Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Nytt jobb för Björklund?

Alliansens småpartier för en tynande tillvaro i skuggan av de framgångsrika Moderaterna. Det är naturligt att det parti som innehar både statsminister- och finansministerposterna lätt blir synonymt med hela regeringen. Moderaterna kan dra fördel av den auktoritet som följer av deras ledande poster. De mindre partierna är däremot hänvisade till att visa upp konkreta resultat inom sina respektive fackområden. Det är ingen lätt uppgift – speciellt när det i praktiken är finansdepartementet som sätter ramarna.

Därför är det inte så förvånande att de små backar medan det stora partiet håller ställningarna. Förhållandet är inte smärtfritt. Kräftgången har den här mandatperioden lett till öppet bråk och krisstämning i både Centern och Kristdemokraterna. Ett parti som däremot verkar lunka på som om inget hänt är Folkpartiet. Liberalerna håller ännu god marginal till fyraprocentsspärren och situationen är ju trots allt värre hos de närmaste grannarna, så tycks man i resonera.

Men faktum är att de 7,1 procent Folkpartiet fick i valet 2010 var det tredje sämsta valresultatet sedan partiet grundades 1934. Endast 1982 och 1994 gick det sämre. Sedan valet 2010 har FP dessutom tappat ytterligare någon procent i opinionen.

Ännu allvarligare är kanske att liberalerna börjat förlora greppet om sin enda stora profilfråga: skolan. Det var knappast en slump att statsminister Fredrik Reinfeldt ägnade nästan hela sitt jultal åt utbildning. Medan Jan Björklund fortsatt att predika vad han tror är rätt, håller Moderaterna koll på vad väljarna tror är rätt. Och väljarna börjar tröttna på ”hårdare tag” i skolan. Enligt Novus Opinion förlorade Folkpartiet under förra året platsen som väljarnas favoritparti i skolfrågor till Socialdemokraterna.

Björklund har som skolminister genomfört välbehövliga reformer. Framför allt har han – genom obevekligt opinionsarbete under många år – lyckats att sätta kunskapen i centrum för skoldebatten. Men efter att nyligen ha fått igenom betyg från årskurs sex förefaller det inte lika angeläget att omedelbart sänka betygsåldern till årskurs fyra. Björklunds viktigaste insatser på skolans område verkar ligga bakom honom.

Både skolpolitiken och Folkpartiet är i behov av en vitalisering. Att FP fått en ny jämställdhetsminister i Maria Arnholm lär inte räcka för att ge partiet ny luft under vingarna. Björklund har varit partiledare i fem år och har säkert inga planer på att avgå nu. Men förnyelse kan ske med mindre drastiska medel än ett ledarskifte.

Ett embryo till diskussion i de egna leden börjar också synas. I det senaste numret av FP-organet NU för till exempel Richard Bengtsson, ordförande för FP-Norrmalm, fram det radikala förslaget att låta Jan Björklund byta jobb med integrationsminister Erik Ullenhag.

Bengtsson menar att Ullenhag skulle kunna ge skolpolitiken en mjukare framtoning, med ett större fokus på bildning och skolans kompensatoriska uppgift. Jan Björklund skulle å sin sida ha den pondus och tydlighet som krävs för att möta Jimmie Åkesson i integrationsdebatten – en debatt som bara lär stegras fram till valet.

Sannolikheten för att denna rockad blir verklighet är kanske inte så stor. Ullenhag har bara varit integrationsminister i drygt två år och Jan Björklund skulle troligen ha svårt för att släppa skolfrågorna. Diskussionen är dock välkommen. Det vore olyckligt om de senaste turerna kring Centern avskräckte liberalerna från kreativt nytänkande. Inget är farligare än förnöjsamhet i politiken.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.