Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Låt gränsen förbli öppen

År 2008 öppnades de svenska gränserna för arbetskraftsinvandring efter samarbete mellan regeringen och Miljöpartiet. Som resultat har vi i dag enligt OECD den mest liberala lagstiftningen i västvärlden.

Orsakerna till omläggningen var flera. Sverige är ett litet land med en åldrande befolkning och en ökande försörjningsbörda. Dessutom har vi goda minnen av tidigare decenniers arbetskraftsinvandring; utan hjälp utifrån hade de svenska rekordåren efter andra världskriget inte varit möjliga. Men när tillväxt förbyttes i kris på 1970-talet restes murar för arbetskraften. I vaktkurarna satt facket och Arbetsförmedlingen som fick veto i frågan. Svenska jobb skulle gå till svenskarna, om sådana inte fanns tillgängliga kunde utländsk arbetskraft på nåder få korsa gränsen.

Många socialdemokrater tycks se denna period med nostalgiska glasögon. Det har stått tydligt dagarna efter riksdagsdebatten den 14 februari om arbetskraftsinvandring, initierad av Sverigedemokraterna. Trots att S-företrädare gärna intygar sin kärlek till öppna gränser och immigration finns en biton i argumentationen. I stället för att betona att Sverige är beroende av utländsk arbetskraft varnar de för avarter där människor utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare. I stället för att lyfta fram den ömsesidigt gynnsamma situation som uppstår när ett svenskt företag kan rekrytera kompetens som inte finns tillgänglig i Sverige understryker de faran för ökad konkurrens om de enklare jobben.

Men här, liksom på många områden just nu, är partiet kluvet. Å ena sidan vill man hålla sig väl med LO, en pålitlig gränsvakt, å andra sidan hålla rent mot Sverigedemokraterna som knappast vill ha några utlänningar alls i Sverige, arbetande eller ej.

Kluvenheten blev åter tydlig när Stefan Löfven slet med frågan i söndagens Agenda: ”Arbetskraftsinvandringen ska styras av det behov vi har”, sa Löfven utan att specificera vem som var mest lämpad att avgöra det behovet, facket eller de företag som behöver anställa. Och, förstås, utan att i den ekvationen räkna in de människor som i alla tider drömt om att med hårt arbete skapa en bättre tillvaro i ett annat land.

Det är illa att debatten om arbetskraftsinvandring så ofta handlar om avarterna. Dessa finns; människor har blivit utnyttjade och reformen har missbrukats på upprörande sätt. Men att måla upp hela förändringen, och de öppnare gränserna, som en sorts sanktionerad slavhandel är lika bisarrt som att påstå att för varje utlänning som får jobb bli en svensk arbetslös. Människor i arbete skapar ofta fler arbeten.

Nu kräver Miljöpartiet, den traditionella samarbetspartnern, att reglerna ses över. Regeringen tycks vara inne på samma linje och förhandlingar ska inledas. Det är rimligt – men man får inte kasta ut barnet med badvattnet. Byråkrati och krångel ska inte bli ett oöverstigligt hinder för människor som vill söka sig hit och för de arbetsgivare som enligt gällande lagar vill anställa dem.

I ett par motioner till den kommande S-kongressen tydliggörs den inställning till arbetskraftsinvandring som fortfarande frodas inom partiet och facket: ”Utländsk arbetskraft från misär i andra länder hyrs in för att dumpa villkoren och öka giriga företagares profit”, lyder formuleringen.

Kontrasten är stor mot den OECD-rapport som för drygt ett år sedan granskade de svenska reformerna från 2008. Den slog fast att systemet i stort fungerade väl, men att fler kontroller av arbetsgivarna behövs.

Det är en rimlig slutsats. Se till att de regler som finns blir åtlydda, formulera nya där det behövs. Men stå inte i vägen för människors vilja att skapa ett bättre liv.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.