Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Öka trycket på Hamas

Gazas gissel på marsch.
Gazas gissel på marsch. Foto: Adel Hana

Om Sverige ska vara en humanitär stormakt måste vi uttrycka starkt stöd för demokratisering av de palestinska områdena.

I en artikel i veckan beskriver DN:s Nathan Shachar de ännu små, pyrande protester som börjar uppstå i Gaza. Ett mål för demonstranterna har varit att få fart på uppbyggnaden av landremsan efter sommarens krig, ett annat att snabba på det utlovade enandet mellan de två palestinska organisationerna Fatah och Hamas.

”Men i Saraya, ett annat område i  Gaza stad, vägrade de protesterande ha något att göra med regimen”, skriver Shachar, ”och drevs bort med sedvanlig brutalitet.”

Enligt en rapport från mitten av april skriven av ett stort antal internationella organisationer – däribland Svenska kyrkan och Kvinna till kvinna – är läget på Gaza efter sommarens krig ännu förtvivlat.

100.000 människor är hemlösa, inte ett enda av de 19.000 förstörda hemmen har kunnat återuppbyggas. Arbetet står stilla – trots att omvärlden efter striderna beslöt att skänka mer än motsvarande 30 miljarder kronor.

Ett stort problem är att Israel blockerar inflödet av cement till Gaza. Detta motiverar man med att splittringen mellan Fatah och Hamas omöjliggör kontroll av materialet – Hamas kan lika gärna använda det till att bygga smuggeltunnlar eller raketramper.

Inte heller hjälps Gaza av att Egypten skärpt sitt grepp om både tunnlarna och andra gränsövergångar. Liksom Israel oroas landet av Hamas våldsförhärligande, bakåtsträvande islamism – och oron är högst befogad.

I rapporten från de internationella organisationerna listas nödvändiga åtgärder för att bryta den destruktiva utvecklingen och på allvar inleda återuppbyggnaden av Gaza.

Både Israel och palestinierna måste respektera vapenvila och mänskliga rättigheter, heter det. Förhandlingarna om en långsiktig vapenvila ska återupptas. Israels blockad måste upphöra och Egypten måste underlätta humanitärt bistånd. Båda parter uppmanas dessutom att följa de internationella spelreglerna för väpnade konflikter, en viktig poäng inte minst vad gäller Hamas och andra extremorganisationers vana att raketbeskjuta civila och använda mänskliga sköldar.

I den konstanta konflikten mellan Israel och palestinierna finns ingen moralisk vinnare, bara förlorare. Israel är en demokrati vars befolkning åtnjuter rättigheter som man bara kan drömma om i de av muslimska tyranner styrda grannländerna.

Samtidigt använder landet sin fullständigt överlägsna militärmakt till att orsaka outsägligt lidande bland den palestinska befolkningen. De israeliska bosättningarna fortsätter att allvarligt underminera den tvåstatslösning som alla sansade bedömare ser som förutsättningen för en varaktig fred.

I de palestinska områdena, särskilt på Gaza under Hamas, är föraktet för mänskliga rättigheter grundmurat. Den senaste Amnestyrapporten talar om tortyr, könsdiskriminering, hedersmord, godtyckliga gripanden och utomrättsliga avrättningar.

Den svenska rödgröna regeringen, med Stefan Löfven och Margot Wallström i spetsen, slog kraftigt på trumman om sitt brådstörtade erkännande av Palestina i höstas. Tystare har det varit om Hamas pinande av människorna på Gaza. Det är inte lätt att hitta uttalanden där Wallström, eller för den delen Stefan Löfven, tar kraftigt avstånd från organisationens kvinnoförtryck, islamism, ymniga antisemitiska propaganda och allmänna skräckvälde.

Kanske skulle ett tydligare ställningstagande inverka alltför negativt på Sveriges allt annat överordnade utrikespolitiska mål, att bli invalt till FN:s säkerhetsråd? Eller är regeringen rädd att sprida islamofobi – en alltför vanlig ursäkt för att se mellan fingrarna med förtryck som utövas av muslimska despoter, trots att deras offer också är muslimer?

Det är för tidigt, och alldeles för optimistiskt, att tro att en demokratirörelse skulle kunna rubba Hamas makt över Gaza och luckra upp de totalitära och korrupta strukturerna inom hela den palestinska maktsfären.

Men om Sverige, vilket den rödgröna regeringen så ivrigt framhåller, ska vara en humanitär stormakt vore det lämpligt att uttrycka starkare stöd för alla former av demokratisering av de palestinska områdena.

Läs mer. Alla ledare 4 maj

• Signerat. Amanda Björkman: Flickor duger aldrig. ”Aftonbladets ledarsida säger sig slå ett slag för unga flickors välmående. I själva verket slår de bara mot smala flickor.” Läs ledarartikeln

• Läs fler ledarartiklar på DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.