Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

M missbrukar makten

Foto: Stina Eidem

DN 16/2 2016. Sverige är ett land rikt på debattsidor, sociala medier och torg. Moderaterna borde använda dem i stället för att låta konstitutionsutskottet bli ett slagträ.

Moderaterna förlorade valet, regeringsmakten och sina viktigaste företrädare. Att efter det kasta in en ny partiledare i en parlamentarisk kris och så småningom också flyktingkris skapar givetvis oro. Den interna revoltgruppen som fortfarande inte har accepterat valnederlaget har inte gjort det lättare.

Men även om Anna Kinberg Batra fortfarande ser obekväm ut i ledarrollen har hon fört in partiet på en ny politisk väg som hennes väljare uppskattar. I senaste Sifomätningen (SvD 13/2) syns ett trendbrott. Moderaterna har fortsatt stöd från drygt var fjärde väljare, men den stora nyheten är att man återfått väljare från Sverigedemokraterna. Och för första gången på lång tid förlorar Jimmie Åkesson (SD) stöd i opinionen, till 16,6 procent.

Kanske kan detta ge Kinberg Batras moderater andrum. Och kanske kan de med lite mindre ängslighet så småningom ge konstitutionsutskottet en lugn stund.

KU har blivit något slags terapiventil för frustrerade moderater. Känns det dåligt att förlora val? KU-anmäl. Är Stefan Löfven inte din statsminister? KU-anmäl. Tycker du att Kinberg Batra är en för svag oppositionsledare? KU-anmäl Löfven.

Konstitutionsutskottet har alltmer blivit en plats att vädra sitt missnöje på, lite oavsett vad det gäller. Som statsvetarprofessorn Tommy Möller påpekar (DN 15/2) är flera av de senaste anmälningarna mer lämpade för debattartiklar eller interpellationer än ärenden i KU.

Dessutom kommer de i rekordupplaga. Dagens Nyheters genomgång på måndagen visar att M-ledamöter det senaste året har stått för nästan två tredjedelar av KU-anmälningarna. Med sina 30 anmälningar har de samtidigt nästan dubblerat sitt antal sedan året innan. Det innebär att fler anmälningar har signerats enbart av Moderaterna än vad som vanligtvis lämnas in totalt under ett år.

 

Men att anmäla alla rörliga mål i regeringskansliet är en riskabel strategi.

 

Rekordet kan ses som en rest av Decemberöverenskommelsen. Med den väcktes en stark intern kritik om att M-ledningen inte var beredd att agera opposition och att Kinberg Batra passivt såg på medan Stefan Löfvens ministär drev landet i fel riktning. Genom att KU-anmäla var och varannan minister visar partiet nu att man är på tå. Och att inga chanser att kritisera regeringen går förlorade.

På samma sätt har antalet tillkännagivanden i riksdagen skjutit i höjden. Kvantitet har prioriterats framför kvalitet; på så sätt påminner man om hur svag minoritetsregeringen är.

Men att anmäla alla rörliga mål i regeringskansliet är en riskabel strategi. För det första har det sannolikt inte den lugnande effekt på de interna kritiker som det avser. Den grupp inom Moderaterna som vill se regeringen fällas kommer inte att nöja sig med att genom anmälningshögen visa hur dålig regeringen är. Snarare tar man detta som en bekräftelse på att det är ohållbart att fortsätta låta den regera.

För det andra tar man stora risker – vars konsekvenser sträcker sig längre än nästa val – när man sätter i system att urvattna KU:s betydelse. Om man ropar varg varje gång en minister öppnar munnen kommer de allvarliga övertrampen att drunkna i högen med anmälningar.

Även om Moderaterna har gått längst så är partiet inte ensamt om missbruket. När Stefan Löfven KU-anmäldes för hanteringen av flyktingkrisen var Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, tydlig: Moderaternas agerande andades ”mer av desperat opposition utan styrning och ledning än seriös granskning” (DN 29/1).

Det hade varit lätt att sympatisera med den invändningen – om det inte var för att det samma dag kom besked om att den socialdemokratiske riksdagsledamoten Hans Hoff KU-anmält Fredrik Reinfeldt, för samma sak.

Vi är ett land rikt på debattsidor, sociala medier och torg. Använd dem, politiker. Dela med er av era åsikter, opponera mot andras. Men gör inte det utskott som har till roll att säkerställa att regeringen inte missbrukar sin makt till ett politiskt slagträ. Det skadar systemets legitimitet – för att inte tala om er.

Det enda som nu återstår är att KU-anmäla missbruket av KU-anmälningar.

DN Ledare. 16 februari 2016
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.