Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-02 12:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/huvudledare/ni-knacker-inte-var-huvudstad/

LEDARE

Ledare: Ni knäcker inte vår huvudstad

Vi har all anledning att vara tacksamma mot och stolta över polisen, brandmännen och ambulanspersonalen.
Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

DN 8/4 2017. Fredagen den 7 april kommer att bli ihågkommen inte bara för vansinnesdådet utan för Stockholms hjältar – alla de frivilliga som öppnade sina bostäder, hjälpte skadade och tipsade om sätt för människor att ta sig hem.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Så skedde det som vi länge fruktat. På fredagseftermiddagen blev Sverige åter måltavla för ett misstänkt terrordåd, då en lastbilskapare skapade kaos på Drottninggatan och körde in på Åhléns. Dådet ägde rum en kort promenadsträcka från platsen där självmordsbombaren Taimour Abdulwahab i december 2010 misslyckades med sitt planerade massmord. Alltså ett av Sveriges mest befolkade områden, stråk där tusentals stockholmare och turister befinner sig för att umgås, shoppa, ta en bit mat eller resa vidare.

Enligt det svarta mönster vi har sett inte minst i Frankrike, London och Berlin riktar sig våldet mot oskyddade civila, mitt i vardagen.

Det kommer att ta lång tid innan vi har tillräckligt med information om och överblick över exakt vad som hände. För att inte tala om vilka konsekvenser dådet kommer att få. Än så länge måste vi hålla oss till vad vi vet. Och den viktigaste vetskapen är denna:

Stockholm och stockholmarna klarade provet. Om ett av målen med attentatet var att skapa varaktigt kaos så var det misslyckat.

Skräcken och paniken alldeles efter det inträffade var ofrånkomlig. Bilderna från attentatsplatsen var fruktansvärda. Trots allt hade gärningsmannen riktat ett hårt slag mot Stockholms och Sveriges hjärttrakt.

Men de allra flesta reagerade med lugn. Tåg ställdes in, tunnelbanan stannade, bussar stod stilla, men såväl stockholmare som besökare accepterade situationen och skötte sig kyligt och värdigt.

Vad som står klart är att de senaste årens dåd i Europa har ökat även svenskarnas medvetenhet och kunskaper om hur man bör hantera det ohanterbara. Det finns en insikt i samhället. Medan allt ännu var kaos och olika rykten snabbt spreds i sociala medier var det många som uppmanade till lugn och återhållsamhet med att publicera obekräftade uppgifter. Stockholmarna lyssnade på polisens instruktioner.

De höll huvudet kallt.

Motivet, målet, med attacken är alltså ännu oklart. Det finns ingen anledning att spekulera. Låt oss dock slå fast att om det handlar om att få Sverige att ändra grundläggande värderingar, politik, sätt att leva – då kommer inga terrorister att lyckas.

Stockholm stängdes tillfälligt men började snabbt åter öppnas. Stockholm står starkt.

Låt oss däremot se den hatiska attacken som en möjlighet att se över våra rutiner inför eventuella framtida dåd. Vad kan man dra för slutsatser om telenäten och den digitala kapaciteten? Hur har informationen fungerat från myndigheter som polis, Säpo och MSB? Lyckades man enligt planerna säkra regering, riksdag och andra nyckelfunktioner? Har polisen de resurser myndigheten behöver?

Och framför allt måste vi ständigt ställa frågan hur vi ska bli ännu bättre, ännu effektivare. De vitala samhällsorganen måste vara samkörda och tillräckligt övade. Det går naturligtvis inte att bortse från att det kan bli en nästa gång, och att kraften i slaget den gången kan bli ännu starkare.

I skrivande stund är ingen gripen för fredagens attack. Samtidigt som tankarna går till dem som skadats i dådet, och de anhöriga till offren, kan vi bara hoppas att polisen snabbt lyckas få tag på den eller de skyldiga.

Ytterligare en sak står utom allt tvivel: Vi har all anledning att vara tacksamma mot och stolta över de poliser, brandmän och ambulanspersonal som gjorde ett så resolut, modigt och skickligt arbete under de kaotiska eftermiddagstimmarna.

Men det finns många andra hjältar. Fredagen den 7 april kommer att bli ihågkommen inte bara för ett vansinnesdåd utan för alla de frivilliga privatpersoner som ensamma eller i grupper hjälpte skadade och tipsade om sätt för människor att ta sig hem. Kyrkor, organisationer och företag slog upp sina portar. Snabbt uppstod också en spontan rörelse i sociala medier där människor under hashtaggen #openstockholm upplät sina bostäder för strandsatta när kollektivtrafiken bromsade in och stod stilla.

När röken sakta började skingras stod det klart: illgärningsmännen, vilka perversa mål de än hade, misslyckades ännu en gång.

Människor slöt sig samman, improviserade, lagade efter läge, sträckte ut sina händer för att hjälpa.

Stockholm stängdes tillfälligt men började snabbt åter öppnas. Stockholm står starkt. Stockholm knäcker ni inte.

DN Ledare.8 april 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida