Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

När masken slits av

Rasismen kan inte vädras ut från Sverigedemokraterna, den är deras livsluft, från topp till gräsrot. Däremot har Jimmie Åkesson påbörjat en utrensning av personer som beter sig olämpligt, och nu har bilan fallit i den allra innersta kretsen. Erik Almqvist, tidigare SDU-ordförande, senare partisekreterare och fram tills i går ekonomisk-politisk talesman, medlem i partistyrelsen och ledamot i verkställande utskottet, har fått lämna sina uppdrag.

En film som Expressen har publicerat visar hur Almqvist i ett krogbråk sommaren 2010 ropar rasistiska glåpord, kallar en kvinna för ”den lilla horan” och upprepade gånger säger att Soran Ismail, en känd svensk komiker, inte är svensk och att han argumenterar som en ”fitta”. Andra närvarande kallas ”babbe” och ”blatte-lover” och filmen rundas av med upprymda utrop om hur kul det är att jävlas.

Det är SD:s Kent Ekeroth, ledamot i justitieutskottet, som håller i mobilkameran och Erik Almqvist får uppbackning från partikamraten Christian Westling, ledamot i SD:s utrikespolitiska råd.

Olika filmklipp från händelsen har tidigare publicerats i sociala medier, och i en hårt redigerad version från strax före valet 2010 påstod Almqvist att det handlade om att de tre sverigedemokraterna kände sig hotade. Det långa klippet från Ekeroths mobiltelefon som nu finns att se på Expressens hemsida visar en annan och mycket komprometterande version.

Det var en skakig Jimmie Åkesson som höll pressträff i går och meddelade att Erik Almqvist befriats från sina partiuppdrag. En timme senare var det Almqvists tur. Ångerfull men självömkande förklarade han omständigheterna.

Han hade levt under ständig press under lång tid, mådde väldigt dåligt och drack ofta för mycket. Ja, Almqvist var så oerhört full den aktuella kvällen att han inte kan minnas att han ska ha sagt något opassande. Det är inte alls så det ser ut på klippen, men det spelar mindre roll. Den som inte hyser invandrarfientliga åsikter eller kvinnoförakt uttrycker sig knappast rasistiskt eller sexistiskt bara på grund av stress eller berusning. Och valet av glåpord avslöjar i vilka kretsar man rör sig, varifrån intrycken hämtas.

En bärande del i krishanteringen nu går ut på att slå fast att ingen, eller nästan ingen, har känt till vad som egentligen hände den där kvällen. Det är inte trovärdigt. Filmen har funnits på Kent Ekeroths kamera. Hur turerna har gått, varifrån de olika filmerna kommer och hur de har klistrats ihop är oklart. Men det går inte att utesluta att Almqvist har fått en kniv i ryggen från någon av sina egna.

Ekeroth måste väl avpolleteras rätt snart, kanske även Christian Westling, om inte annat för att ha bidragit till att mörka händelsen. Men eftersom bråket och filmdokumentationen redan tidigare varit föremål för krishantering är det ganska osannolikt att ingen mer i partitoppen vetat om hur Almqvist uppträtt. Ett sådant avslöjande är Åkessons mardrömsscenario; det skulle försätta SD:s grundvalar i gungning.

Det finns ingenting förvånande i det som nu har ådagalagts. Det massiva stödet Almqvist fått på sin Facebooksida indikerar att det inom partiet finns en stor acceptans för detta slags beteende.

Sverigedemokraterna har kammat till sig och det läggs mycket kraft på att få företrädarna att hålla sig till en städad retorik, likt den som hörs från Jimmie Åkesson. Men det är svårt att odla det hatiska engagemanget internt samtidigt som man ska kommunicera en mild socialkonservativ nationalism utåt. Och det handlar uppenbarligen inte bara om en skiktning mellan partitopp och gräsrötter, utan även om ett tudelat förhållningssätt på ett individuellt plan.

Filmen från krogbråket är ett porträtt av Sverigedemokraternas rätta ansikte.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.