Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Nu leker vi företag

För mindre än ett år sedan gick LO-kongressen till storms mot vinster inom välfärden. Det hette att man skulle verka för en non profit-princip inom vård, skola och omsorg.

Ända sedan kongressen har LO:s ledning haft svårt att förklara beslutet. Den nyvalde ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson har varit ute på dråpliga isdanser när han ombetts att precisera sig. Alldeles uppenbart har han själv, liksom flera av LO-förbunden, inte velat se ett totalförbud mot vinster, trots att majoriteten av kongressombuden tycktes avse just det.

Således har Thorwaldsson förklarat att non profit inte betyder non profit utan lagom profit.

På tisdagens DN Debatt kom så till slut definitionen av detta lagom. För den som trodde att vinstnejet från i våras skulle gälla måste det aktuella ställningstagandet rimligen överraska.

Ty vad LO nu gör är att inte bara acceptera vinster, om än i begränsad form. Man är till och med så generös att man överlåter till enskilda kommuner och landsting att själva avgöra hur de ska ha det. Det tänkta lagstiftningen ska vara dispositiv, det vill säga ej tvingande.

Med andra ord: om moderata Täby vill fortsätta att göra saker på Täbyvis ska de kunna göra det. Inte ens LO kräver nationell enhetlighet, vilket öppnar för växande skillnader mellan (borgerliga) storstadskommuner och (socialdemokratisk) landsort.

Därmed tänker sig nog Karl-Petter Thorwaldsson att han löst en internpolitiskt knepig fråga både för LO och i förlängningen också för det socialdemokratiska partiet, som ska diskutera frågan på sin kongress i vår. Han hoppas ha hittat den gyllene formeln som ska ena arbetarrörelsen och föra bort en potentiell splittringsfråga från dagordningen.

Problemet är bara att LO:s lösning mer är en papperskonstruktion än något som kan fungera i verkligheten utan allvarliga bieffekter.

En sak är att sätta upp definierade kvalitetskrav och kontrollera att dessa efterlevs – ett tämligen okontroversiellt förslag. En annan är att i detalj försöka styra företags vinstnivåer och hur de utför sitt arbete.

LO vill exempelvis begränsa vinstuttaget till statslåneräntan plus 1 procent. Det motsvarar i dag en direktavkastning på mindre än 3 procent, en löjligt låg nivå som inget privat företag i välfärdssektorn självt kan låna kapital för. Det blir i praktiken att säga nej inte bara till vinster utan till att den privata sektorn över huvud taget bidrar med nyinvesteringar i vård, skola och omsorg.

När LO:s förbund gör egna riskfyllda investeringar med medlemmarnas kapital nöjer man sig inte med en sådan mikroavkastning, så frågan är varför andra ska göra det.

Signalen till den privata sektorn är tydlig: Här har ni lite eller inget att hämta. Satsa era pengar någon annanstans, håll era profitmaximerande bolag borta från vård, skola och omsorg.

Denna ståndpunkt var enklare att försvara i Sverige när den offentliga sektorn hade monopol på välfärdsproduktion, och den enda accepterade byråkratin var landstingets eller kommunens. Men i ett land som i 25 år tillåtit tusentals företag att erbjuda sina tjänster på detta område, ofta med många nöjda användare, blir hållningen radikal och utmanande.

Vad ska hända med existerande företag? På vilket sätt påverkas anställda och brukare? Och hur tänker sig facket att kommunerna ska klara av att ta över verksamhet som i dag bedrivs effektivt av privata aktörer?

Det blåser upp till strid om välfärden,­ trots att LO ger sken av att de gått och blivit pragmatiker.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.