Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Nu måste IS stoppas

Syrien, onsdag. Kurdiska trupper på vakt mot terrorn.
Syrien, onsdag. Kurdiska trupper på vakt mot terrorn. Foto: Rodi Said/Reuters

Fler än 200 assyrier/syrianer, många med anhöriga i Sverige, uppges ha kidnappats av IS. Vi måste göra allt för att stoppa terroristernas framfart.

Veckans nyheter från Syrien är mycket oroande. Enligt vissa källor har fler än 200 assyrier/syrianer, många med anhöriga i Sverige, kidnappats av Islamiska staten. Hundra­tals andra är på flykt och deras hus, kyrkor och kulturskatter står i lågor. Under torsdagen kom också rapporter om att IS börjat döda de kidnappade.

Assyrierna/syrianerna är ett av de äldsta kristna folken i världen. Som etnisk och religiös minoritet i Mellan­östern har de en historia som är en lång uppräkning av förföljelser. I boken ­”Assyrierna – Från Nineve till Södertälje” från i fjol konstaterar författaren Svante Lundgren att de redan på 300-talet anklagades för att vara i maskopi med fienden. Då var det romarriket, i dag ”väst”.

Efter de arabiska erövringarna på 600-talet ansattes de som alla minoriteter hårt, tvingades att betala extraskatt och bära särskilda kläder. På 1300-talet orsakade den osedvanligt grymme krigsherren Timur Lenk enorm förödelse för assyrier/syrianer och andra minoriteter, och under det osmanska rikets tid fortsatte umbärandena, diskrimineringen och de återkommande massakrerna.

Folkmordet på kristna i det osmans­ka väldet under första världskriget är fortfarande ett djupt, blödande sår bland assyrier/syrianer. Dödsoffren räknades i hundratusental. Under 1900-talet har gruppen fortsatt att leva under press i Mellanöstern, och utsatts för återkommande massakrer i bland annat Irak.

Efter Saddam Husseins fall har assyrier­/syrianerna liksom andra religiösa och etniska minoriteter ansatts hårt av islamister. Många har tvingats i exil, andra bor kvar under ökande press, tvingas betala pengar till kriminella ligor och utövar sin religion i skräck för terrordåd. Tanken att skapa ett eget självstyre på Nineveslätten omfamnas av många, men vägen dit är lång och snårig.

Och så har det nya gisslet svept fram över Irak och Syrien: IS, som i grymhet inte står Timur Lenk långt efter.

Internationella nyhetsbyråer skriver att terrororganisationen tagit kontroll över tio assyrisk/syrianska byar, bränt hus och kyrkor samt fört bort kvinnor, barn och äldre. Hundratals människor ska också ha drivits på flykt. Alltså har ytterligare tragedier lagts till den långa lista över terrorhandlingar som IS utsätter Mellanösterns minoriteter för. Yazidier, kurder, kaldéer och kopter hör till tidigare offer.

Det är en vedervärdig etnisk och religiös rensning som pågår, där fanatiska wahhabiter vill se ett ”kalifat” tomt på alla som inte delar deras egen fundamentalistiska tolkning av sunniislam. Att kristna och andra minoriteter funnits i området i tusentals år, och att deras ovärderliga kulturarv riskerar att läggas i ruiner, saknar betydelse för fanatikerna.

I och med den senaste veckans utveckling kryper kriget i Syrien och Irak, som redan berör ett stort antal svenskar, ännu närmare vårt land. Många med assyrisk/syrianska rötter tvingas nu leva i skräckfylld ovisshet om vad som hänt deras släktingar och vänner. Kriget ställer därmed också ökande krav på vårt samhälle. Det räcker inte med att ta emot flyktingar, vi måste också ställa frågan hur vi mer aktivt kan bekämpa IS och rädda människoliv på plats.

På torsdagen beslutade regeringen om en ny biståndsstrategi för kriget i Syrien samt hela regionen. Vi ska tydligen fokusera på mänskliga rättigheter och demokrati samt ”integrera ett klimat- och miljöperspektiv”. Och det kanske är fint. Men samtidigt måste vi ställa frågan om inte vårt ansvar för att hjälpa till att stoppa IS är större än så.

Ett tiotal länder deltar i dag aktivt i flygbombningar av terrorgruppen. Förutom USA finns demokratier som Danmark, Australien, Kanada, Frankrike och Storbritannien med, men också diktaturer som Saudiarabien.

Regeringen har aviserat att Sverige ska skicka militärer till Irak för att utbilda de kurdiska soldater som slåss mot IS. Vi bör inte stänga dörren för ytterligare bidrag, beroende på hur situationen utvecklas och vilken sorts hjälp som efterfrågas.

Att delta militärt ökar faran för svenska liv även på hemmaplan. Men den humanitära katastrofen i Mellan­östern är redan ett faktum och förvärras dagligen. Nu måste IS stoppas.

Läs mer om IS
  • Tidigare rapportering. ”Jihad John” identifierad: ”Jihad John”, IS-jihadisten som tros ha halshuggit flera gisslantagna fångar, har identifierats som Mohammed Emwazi, rapporterar brittiska BBC. Mannen tros kommer från västra London, och ska ha varit känd av brittiska säkerhetstjänsten sedan tidigare. Läs hela artikeln 
  • Tidigare rapportering. 220 assyrier uppges bortförda av IS: Under en tre dagar lång offensiv har jihadistgruppen Islamiska staten (IS) kidnappat minst 220 människor assyriska kristna byar i nordöstra Syrien, hävdar Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Läs hela artikeln
  • Tidigare rapportering. Därför lockas kvinnor till IS: Kontakter, internetpropaganda och drömmen om att vara med om något nytt. Vad är det som får unga kvinnor, som de tre Londonflickorna, att ansluta sig till Islamiska staten? Katherine Brown, forskare vid King's College i London, spaltar upp flera olika orsaker till att kvinnor lockas. Läs hela artikeln
  • Tidigare rapportering. Flickornas IS-resa rör upp starka känslor: Tre brittiska tonårsflickor har under skollovet åkt till Syrien för att ansluta sig till den extremistiska jihadistgruppen Islamiska Staten, IS. Deras fall reser frågor om vad som lockar unga kvinnor till IS. Det är frågor som är aktuella inte bara i Storbritannien utan i hela Europa. Läs hela artikeln 
  • Reportage. Så blev IS världens rikaste terrororganisation: Jihadistgrupperingen Islamiska staten (IS) kallas ”världens rikaste terrororganisation”. Den största inkomstkällan är olja som säljs till grannländerna. Korruption, kriminalitet och höga bensinpriser möjliggör oljeaffärerna. Läs hela reportaget
  • Senaste nytt om IS framryckning i Syrien och Irak
Fakta: Islamiska staten
  • Islamiska staten (IS), även kallat Isis, är en sunniextremistisk militant organisation som ursprungligen hade starka band till al-Qaida.
  • IS växte fram under det inbördeskrig som följde på USA:s invasion i Irak 2003 och det pågående kriget i Syrien.
  • Under förra året lade IS under sig stora områden i Irak och Syrien och utropade i juni 2014 ett ”kalifat”, en stat helt styrd av islam. IS ledare Abu Bakr al-Bagdadi utnämndes till kalif.
  • IS, vars styrkor hotar storstäderna Aleppo och Bagdad, bekämpas sedan i september förra året av en militär koalition där bland annat USA, Frankrike och Gulfländerna ingår.
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.