Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Massmördaren är fast

Att Ratko Mladic gripits är en stor framgång för Europa och hela världen. Generalen som bär skulden till etnisk rensning i Bosnien och massakern i Srebrenica får till slut möta rättvisan.

Serbiens president Boris Tadic såg sammanbiten ut när han kallade till presskonferens vid lunchtid i går.

Han bekräftade att den sedan länge eftersökte Ratko Mladic gripits och ska utlämnas och ställas inför rätta vid FN:s tribunal i Haag.

”Nu avslutas en svår period i Serbiens historia”, förklarade Tadic och tackade sina säkerhetsstyrkor som till slut lyckats få fast Mladic.

För alla som minns de varma dagarna i juli 1995 är det en stor lättnad att mannen som kallades för ”Bosniens slaktare” äntligen sitter bakom lås och bom.

Ratko Mladic är en av de ansvariga för den etniska rensningen i Bosnien och den som beordrade massakern på 8.000 muslimska pojkar och män i Srebrenica.  

Arkivbilderna som nu åter rullar på tv-skärmarna visar hur Mladic kallar fram bussar till kvinnor och barn.

Kvar står männen som snart därefter, när tv-kamerorna försvunnit, skickas bort för att dödas.

Det som hände i Srebrenica är  ett av de värsta brotten under krigen i det sönderfallande Jugoslavien.

Men våldsamheterna närmade sig slutet och FN hade inrättat ICTY, den särskilda tribunalen för krigsförbrytelser i Jugoslavien. Redan i slutet av juli 1995 åtalades Ratko Mladic tillsammans med bosnienserbernas ledare, Radovan Karadzic, för folkmord och brott mot mänskligheten.

Från grymheterna som skedde i Srebrenica finns det enligt åklagaren i Haag bevis för att ”tusentals män avrättats och begravts i massgravar, hundratals bränts levande till döds, män och kvinnor stympats och slaktats, barn dödats inför sina mödrars ögon, en morfar tvingats äta sitt eget barnbarns lever”.

Att rättvisan till slut har hunnit i kapp de båda män som har det högsta ansvaret för dessa vidrigheter är en framgång för hela världen. Det ger förhoppningsvis nuvarande och framtida despoter och krigsherrar en rysning. Förr eller senare kommer också de att få sina straff.  

Men det tog alltså nästan 16 år innan Ratko Mladic greps.

Fram till president Milosevics fall 2000/2001 levde han helt öppet i Serbien. Sedan 2008 har den serbiska regeringen gjort en del för att leva upp till kraven från Haag. Men också under senare år har han utan tvivel haft fortsatt skydd och stöd av inflytelserika grupper i Belgrad.

Därför finns det frågor kvar att ställa till de ansvariga i Serbien. Vem har skyddat Mladic – och varför? Och hur kommer det sig att gripandet skedde samma dag som en mycket kritisk rapport från åklagaren i Haag överlämnades till Belgrad?

Bara någon timme innan gripandet skedde avslöjades den hårda kritiken från FN-tribunalens Serge Bremmertz. I rapporten skriver han att Serbien inte gör tillräckligt för att samarbeta med Haag och att landets misslyckade försök att få tag på Mladic ”undergräver trovärdigheten och styrkan i det utlovade samarbetet med ICTY”.

Bremmertz utvärdering skulle ha presenterats i Bryssel den 6 juni. Kritiken skulle med stor sannolikhet ha lett till att Nederländerna lagt in veto mot Serbiens fortsatta väg in i EU.

Nederländerna har nämligen ett särskilt skäl att vilja se Mladic bakom skranket.

Landet hade ansvar för FN-styrkan som skulle skydda civilbefolkningen i Srebrenica 1995. Men den nederländske FN-kommendanten Kellerman hade inget att sätta emot och gick till slut med på Mladics krav. Denne tog honom i hand och lovade att inget skulle hända.

Att FN på detta sätt överlämnade tusentals unga pojkar och män till slaktaren i Bosnien hör till de svarta kapitlen i världsorganisationens historia. Det har Nederländerna inte glömt.  

Frågan är därför om landet tänker låta sig nöja med att Mladic greps i sista stund.

Under presskonferensen i går förklarade president Tadic att det inte fanns någon koppling mellan Bremmertz kritik och gripandet i går morse. ”Det är ett sammanträffande, det finns ingen plan bakom”, hävdade han.

Men även om FN-tribunalens vidräkning med Serbien nu är överspelad borde det åtminstone leda till att landet förklarar varför det tog så lång tid att få fast Mladic. Dessutom väntar Haag fortfarande på att serbisk polis ska gripa politikern Goran Hadzic, som åtalats för krigsbrott i Vukovar.

Men Serbien hör ändå hemma i Europa.

Så småningom måste alla andra länder i det tidigare Jugoslavien välkomnas i EU, vilket de flesta inser som tittar på en karta. Länderna på Balkan kan inte uteslutas ur samarbetet i unionen.

Därför måste anpassningen och färden in i EU fortsätta. Serbien behöver bli en del av den inre marknaden och fortsätta försöka leva upp till unionens krav på att vara en fungerande demokrati och rättsstat. Det kommer människor i hela Europa att tjäna på.

Men det är en bit kvar.

De stater som för sexton år sedan ägnade sig åt att bekämpa varandra måste sluta betrakta samarbete med FN:s tribunal i Haag som något de tvingas göra. Så länge det inte sker av egen vilja har länderna inte förstått vad den europeiska gemenskapen handlar om.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.