Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Nu till sakfrågan

Händelser i vår omvärld gör att Migrationsverkets kostnader kommer att bli högre än vad som tidigare har beräknats och detta kommer att prioriteras av regeringen. Ungefär så löd Reinfeldts budskap när han för en tid sedan styrde om valrörelseskutan till att ta sikte på invandringsfrågan.

Den rödgröna kritiken lät inte vänta på sig och kokade snabbt ner till att handla om att flyktingpolitik inte ska blandas samman med ekonomiska spörsmål.

Att flyktinginvandring motiveras av solidaritet betyder inte att det inte krävs ekonomiska kalkyler för att få det att fungera i praktiken.

Det bästa sättet att värna en liberal migrationspolitik är att underlätta nya svenskars etablering i samhället – en integrationspolitik helt enkelt. Socialdemokraternas linje i frågan – låt oss kalla den orubblig tystnad – gör att partiet är ointresserat av att ge dessa frågor utrymme i valrörelsen. I stället för att visa på de egna idéerna för hur den väntade rekordinvandringen ska hanteras sköt man därför i vanlig ordning ner Reinfeldts uttalande med beskyllningen att han spelar SD i händerna.

Därmed fortsatte också den numer traditionsenliga och tämligen uttjatade pajkastningsleken vid namn ”glöm sakfrågan” som handlar om huruvida olika utspel gynnar SD eller inte. Expo:s Daniel Poohl formulerar kärnfullt varför det är en orimlig strategi (DN Kultur 25/8): ”Att stå utan ett realpolitiskt svar och ropa om Jimmie Åkesson är som att släcka bränder med bensin. Att säga att det gynnar SD, gör just det.”

Men det är inte bara Socialdemokraterna som är ute och cyklar. I samband med presskonferensen om de ökade kostnaderna flaggade Reinfeldt för att det kommer att uppstå en rad följdfrågor i samband med att invandringen förväntas öka. Dessa har han dock ännu inte besvarat på ett tillfredsställande sätt.

Hur ska Migrationsverkets brist på boenden lösas? Hur ska de som flyr till Sverige snabbt komma i arbete? Och hur planerar regeringen att lösa det kanske största integrationsproblemet av dem alla – det bristfälliga samarbetet mellan stat och kommun? I dags­läget sitter över 10 000 personer fast i Migrationsverkets boenden, trots att de har fått uppehållstillstånd. Det saknas nämligen kommuner som är beredda att ta emot dem.

Tisdagens partiledarutfrågning i P1 var ett bra tillfälle att reda ut dessa frågor, men de skarpa svaren uteblev. Statsministern framhåller att vi måste ”klara av” situationen på kort sikt och att invandringen i ett längre perspektiv är av godo för Sverige. Och det stämmer givetvis, men huvudfrågan förblir obesvarad: Hur vill alliansen att det ska gå till? Att som Reinfeldt i svepande ordalag tala om etableringsreformen och nämna ”Sverigebygget” som en lösning på Migrationsverkets akuta brist på bostäder duger helt enkelt inte.

Men M-ledaren får snart en ny chans att besvara dessa frågor när alliansens valmanifest presenteras inom kort.

Reinfeldt och Borg har talat sig varma för att kommunerna inte ska lämnas i sticket. Det är hög tid att visa att man menar allvar. I dagsläget finansieras enbart etableringsreformen, vilket i praktiken är upp till två år. Efter det är försörjningsansvaret kommunens, vilket gör att de kommuner som tagit ett stort mottagaransvar är i behov av ytterligare stöd. Att komma in i samhället tar givetvis inte alltid två år bara för att etableringssystemet råkar vara utformat så.

Det behövs också en ordentlig genomlysning av etableringsreformen, som sedan lanseringen för snart fyra år sedan inte har levt upp till förväntningarna.

Den tredje önskepunkten till alliansens valmanifest är en handlingsplan för hur samarbetet mellan stat och kommun ska förbättras. Regeringens egna samordnare föreslår lagstiftning för att tvinga alla kommuner att ha beredskap för att ta emot flyktingar. Detta har regeringen ännu inte anammat, och är därför fortfarande svaret skyldig på frågan hur den ojämna ansvars­fördelningen mellan kommuner ska hanteras. Förhoppningsvis ser vi ­tydliga satsningar på samtliga tre ­om­råden när valmanifestet presenteras. För det är lätt att säga att man står upp för idéer och värden. Det är svårare – men också betydligt viktigare – att ge de torrare beskeden om hur de sedan ska bli verklighet.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.