Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 12:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/huvudledare/nej-vilks-har-inte-sig-sjalv-att-skylla/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Nej, Vilks har inte sig själv att skylla

Foto: Fredrik Sandberg/TT

DN 24/9 2016. Den 250 år gamla yttrandefriheten är under press. Det visar sig bland annat i att vissa tycker att Lars Vilks är medskyldig till dödshotet mot honom. 

Tvärs över Östersjön misshandlades alldeles nyligen en man till döds av nazister. ”Jimi Joonas Karttunen, 28, blev upprörd när han gick förbi Finska motståndsrörelsens demonstration – och sa ifrån”, skriver Aftonbladet. ”Nazisterna svarade med att misshandla honom så svårt att han dog.”

Människor som de som dödade Jimi Joonas Karttunen marscherar även på svenska gator. Ibland viker de till och med av från marschvägen och ställer sig flinande på bokmässor.

I Eritrea har nu den svenske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i 15 år. Han hålls nogsamt undan ljuset av landets diktator Isaias Afewerki. Svenska UD har aldrig fått träffa Isaak. Hans brott: tidningen han arbetade för publicerade ett upprop som krävde demokratiska reformer i Eritrea.

Och på Bokmässan presenterar DN-journalisten Niklas Orrenius sin bok om Lars Vilks. För att ha målat en profet som en rondellhund fick Vilks en fatwa på sitt huvud och har mordhotats otaliga gånger. Utländska jihadister har konspirerat för att mörda honom, svenskar har försökt misshandla honom under hans föreläsningar och hans hus har utsatts för en brandattack. I februari 2015 skulle han dödas i Köpenhamn, två människor plus gärningsmannen fick sätta livet till.

Foto: Carsten BundgaardLars Vilks. Foto: Carsten Bundgaard

När yttrandefriheten i år firar 250 år är det inte som triumfatorisk segrare utan som ett sargat och blödande bytesdjur. Den är utsatt för otaliga angrepp och kan aldrig tas för given.

Nazister och andra politiska extremister är ett av de stora hoten. Ett annat är utländska diktatoriska eller despotiska regimer kapabla att sträcka sina armar långt utanför sitt lands gränser. Och ett tredje är de extrema muslimska grupper som anser sig ha rätt att släcka en människas liv för att hon använt yttrandefriheten på sätt som de ogillar. Till exempel genom att rita en teckning.

Nästan alla är överens om att de nazistiska och diktatoriska hoten är högst reella, att vi bör göra allt för att bekämpa dem och aldrig ge vika för dem.

Få vid sunda vätskor skulle säga att Jimi Joonas Karttunen och Dawit Isaak har sig själva att skylla.

Få vid sunda vätskor skulle säga att Jimi Joonas Karttunen och Dawit Isaak har sig själva att skylla. Att de inte borde ha provocerat några nazister eller diktatorer – då hade de ju fått leva i fred och världen skulle ha haft ett par problem mindre.

Men med Lars Vilks går det bra. Där är det en inte sällan hörd uppfattning just att han själv bär en ansenlig del av skulden till att extremister vill se honom död. Varför måste han reta muslimer? Vad skulle han in där och peta för? Usch vad jobbigt och oskönt det blev nu för oss andra.

Attityden visade sig med all önskvärd tydlighet i torsdagens ”SVT Opinion”. Först berättade Niklas Orrenius om boken ”Skotten i Köpenhamn”, vars titel syftar på morden efter Vilks föreläsning på ett yttrandefrihetsseminarium (!). Därefter kom Vilks själv. Så två personer som verkar tycka att han är medskyldig.

Journalisten Elisabet Höglund menade att Vilks tecknande ”leder till konfrontation och att människor dödas”. Hennes primära slutsats tycks dock inte vara att folk ska sluta konfrontera och döda utan att Vilks inte borde ha tecknat. ”Det är självförvållat”, säger hon om Vilks situation. Helt obegripligt.

Nästen ut är Masoud Kamali, professor på Mittuniversitetet, mest känd för att ha förnekat förekomsten av hederskulturer och skrivit en integrationsutredning som var så undermålig att den gick direkt i papperskorgen. Den här gången är det jihadistvåldet som han om inte förnekar så i alla fall grovt förminskar och relativiserar.

Hotet från militanta islamister är överdrivet, anser Kamali. Debatten borde i stället handla om utanförskap och arbetslöshet. Att Säpo anser jihadismen vara den största faran för Sverige viftar Kamali bort. ”Yttrandefriheten kom till för att försvara de svaga, inte att slå på dem”, säger han – som om Lars Vilks skulle ha en styrkeposition gentemot al-Qaida som satt upp honom på sin dödslista. 

”Det Lars Vilks med flera har gjort är att förstärka antimuslimismen och gjort Sverige otryggare för oss. Vissa personer förstärker hatet, de är hatets väktare, det ger näring till terroristerna”, fortsätter han.

Det finns en sorglig paradox här. Lars Vilks och tusentals andra dödas, misshandlas eller hotas just för att de använt den 250 år gamla yttrandefriheten. Samma yttrandefrihet använder nu människor som Höglund och Kamali till att trivialisera hoten mot Vilks.

DN Ledare.24 september 2016

Rättelse 2016-09-25 14:46
I en tidigare version av denna text stod det felaktigt Mitthögskolan i stället för Mittuniversitetet.
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.