Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 13:29 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/huvudledare/mote-med-risker/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Möte med risker

När nio regeringschefer i dag samlas i Stockholm blir det säkert många intressanta debatter, men toppmötet har framför allt symbolisk betydelse.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är värd för ”Northern Future Forum” och välkomnar sina kolleger från de nordiska och baltiska länderna – samt David Cameron från Storbritannien. Mötet är en markering av ett slags nordlig gemenskap i Europa.

Inga tvingande beslut kommer att fattas och slutsatserna som ska antas blir med all säkerhet luddiga och allmänt formulerade. Ändå kan det som tas upp nog göra viss nytta.

Rundabordssamtalen ska handla om hur kvinnors företagande och ledarskap kan stärkas, och här finns det mycket att göra.

Det är bedrövligt att det fortfarande är så få kvinnor som sitter i bolagsstyrelserna och leder företag. Inom detta område är Europas norra del inget föredöme, trots att det i många länder finns relativt goda möjligheter för kvinnor att kombinera arbete med familj och barn.

Diskussionerna ska också röra frågan hur äldre ska lockas att stanna kvar längre på arbetsmarknaderna. Syftet är att länderna ska lära av varandra, och det finns många tankeväckande skillnader.

Island sticker till exempel ut. Islänningarnas pensionsålder är 67 år, men den som vill kan arbeta fram till 72 och många väljer att göra det. Enligt den rapport som publicerats inför dagens möte är inställningen till äldre på arbetsmarknaden betydligt mer positiv på Island än på andra håll. Det är en nyttig lärdom för övriga.

Dagens toppmöte kan emellertid också tolkas som ett oroande tidens tecken i Europa.

I stället för att åka till Bryssel samlas statsministrarna från de nordiska och baltiska länderna tillsammans med den brittiska premiärministern på egen hand i Stockholm.

Initiativet kommer från Storbritanniens David Cameron som för ett år sedan kallade till ett första liknande arrangemang i London. Den gången handlade diskussionerna om företagande och tillväxt.

Att den brittiske premiärministern vill betona sitt lands samhörighet med Norden och Baltikum är inte förvånande och delvis helt naturligt.

När det gäller synen på till exempel öppna gränser, handel och innovationer har länderna i norra Europa en hel del gemensamt. Det är bra att det förstärks genom träffar och utbyte av erfarenheter.

Bakom David Camerons initiativ finns emellertid säkert också en längre och mer strategisk plan.

Storbritanniens premiärminister markerar gärna avstånd till övriga EU. Det rör inte enbart politikens innehåll, utan också dess form. Ledaren för brittiska Tories vill helst slippa överstatlig, bindande EU-lagstiftning inom så många områden som möjligt. Han föredrar lösliga och till intet förpliktigande diskussioner liknande dagens stora grupparbete i Stockholm.

Risken är att David Cameron vill att det nordliga samarbetet ska utmana Bryssel.

Storbritannien har redan ställt sig utanför EU:s nya finanspakt, vilket är olyckligt. Sverige och andra länder som vill ha frihandel och färre regleringar behöver britterna vid sin sida för att försvara och utveckla den inre marknaden.

Europa mår bäst av att fortsätta försöka hålla ihop. Övriga europeiska länder skulle dessutom må bra av en större dos brittisk och nordisk inställning till handel, företagande och tillväxt. Förhoppningsvis leder därför inte dagens toppmöte till ökad europeisk splittring.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.