Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Moderaterna gör magplask

Foto: Henrik Montgomery/TT

DN 20/1 2017. Anna Kinberg Batra sköt från höften och träffade sig själv i foten. Efter torsdagens utspel – Moderatledaren sade sig plötsligt vara beredd att välta regeringen Löfvens budget och ta över makten med stöd av Sverigedemokraterna redan i höst – är hon en stukad statsministerkandidat.

Var detta hot verkligen på allvar? En uppseglande regeringskris, dagen innan Donald Trump flyttar in i Vita huset? Mitt i ett säkerhetspolitiskt känsligt skede i Östersjöregionen? Med ett år kvar till nästa riksdagsval? Så sent som för en vecka sedan sa Anna Kinberg Batra till DN att väljarna gav "möjligheten till Stefan Löfven att bilda regering" och att borgare måste svälja att de förlorade valet 2014.

Nej, denna kovändning kan knappast kallas seriös. Det mest graverande beviset mot Moderaterna är att allianskamraterna informerades om det nya budet med ett sms "sent i går kväll", som Centerns Annie Lööf uttryckte det när hon mötte pressen på torsdagen.

Både hon och Liberalernas ledare Jan Björklund togs alltså på sängen. Ingen av dem ville agera som Moderaterna. Att förslaget snabbt föll på hälleberget gick att förutse, och i det avseendet var utspelet helt riskfritt.

Torsdagens utspel var teater, nya krumbukter från en vilsen oppositionsledare.

Anna Kinberg Batra pressas inifrån sitt parti. Opinionsmätningarna är ingen munter läsning. Kanske ansåg hon att den enda utvägen var att försöka vända spelplanen. Men att lansera en ny parlamentarisk strategi utan att ha med sig sina allierade är varken ett tecken på stort politiskt mod eller prov på statsmannakonst. Det är politik när den är som mest kortsiktig.

Torsdagens utspel var teater, nya krumbukter från en vilsen oppositionsledare. De framfördes av en politiker som knuffats fram av andra och som visat oförmåga både att hålla fast vid en egen ståndpunkt och att mejsla fram en gemensam linje med andra.

Det Moderatledaren sa var samtidigt delvis sant. Alliansen borde agera hårdare mot regeringen. Partierna bör inte rygga för att lägga fram enskilda förslag som Sverigedemokraterna kan tänkas rösta på.

Men om Anna Kinberg Batra hade velat höja temperaturen i riksdagens kammare och påverka politiken fanns faktiskt andra, mer realistiska alternativ. Hon nämnde att skatten på flygresor borde stoppas. Javisst, men det krävs faktiskt ingen hel gemensam alliansbudget för att skjuta ett sådant förslag i sank.

De borgerliga partierna skulle kunna föra en hårdare kamp genom att bryta ut poster ur regeringens budget. De rödgröna gjorde det två gånger tillsammans med SD när de var i opposition. En gång 2010, då anslagen till regeringskansliet sänktes. Ytterligare en gång 2013, då oppositionen höjde inkomstskatten.

Decemberöverenskommelsen förbjöd borgerlig vedergällning, men nu finns inget handslag som hindrar alliansen från att påverka politiken. Det kan göras utan att utlösa kaos.

I stället för att prata ihop sig med sina vänner och staka ut en ny väg för oppositionspolitiken valde dock Kinberg Batra att skenbart ställa regeringsfrågan på sin spets. Och snarare än att vara tydlig med exakt vad hon vill, och hur det kan förverkligas, var hon vag på flera punkter.

Om Anna Kinberg Batra verkligen vill bilda regering så snart som möjligt, varför riktar hon inte bara ett misstroendevotum mot Stefan Löfven? Svaret kanske är att hon helst avstår från att ta makten så kort tid innan nästa val. Moderaterna vet också att de skulle bli beroende av Sverigedemokraterna om ett maktskifte kom till stånd med nuvarande styrkeförhållanden i riksdagen.

En högst trolig konsekvens av utspelet är att alliansen splittras. Någon gemensam grund som de borgerliga kan bygga sin politik på finns knappast längre.

Konstellationen har delats i två. En falang, med Moderaterna och Kristdemokraterna, som vill söka stöd hos Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. En annan, Centern och Liberalerna, som ser problemen med beroendet och inte vill ta risken. Efter torsdagens cirkus kommer misstron att växa.

Krypskyttet på Twitter mellan dessa fraktioner inleddes snabbt. Men de som tror att borgerlig kannibalism kommer att göra Sverige till ett friare och rikare land med större möjligheter och dynamik, de misstar sig.

Fredrik Reinfeldts nya moderater enade svensk borgerlighet med liberala reformer och en tydlig politisk strategi. Vad blir Anna Kinberg Batras arv?

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.