Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 21:26 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/huvudledare/myten-ar-krossad/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Myten är krossad

Illustration: Magnus Bard
Rättvisan hann äntligen i kapp Usama bin Ladin. Mannen bakom 11 september-attackerna kan inte längre sprida hets, hat och hot över världen.

Usama bin Ladin är död. Han sköts i Pakistan tidigt måndag morgon av amerikanska specialstyrkor. Senare samma dag begravdes han till sjöss, precis innan världen hunnit förstå vad som inträffat.

Nyheten om bin Ladins slut framkallade starka känslor av glädje, inte minst i New York och Washington. Folk i massor strömmade ut på gatorna för att fira. När president Obama höll sitt tal till nationen började människor samlas utanför Vita huset och vifta med den amerikans­ka flaggan, samtidigt som de skrek ”USA, USA”.

Ropen från den amerikanska östkusten hörs över hela världen. Den glädje och lättnad som miljontals amerikaner känner i detta ögonblick är också vår.

Usama bin Ladin var en massmördare som förklarade krig mot stora delar av världen. Han uppmanade till mord på amerikaner och judar, oavsett var de befann sig. Han gjorde inte någon åtskillnad mellan militärer och civila eller mellan stater och dess invånare.

bin Ladins mål var tydligt uttalat: att upprätta ett religiöst kalifat som i praktiken skulle utplåna hela den liberala demokratin och vårt sätt att leva. Någon plats för oliktänkande fanns inte i bin Ladins fundamentalistiska bild av världen. De muslimer som inte anslöt till hans radikala tankar betraktade bin Ladin som otrogna, utan rätt att få leva.

Terrorattacken 2001 var det värsta exemplet på bin Ladins totalitära tankevärld, men långt ifrån det enda. Redan innan passagerarplanen flög in World Trade Center och Pentagon hade bin Ladin iscensatt en rad terrordåd som knappast fick den uppmärksamhet de borde ha fått.

Terrornätverket al-Qaida blev bin Ladins skapelse, som han påverkade, inspirerade och i vissa delar kontrollerade. Dess krig mot västvärlden fann en ständig impuls i bin Ladins upprepade livstecken och meddelanden. Efter 11 september har åtskilliga städer bortom USA:s östkust fått uppleva den sjuka självmordsterrorism som bin Ladin prisat och uppmuntrat: Bali, Madrid, London, Mumbai, Stockholm – för att nämna några platser.

Glädjescenerna i USA och andra delar av världen uttrycker framför allt en djup tacksamhetskänsla över att rättvisan hunnit i kapp denne vedervärdige extremist. Den som mördar tusentals civila från mängder av länder ska inte kunna komma undan ostraffad.

I jakten på den skyldige finns alltid ett inslag av hämnd, men den viktiga signalen som president Obama skickade ut i går handlade inte om hämnd utan om rättvisa och prevention: de som beställer eller utför massmord ska veta att deras tid i frihet är räknad.

Bin Ladin hade förmodligen sina mest inflytelserika dagar bakom sig, men med sina gömställen och videobudskap förblev han en spöklik figur som förstärkte människors oro och rädsla, samtidigt som han gav kraft åt andra extremister.

Han bidrog till att underblåsa falska motsättningar mellan olika religiösa och etniska grupper runt om i världen. Han var en självutnämnd talesman för islam, som klistrade på miljontals muslimer en etikett som de avskydde.

Det är förmodligen ofrånkomligt att bin Ladin blir en martyr i vissa radikala kretsar, men det förtar inte att han aldrig mer kan sprida hat, hets och hot över världen. Hans budskap om demokratins svaghet, dekadens och oförmåga har fått ett handfast svar från Barack Obama.

Att jakten på Usama bin Ladin nu är avslutad är en historisk framgång för presidenten och en betydelsefull psykologisk seger för USA. För första gången på länge kan en politiskt splittrad och ekonomiskt tärd nation förena sig i en gemensam glädje. Förhoppningsvis kan Obama förvandla stundens goda patriotism till något konstruktivt, enande och framtidsinriktat.

2011 har på fem korta månader bjudit på omvälvande och hoppingivande skeenden, som kommer att prägla världen under många år. Det är en händelse som ser ut som en tanke att slutet på eran bin Ladin sammanfaller med de demokratiska revolterna i stora delar av arabvärlden, som lyckligtvis inte varit inspirerade av religiösa fanatiker.

Massorna på Tahrirtorget i Kairo ropade inte efter mer inflytande åt det muslimska brödraskapet, vilket många bedömare i väst tidigare befarat, utan efter frihet, värdighet och folkstyre. Attraktionskraften hos bin Ladin och hans gelikar tycks hittills ha varit sjunkande, även om risken för att religiösa extremister ska få makt inte ska underskattas.

Med bin Ladins frånfälle har de radikala islamisterna förlorat en driven och farlig andlig ledare. De har dessutom fått sina myter om en renlärig grottmänniska krossade, när det visade sig att den förmögne bin Ladin bodde i en rymlig trevåningsvilla i Pakistan.

När vi vaknade upp i går hade världen blivit något mer rättvis.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.