att Migrationsverket inte gör någon uppdelning i etnicitet eller religion på asylboendena. Det tycks över huvud taget som att mycken kunskap saknas om hur ofta och hur allvarligt minoriteter utsätts. Det borgar för ytterligare rykten – och för att hoten och hatet kan fortsätta.

Det är dags att situationen för de kristna och andra minoriteter utreds snabbt och ordentligt. Vi måste veta hur stort problemet är, hur hoten ser ut – och hur de bäst kan åtgärdas.

Asyl kommer av grekiskan och betyder ungefär ”okränkbar tillflyktsort”. Ingen som söker skydd i Sverige ska riskera att kränkas av samma intoleransens kolportörer som orsakade flykten.

DN Ledare. 15 februari 2016
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.