Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Låt det bli en startpunkt

Foto: Andreas Hillergren/TT
Foto: Andreas Hillergren/TT

DN 16/1 2017. Det mesta är fortfarande lika oklart. Vem sköt? Och varför? Vad som däremot står klart är att 16-åriga Ahmed Obaid har dödats, han sköts med flera skott i ansiktet.

Antalet dödsskjutningar har varit många den senaste tiden. Men det här fallet sticker ut, menar polisen, eftersom det vanligen rör sig om uppgörelser mellan kriminella. Här var offret en person som beskrivs som en skötsam 16-åring som skulle ta bussen till gymmet.

Därför arbetar polisen nu med flera olika hypoteser. Misstogs pojken för att vara någon annan? Kan det röra sig om resultatet av en trivial konflikt på gymmet eller i skolan som kunde leda till ett så brutalt mord? Eller rör det sig om en ny Peter Mangs?

"Det enda jag kan tänka är att det är några kriminella som vill ge polisen så mycket att göra att de kan syssla med annat i fred. Det finns så fruktansvärt mycket narkotika och vapen här", sade Hosam Abbas, offrets kusin, morgonen efter det brutala mordet i Rosengård (DN 13/1).

Malmö sticker ut. På måndagen före mordet avgick polischefen för Region Syd efter stort missnöje och hård kritik. Men den som tror att Malmös problem kan härledas till en person kommer att bli besviken. Rikspolischefen och i förlängningen regeringen styr över fördelningen av resurser. Och att resurserna inte är tillräckliga i Malmö råder det inga tvivel om.

DN kunde förra veckan berätta att siffror från Åklagarmyndigheten visar att det i 1.924 brottsutredningar inte har satts in några åtgärder på ett helt år. "Det är ojämförbart sämst i landet", säger Ola Sjöstrand, chef för Åklagarkammaren i Malmö. Som brottsoffer riskerar du alltså att behandlas sämre i Malmö än på andra platser. Mycket sämre.

För ju färre brott som reds ut, ju mer man lämnar de kriminellas verksamhet ifred, desto färre kommer att våga vittna.

Läget är nu så pressat att inte ens mordutredningar kan prioriteras, berättade Stefan Sintéus, chef för polisområde Malmö, i slutet av förra året: "Följden är att vi måste börja prioritera även inbördes mellan morden."

Men det är inte bara en resursfråga, utan handlar i hög utsträckning också om hur effektivt polisen arbetar.

Att polisen inte tydligare kan visa att det straffar sig att bryta mot lagar gör också polisens arbete i Malmö, precis som på andra platser, svårare. För ju färre brott som reds ut, ju mer man lämnar de kriminellas verksamhet ifred, desto färre kommer att våga vittna. Skälen att vittna om det ändå inte tros leda till någonting är svaga, och riskerna ändå lika stora.

När polisen misslyckas av olika anledningar får det alltså dubbla konsekvenser: förutom att färre brott kan lösas, så går också effektiviteten förlorad i de arbeten som prioriteras.

"Folk som bor här kan peka ut bilar där de vet att narkotikaförsäljarna lagrar sina varor, och berätta vilka som har vapen. Många vet. Men så har de hört att namn på vittnen har läckt ut", säger 16-åringens kusin Hosam Abbas.

Förra söndagen, före mordet, intervjuade DN:s Lasse Wierup inrikesminister Anders Ygeman. "Kan du politiskt försvara att familjer som drabbas av att en medlem mördas behandlas sämre i vissa delar av landet?" undrade reportern. "Nej, resultatet i Malmö har varit för dåligt, det är tveklöst så", svarade ministern. Så alla är överens om att det är oacceptabelt. Frågan är då var de skarpa åtgärderna är?

I december meddelade rikspolischefen Dan Eliasson att nästan 150 miljoner kronor skulle skjutas till i Region Syd för att underlätta för rekryteringar i en pressad situation. Men ekonomichefen för regionen berättade samma dag som Ahmed Obaid mördades att det i praktiken inte alls blir något tillskott. I stället ska mellan 70 och 90 miljoner sparas. Talet om att rekrytera fler kommer i själva verket sluta med att några måste sluta (SVT Nyheter 13/1).

Vad är det som krävs för att kriminaliteten på allvar ska prioriteras? En mördad 16-åring? Kanske kan tragedin med Ahmed Obaid bli startpunkten.

Mordet, som beskrivs som en avrättning, tillsammans med den pressade situationen i stort gör att polisen nu bedömer att det rör sig om en "särskilt händelse", vilket gör att extra resurser nu kan tillföras. Utredningskapaciteten är nu fördubblad, berättar Stefan Sintéus.

Låt oss hoppas att det får en praktisk betydelse den här gången. För utvecklingen måste hejdas, boende i områden som i dag präglas av kriminalitet måste kunna känna sig säkra när de går till bussen. Och de kriminella behöver känna sig betydligt mer osäkra än i dag om inte fler 16-åringar ska förloras på vägen.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.