Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Minskande chans till moderat revansch

Anna Kinberg Batra (M).
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

DN 11/3 2017. "Håll kursen" kan vara ett råd att ge ett krisande parti. Men det hjälper inte en M-ledare vars fundamentala problem är avsaknad av riktning.

Moderaternas bekymmer handlar inte längre om hack i enstaka opinionsmätningar. Vad vi har sett de senaste månaderna är ett ras av en dignitet som går att jämföra med historien Håkan Juholt. DN/Ipsos barometer tidigare i veckan visar att förtroendetappet går på djupet. Efter fredagens mätning från Demoskop – där Sverigedemokraterna samlar större stöd än M – lär också känslan av panik sprida sig inom partiet.

Det är inte unikt att en ny partiledare får problem. Förutsättningarna var särskilt besvärliga när Anna Kinberg Batra tillträdde. Hon var ett slags ickevalsalternativ efter Reinfeldt. Det är aldrig någon bra start. Tömda på energi efter regeringsåren och samtidigt trängda av att ha Sverigedemokraterna i hasorna hamnade Moderaterna också i ett tillstånd av tilltagande förvirring efter valet.

Man kan säga att nya Moderaternas framgångar har vilat på tre ben: En stark betoning på ansvar, trovärdig ekonomisk politik och skicklig marknadsföring.

Inte mycket av detta lever kvar. Gamla formuleringsknep upprepas – "jag vill vara tydlig med att...". Partiets övergripande paroll "Plan för ett starkare Sverige" är signifikativt obegriplig. Den moderata förkärleken för det floskulösa och sövande strama har eskalerat de senaste åren. Anna Kinberg Batra har varit partiledare i över två år men visar få tecken på retorisk läraktighet.

Moderata utspel dimper ner med jämna mellanrum. Men förslagen är flyktiga, den ekonomiska politiken en skugga av den tidigare agendan. Partiets kandidat till finansministerposten, Ulf Kristersson, syns misstänkt sällan på radarn.

Kanske slog den plötsliga omsvängningen i synen på SD-samarbete undan det sista benet: Ansvaret. Moderaterna har tvingats in i ett besvärligt tvåfrontskrig mot både Stefan Löfven och Jimmie Åkesson. Men i stället för att locka sympatier från bägge hållen har Anna Kinberg Batra lyckats göra alla missnöjda.

I stället för att locka nya sympatisörer har Anna Kinberg Batra lyckats göra alla missnöjda. 

Omfamningen av SD var mångtydig. Regeringsfrågan har inte rensats från bordet. Den nya linjen lanserades som en uppriktig omvändning men samtidigt som något odramatiskt: "Man måste väl få prata om trafikfrågor även med SD?" Resultatet tycks ha blivit irritation hos SD-skeptiska moderatväljare, medan entusiasmen varit begränsad i sverigedemokratiskt sinnade grupper.

Historien om Krispartiet har en självförstärkande verkan. Dramaturgin i medierna följer ett visst mönster. Väljarna flyr förloraren. Moderaterna har nått stadiet då riksdagsledamöter sätter tidsgränser för när siffrorna måste vända. Namn på Kinberg Batras eventuella efterträdare nämns i tidningarna.

Lika kraftfull är samtidigt berättelsen om partiledaren som reser sig och tar revansch. Det har hänt åtskilliga gånger förr. Jämförelser görs med Centerns Annie Lööf. Men vad hon gjorde var att manövrera genom en för partiet ideologiskt formativ fas. Hon betalade ett pris och har flera år senare kunnat dra nytta av ett starkare mandat.

Om Kinberg Batra kan bli comeback kid är inte givet. Frågan är vad det är för investering som den moderata partiledningen tror sig ha gjort och om den kan vara värd blodförlusten. Vilken belöning som väntar är svårt att ringa in. Ett okontrollerat sönderfall slutar inte nödvändigtvis i snar återupprättelse.

"Håll kursen" hade varit ett råd att ge. Om det bara fanns en riktning att följa.

DN Ledare. 11 mars 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.