Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Malmströms svåra balans

Sakta men säkert växer en gemensam kamp mot brott fram i EU. Det är både naturligt och nödvändigt, men innebär också risk för minskad rättssäkerhet.

De öppna gränserna leder inte enbart till fri rörlighet för människor och varor, utan också för kriminella och stöldgods. Därför måste poliser och åklagare i de olika medlemsländerna samarbeta mer effektivt för att hindra gränsöverskridande brott. Rättssystemen behöver också länkas närmare varandra.

En hel del har redan skett. Samarbetet mellan nationella polismyndigheter har fördjupats, länderna erkänner varandras domar och utbyter viss information om dömda och eftersökta personer. Minimistraff för vissa brott har också införts och några få gemensamma lagar – rörande datalagring och penningtvätt – har införts. Arresteringsordern som reglerar överlämnande av brottsmisstänkta är också en del av unionens nya system.

När Cecilia Malmström (DN Debatt 12/3) presenterar en rad nya lagförslag innebär det ändå ett stort steg på väg mot mer gemensam brottsbekämpning.

Sveriges EU-kommissionär nöjer sig inte med samarbete, informationsutbyte och minimiregler. I kampen mot organiserad brottslighet vill hon också att samma lagar ska gälla i hela unionen.

Det kan utan tvivel innebära stora fördelar. I dag utnyttjar kriminella gäng skillnaderna mellan medlemsländernas regler. Brotten sker i ett land, pengarna förs över till ett annat – och göms i ett tredje.

Olika nationella regler leder till komplicerade rättsprocesser som drar ut på tiden. Gemensamma lagar kan göra det enklare att komma åt dem som till exempel ägnar sig åt människosmuggling, knarkhandel och säljer vapen illegalt.

Ändå finns det skäl att varna. Cecilia Malmströms förslag innebär att det ska bli möjligt att snabbt frysa och konfiskera en enskilds tillgångar även om det inte finns bevis för att pengarna kan kopplas till ett specifikt brott.

Anknytning till brottslig verksamhet ska räcka. Om en misstänkt har fört över pengar till sin fru eller sina barn ska också deras tillgångar kunna frysas och tas i beslag före rättegång och dom. Här finns alltså viss luddighet som kan leda till att enskilda kommer i kläm.

Cecilia Malmström lovar att rättssäkerheten ska säkerställas. Misstänkta ska behandlas som oskyldiga till dess brotten har bevisats, försäkrar hon i gårdagens artikel på DN Debatt.

Problemet är att polis och åklagare i hela EU i ett enda slag kommer att få betydligt större möjlighet att slå till mot enskilda personer. Att konfiskera en människas tillgångar innebär ett stort ingrepp.

Och även om de nya lagarna innehåller regler som syftar till att skydda enskilda kommer det säkert att ske misstag i något medlemsland. Vem försvarar då de enskildas rätt?

Den viktiga frågan kan också ställas mer generellt. EU:s framväxande rättsliga system innehåller en besvärande obalans, där tyngdpunkten alltför ensidigt ligger på att underlätta för polis och åklagare.

Arresteringsordern har till exempel gjort det betydligt enklare att överlämna en person som misstänks för brott från ett land till ett annat. Det är ett framsteg, men den som tvingas möta rättvisan i ett annat land borde också garanteras vissa rättigheter: till exempel tolkning och översättning av åtal och andra dokument.

Cecilia Malmströms förslag ska diskuteras och granskas innan det klubbas. Innan ministerrådet och de folkvalda i Europaparlamentet har kommit överens blir det inga nya lagar. Förhoppningsvis kommer de inte enbart att kräva mer effektiv brottsbekämpning, utan också tydliga garantier för rättssäkerhet.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.